logo

9.Avrasya İslam Şurası Sona Erdi

9.Avrasya İslam Şurası Sona Erdi

9.Avrasya İslam Şurası Sona Erdi

9-avrasya-islam-surasi-sona-erdi

9.Avrasya İslam Şurası 11-14 Ekim 2016 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde “Avrasya’da İslam, Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” ana başlığı ile 33 ülke ve topluluktan 120 temsilcinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-avrasya-islam-surasi

9.Avrasya İslam Şurası’nın Dolmabahçe Sarayı’ndaki açılış konuşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Benim Sünnilik diye bir dinim yoktur. Benim Şiilik diye de bir dinim yoktur. Benim dinim dini Mübin olan İSLAM’dır” dedi.

Şûra’da “Avrasya’da İslam, Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” ana başlığı altında “Avrasya’da İslam’ın Geleceği ve Dini İstismar Eden Hareketler”, “Avrasya’da Dini Bilgi Üreten Kurumlar”,  “Yeni Medya ve Din İstismarı”, “Küresel Tehdit ve Şiddet Hareketi-DEAŞ”, “Küresel Bir Tehdit Olarak FETÖ Hareketinin Avrasya Yansımaları” ve “Din İstismarını Önlemenin Yolları ve Çözüm Önerileri” alt başlıkları 5 oturum halinde ele alınmıştır.

Şûra, değerlendirme oturumun ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Dört gün süren şûranın sonuç bildirgesini okuyan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kamuoyuyla şu maddeleri paylaştı;

  1. FETÖ, dini bir cemaat olarak nitelenemez,
  2. FETÖ, Avrasya Coğrafyasında İslam’a dönük beklentileri, umutları boşa çıkarmış, çarpıtılmış bir din söyleminin öncüsü olmuştur.
  3. Hatadan ve yanlıştan dönmek en büyük erdemdir. Tövbe kapısı her zaman açıktır.
  4. Bu yapılar, tevhid, tekbir, cihat, biat, cemaat, imam gibi birçok İslami kavramları bozmuştur
  5. Din istismarının önlenebilmesi için atılması gereken en önemli adım genç kuşaklara sağlıklı ve yeterli bir din eğitimi verilmesidir.
  6. Her türlü dini, mezhebi ve etnik çatışmaya yol açan dini yorum ve izahlardan kaçınılmalı, bu tür aidiyetleri dinî aidiyetin üstünde gören anlayışlar reddedilmelidir.
  7. Avrasya coğrafyasının tarihsel, sosyal ve dini dokusu ile uyuşmayan mezhebî veya her türlü ideolojik yayılmacılığa karşı ortak bir bilinç oluşturulmalıdır.
  8. İslamafobik faaliyetler Suriye’de yaşanan insanlık dramının hesabını Avrupa’da yaşayan Müslüman çocuklardan soracak kadar müfrit bir İslam düşmanlığına dönüşmüştür.
  9. Sapkın dini grupların, terör odaklı hareketlerin internet ve sosyal medya ağlarını aktif bir biçimde kullanması Müslüman gençlere ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır.
  10. İslam dünyasında son yıllardaki gelişmeler Avrasya İslam Şurası’nın önemini daha da artırmıştır.

Bu çerçevede Avrasya İslam Şurasının iş ve işlemlerini sürdürebilmek için İstanbul’da oluşturulan Avrasya İslam Şurası Sekretaryasının çalışmalarının bir program dâhilinde yürütülmesi, ayrıca Şura bünyesinde icra komisyonuna ek olarak, Fetva Komisyonu, Din Hizmetleri Komisyonu, Din Eğitimi Komisyonu, Hayri ve İnsani Yardım Komisyonu ve Medya ve Dini Yayınlar Komisyonunun kurulması kararlaştırılmıştır.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1521 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.