logo

Aşı Olanların Sayısı 705.448 Kişi Oldu

Aşı Olanların Sayısı 705.448 Kişi Oldu

Aşı Olanların Sayısı 705.448 Kişi Oldu

Sağlık Bakanlığı, anlık olarak kaç kişinin aşı olduğunu canlı görüntüleme ekranı açarak kamuoyu ile paylaşıyor. 

Türkiye’nin 81 iline gönderilen binlerce aşı, sağlık çalışanlarının akabinde kademeli olarak öncelik sahibi kişilere uygulanacak.

İNAKTİF COVID-19 AŞISI NEDİR?

İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19’a neden olan Yeni Koronavirüs’ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır.

Tüm vatandaşlarımızı aşılamayı hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Başarıyla devam eden aşı programımız dâhilinde şu ana kadar 254 bin sağlık çalışanımız ilk doz aşılarını oldu. Ben de onlara katılarak aşılandım. İnşallah çok kısa süre içinde tüm vatandaşlarımızı aşılamayı hedefliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Aşı kimlere vurulacak?

18 yaş ve üzerindeki kişilere dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanacaktır. 

8 yaş altındaki kişiler öncelikli risk grubunda yer almadığından şu an için çocuklara COVID-19 aşısı uygulanmayacaktır.

COVID-19’u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak öncelikli gruplarda değildir.

ÖNCE KAYIT SONRA AŞI

Vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenir.

Aşı uygulaması yapılan her kişi, sonrasında aşıya ait tüm detaylara (elektronik aşı kartı vb.) cep telefonuna gönderilecek kısa mesajdan (SMS) ve e-Nabız hesabından erişebilecektir. 

İkinci doz aşınızın randevusu hekiminiz tarafından verilip kısa mesaj (SMS) olarak cep telefonunuza gönderilecektir. MHRS ve e-Nabız hesabınız üzerinden randevunuzu kontrol edebilir veya değiştirebilirsiniz. Dilerseniz aşı uygulaması ve randevu bilgilerinizin olduğu elektronik aşı kartının çıktısını alıp saklayabilirsiniz.

COVID-19 Aşısı Sonrası Yan Etkide ne yapılmalı?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır.

Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

532 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.