logo

Akciğer Kanserinde Dondurma Yöntemi Hayat Kurtarır

Akciğer Kanserinde Dondurma Yöntemi Hayat Kurtarır

Akciğer Kanserinde Dondurma Yöntemi Hayat Kurtarır

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül, akciğer kanseri tedavisinde dondurma yönteminin etkili olduğunu söyledi…

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Pulmonoloji dalında Türkiye’nin en önde gelen isimlerden biri olan Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül ile Akciğer kanserini konuştuk…

Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1970 tarihinde Uşakta doğdum. Liseyi, Samsun 19 Mayıs Lisesinde bitirdim. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Hastanesinde göğüs hastalıkları ihtisasına başladım ve 2000 yılında Uzman oldum. 2013 yılında ise Doçent oldum.

Hocam neden göğüs hastalıklarını seçtiniz? Özellikle göğüs hastalıklarının hangi dalıyla uğraşıyorsunuz?

Özellikle göğüs hastalıklarının Girişimsel Pulmonoloji dalını seçtim. Asistanlık yıllarından beri endobronşial tedavileri yapmak hep hayalimdi. Boğularak ölen hastaları görmek çok travmatiktir. O zamanlar yurt dışında bu tedaviler sadece bazı ülkelerde yapılıyordu. Fakat bizim için hayaldi. Tabii bu hayali gerçekleştirmek için çok çalışmak gerekiyordu Almanya ve Fransa’ya bu işin yapıldığı hastanelere birer aylığına gittim ve sonrasında hızlı bir şekilde ekibimizle beraber başladık.

Akciğer kanseri hastalarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Akciğer kanserinden ölümlerin bir nedeni de büyük hava yollarının, kanser nedeniyle tıkanmasıdır. Böyle durumlarda hava yolu açıklığının sağlanması son derece önemli ve hayati öneme sahiptir. Özellikle laser ve argon plazma gibi sıcak ve cryo gibi yani dondurma yöntemi ile hava yollarındaki bu tümörler yok edildikten sonra stent takma işlemi uygulanarak kalıcı açıklık sağlanır. Bu sayede tabiri caizse hasta boğulmaktan kurtulur ve yaşam kalitesi çok artar. Yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinden sonra hastanın alması gereken kemoterapi ve radyoterapi süreci çok daha rahat olur.

Akciğer kanseri tanısı alan hastaların takiplerinde nefes darlığı gelişen ya da bilgisayarlı filminde tıkanıklık saptanan vakaların bu tedaviye uygunluğu açısından değerlendirilmesi çok önem arz etmektedir. Çok riskli ama çok etkili bir tedavi. Hastaların bu işlemden sonra rahatladığını görmek paha biçilmez. Türkiye’den ve başka ülkelerden bile bu işi öğrenmek için gelen meslektaşlarımız var. Ben ve ekibimiz olarak bu girişimsel işlemlerin hastanemizde dünya standartları üzerinde yapıldığını düşünüyorum. Teknolojik olarak bazı eksiklerimiz var. Bunlarında giderilmesi halinde yurt dışından bile birçok hastanın ülkemize gelmesi mümkün.

Girişimsel pulmonoloji sadece akciğer tümörleri için değil aynı zamanda benin yani kanser harici hava yolları darlıkları içinde uygulanır. Bunun haricinde özellikle ciddi nefes darlığına neden olan amfizemde valf ya da coil uygulanması da bu işin disiplininde vardır. Sadece tedavide değil aynı zamanda birçok akciğer hastalıklarında tanı amaçlı Endobronsial ultsonografi ya da elektromanyetik navigasyon gibi işlemler de ünitemizde yapılmaktadır.

Röportaj: Sabahattin Acar

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
5940 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.