logo

Açık Alanda Maske Takılmasın! Cezalar İptal Edilsin!

Açık Alanda Maske Takılmasın! Cezalar İptal Edilsin!

Bildiğiniz üzere Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayılarının arttığı 8 Eylül 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile bütün alanlarda maske takmak zorunlu hale getirildi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda 8 Eylül 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine ‘Covid 19 Tedbirleri’ konulu ek genelge göndererek ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirdi.

Covid-19 virüsünün mutasyona uğrayan yeni varyantları sonrasında artan bulaşıcılığıyla birlikte Covid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla yeni tedbirler alarak, 26 Nisan 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda; 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar süren tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde tedbirler alındı.

Bu tedbirler sonucunda, vaka sayılarında düşüş görülmüş ve 17 Mayıs 2021 tarihi itibari ile de İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Valiliklere “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelge göndererek kademeli normalleşmeye geçme kararı almıştır.

Koronavirüs’ün insandan insana, damlacık yoluyla bulaştığını biliyoruz. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götürmesi ile virüs bulaşır. Solunum yolu ağızdan çıkan (<1m/s hızında) aerosollerden daha büyük damlacıkların buharlaştığı veya 1,5 metreden daha kısa bir mesafede yere düştüğü de bilinmektedir. Bugün hala Covid-19 virüsünün havada asılı kalıp kalmadığı tespit edilmiş değildir. Araştırmalar devam etmektedir.

Avrupa ülkelerinin maske konusundaki uygulamalar nasıl?

Amerika: Açık alanlara maske takma zorunluluğu yok kapalı alanlarda maske takmak zorunlu.

Almanya: Maske kullanımına ilişkin kuralları her eyalet kendisi belirliyor. Sokakta isteyen maske takıyor ancak mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske takılması ülke genelinde zorunlu.

Fransa: Fransa’da tüm kapalı alanlarda maske takmak zorunlu sokakta maske takılmıyor.

İtalya: İtalya’da maske takmak kamuya açık kapalı mekânların hepsinde zorunlu. Bunlara toplu taşıma da dâhil. Açık havada maske takılmıyor.

Hollanda: Toplu taşımada maske takmak havaalanları da dâhil olmak üzere, aksi belirtilmedikçe zorunlu. Açık alanda ise maske takılmıyor.

İspanya: Açık havada kişilerin 1,5 metre fiziksel mesafelerini koruyabildikleri durumlarda maske takma gerekliliği yok. Kapalı alanlarda zorunlu.

Polonya: Kamuya açık kapalı mekânlarda 1,5 metre fiziksel mesafe kuralı korunamıyorsa maske takma gerekliliği var.

Yunanistan: Toplu taşıma araçlarında, süper marketlerde ve salgınla ön cephede mücadele eden acil durum ekipleri arasında maske takmak zorunlu. Açık alanda serbest.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’na tavsiyemizdir

Araştırmalarımıza göre Avrupa ülkelerinde şuan açık alanlarda maske takılmamaktadır. Türkiye’nin de yeni bir genelge çıkararak açık alanlarda maske takma yasağını biran evvel kaldırması gerekmektedir. Açık ve temiz alanda maske takmayla insanlarda oluşacak başka hastalıkların önü kesilmelidir. Sokakta isteyen maske takmalıdır. Kapalı alanlarda zorunluluk tabi ki devam etmelidir. Kalabalık yerler, havalandırmanın yeterli olmadığı kapalı alanlar, yakın temasın olduğu ortamlar gibi; korona bulaşma riski yüksek mekânlarda kişinin önlemlerini daha sıkı alması ve maske takması gerekir.

Türkiye’de Covid-19 ile ilgili yasakları ihlal edenlere çeşitli miktarlarda; maske takmama cezası 900 lira, sosyal mesafeye uymayanlar ile yasak saatlerde sokağa çıkanlara da 3.150 lira idari para cezası kesilmektedir.

Bu minvalde açık alanda maske takanlara kesilen cezalar da iptal edilmelidir.

Temizlik imandan gelir

Allah temizdir, temiz olanları sever. Ellerimizi günde birkaç defa sabunlu suyla ovarak yıkayalım. Ellerimiz kirli iken gözümüze, burnumuza ve ağzımıza dokunmayalım. Bedenimizin zayıf düşmemesi için bol sıvı tüketelim. Dengeli beslenelim ve düzenli uyuyalım. Hapşırırken ya da öksürürken bir mendille, mendil yoksa dirseğimizin içiyle ağzımızı kapatalım. Yaşadığımız mekânları sık sık havalandıralım. Bedenimizi hastalıklara açık hale getiren sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri zararlı maddelerden uzak duralım.

Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederek bu illet hastalıktan biran evvel kurtulmak dileğiyle.

Ölmüşlerimize rahmet hasta kardeşlerimize de şifalar dilerim.

Rabbim hepimizi korusun.

Ayetullah COŞKUN

Etiketler:
702 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.