logo

BAYRAM EDEBİLMEK ve İSLAM KARDEŞLİĞİ

BAYRAM EDEBİLMEK ve İSLAM KARDEŞLİĞİ

Bayramlar, Rabbimizin yeryüzü gurbetindeki kullarına bahşettiği mübarek zaman dilimleridir. Kadir gecesi bereketi sonrası Ramazan bayramı; fâni dünyanın çilesinden, zulmünden, adaletsizliğinden, umutsuzluğundan ve diğer her türlü sıkıntılarından bir süre de olsa kurtulup, etrafımızdakilere karşı şefkat ve sevinçle baktığımız, kardeşlik duygularımızı paylaşmaya fırsat bulduğumuz günlerdir.

Sevinç ve coşku ile karşıladığımız bayramlar, daralan gönüllere inşırah/genişleme, gariplere uzanan eller ve bizlere sayısız nimetleri veren Yüce Rabbimize hamd, övgü, tekbir ve şükürde bulunmamıza vesile olacak kıymetli zaman dilimleridir.

Bayram edebilmek, bazı şeyleri de gerektirir. Aslında sahip olduğumuz nimetlerin farkına varsak bayram edebilme potansiyelimiz her zaman hazır demektir. Ama hakiki bayram Hz. Allah huzuruna durabilmek ve hükümlerine uymakla mümkündür. Zira gerçek bayram, Allah’ın bağışlama ve rızasına erişebilmekle mümkün olacaktır.

İlahi rehberlik ve Peygamberlik neticesi bizlere emanet edilen İslami değerlerimizi unutmak, hem zulüm hem de ihanettir. Bu gafletimizden dolayı, İslam beldeleri huzura hasret kalmaktadır. Her yıl bayramlarını gereği gibi kutlama tadına bir türlü erememektedir. Bizler İslam kardeşliği şuurunda olamadığımız sürece, ne yazık ki bu kötü sonuçları yaşamaya mecbur kalacağız. Eğer Allah’ın emrettiği kardeşlikten nasip alınsaydı Müslümanlar bu hale düşer miydi? Asla…

Toplumların huzursuzluğu; felaket, katliam, ayrılık ve bölücülük, gerçek imandan uzaklaşıp, İslami tutum ve davranışların günlük hayata yansımaması, ümmet şuurundan habersizlik, kabile ve aşiret duygularını aşamamış ve aynı dinin mensubu olduğunun farkında olmamaktan kaynaklanmaktadır.

Yüce Allah (c.c.), biz Müslüman ülkelerin daima sıkıntı, acı, gözyaşı ve fakirlik içerisinde yaşamamızı istemez. Bu hale gelmenin sorumluluğu da yine bizlere aittir. Zira Yüce Allah’ın şanına haksızlık ve zulüm yakışmadığı gibi “İnsan için ancak çabasının karşılığı olacağı” da açıkça beyan edilmiştir (Necm Suresi, 53/39)

Duyarsızlık ve ihanetin bedelini ödediğimiz unutulmamalıdır. Biraz basiretli ve vicdanlı davranmış olsaydık, acaba İslam ülkelerinin bayramları bugün böyle üzüntü ve keder içerisinde geçer miydi?

Bayram ve Cuma günleri camilerimiz dolup taşıyor, milyonlarca insanımız, umrelere gidiyor, hacı olmuş-oluyor, milyonlarcası eğitim görmüş ve asırlardır İslam dini ile yaşamış olduğumuz halde, niçin İslam ülkelerinde barış ve kardeşlik duyguları bu kadar törpülenmiştir?

Dinimizin maddi ve manevî değerleri etrafında kenetlenmeli, kardeşlik, tevhid, birlik ruhu ve şuurunda olmalıyız. O zaman bayramlar, gerçek bayram havasında kutlanacak, dualar Allah katında kabul olacak, gökte melekler, yerde insanlar dualarımıza Âmiiiiin diyecektir.

Günümüzde kalabalıkların içinde yalnızlaşan insanlara rastlamak sıradanlaşıyor. Sanal iletişim hiçbir zaman, gerçek iletişim, sohbet ve paylaşımın yerini tutmaz. Her vasıtayı yerinde ve doğru kullanmak önemlidir. İnternette bu yalnızlaşma çerçevesinde doğru kullanılması gereken bir vasıtadır.

Bayram ve farklı sebeplerle yapılan ev ziyaretlerinde televizyon açık ve ellerde akıllı telefonlar var ise, çay içilip meyve yenildikten sonra doğru dürüst bir sohbetin yapılamadığı, sıradan buluşmalara dönüşmektedir.

Miras davalarından etkilenmeyen büyük aile ve küçük aile bağları da bu sanal iletişim sürecinde ciddi şekilde hasar görmektedir. Herkesin kendine göre televizyon programının farklı odalarda izlendiği, cep telefonu ve bilgisayarlarla sanal iletişim arayışları için kullanıldığı, oyun kahramanları ile özdeşleşilmeye çalışılan tehlikeli gidiş tekrar gözden geçirilmelidir. İnsanî ve sosyal gelişim anlayışı bu noktada devreye girmekte ve çok yönlü olarak cemiyet hayatımızdaki kırılmaları onarma hedefine yönelmektedir.

Ey Yüce Allah’ım! Sen her şeye kâdir’sin, bizlere de beğenip, hoşnut olduğun bayramları nasip kıl. Kişinin sevdikleri ile beraber olması da bayramları huzurlu geçirebilmesi için gereklidir. Ziyaretleşme, sohbet ve aramalar, bu noktada önem arz etmektedir. Ruhsuz mesajlardan samimi görüşmelere geçebilme dileklerimle bayramımız mübarek olsun.

Dr.Hüseyin Emin Sert

Etiketler: » » » » » » » »
1747 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.