logo

BESYO ve Spor Yöneticiliği

BESYO ve Spor Yöneticiliği

BESYO ve Spor Yöneticiliği

BESYO ve Spor Yöneticiliği

Değerli dostlarım bu sayımızda sizlerle BESYO ve spor yöneticiliği hakkındaki düşüncelerimi paylaşacağım.

BESYO; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu ifade etmek için kullanılır.

BESYO’lar 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversite bölümlerinden biridir. Yurtdışında BESYO bölümü Fiziksel Eğitim ve Spor Bölümü (Physical Education and Sport Department) olarak geçmektedir. Besyo bölümü özel yetenek sınavıyla öğrenci almaktadır. Öncelikle Üniversitesi sınavında belirtilen taban puanı alarak sınavı geçmeniz gerekmektedir.

BESYO’nun amacı; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirmek, Antrenör yetiştirmek ve Spor Yöneticisi yetiştirmektir. Besyo bölümleri ise Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyondur.

beden eğitimi be spor yüksek okulu

BESYO okumak için kişide olması gereken nitelikler; sporun belli bir dalında yetenekli olması, insanlarla iyi iletişim kurabilmesi, sabırlı olması ve dayanıklı olmasıdır.

BESYO mezunları; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel okullarda, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatlarında, bünyesinde spor işletmesi ya da spor bölümü bulunan kuruluşlarda, turizm sektöründe faaliyetleri bulunan otel ve tatil köyü gibi işletmelerde, spor kulüplerinde, spor federasyonlarında, belediyelerde, kulüp statüsü dışında kalan jimnastik, aerobik, vücut geliştirme, step, doğa ve savunma sporları gibi hizmet sunan spor salonlarında, engellilerin sportif faaliyetlerinde ve spor sağlık alanlarında çalışma olanakları bulmaktadırlar.

Son on yılda üniversitelerimizin BESYO bölümlerinde birçok branşların açılmasına rağmen maalesef hala bu okullardan mezun olanların işsiz kalmaları veya başka meslek dallarında hayata atılmaları üzücüdür. Biran önce bu gençlerimiz faydalı olacakları görevlere getirilmelidir. Bilindiği gibi ülkemizde spor yöneticiliğinin cazip olmasından dolayı yıllardır bu makam ve mevkilerde iş adamları görev yapmaktadır. İş adamlarından ziyade BESYO mezunları spor yöneticiliğine getirilmelidirler. Çin, ABD, Rusya, Kanada ve Almanya’nın Olimpiyat ve şampiyonalarda ki başarılarının yanı sıra tesisleşmede ileri seviyelerde olmasının başlıca sebepleri spor yöneticiliğine vermiş oldukları önem, istatistiklerde de görülmüştür. Bizimde biran önce sayıları hızla artan bu BESYO mezunlarının enerjilerinden istifade etmemiz gerekmektedir.

Nüfusumuzun ve bu spor yöneticiliği mezunu  arkadaşlarımızın diğer birçok ülkelere nazaran genç olmaları, ülkemiz adına çok büyük bir avantajdır. Bu avantajı acilen fırsata çevirmemiz gerekmektedir.

Başta devletimiz olmak üzere, belediyeler ve spor kulüpleri biran önce harekete geçmelidir. Sporda bir yıl içerisinde yapılan beş yüze yakın uluslararası organizasyonlarda maalesef başarı sıralamasında ilk elli ülke içerisinde bulunmadığımız görülmektedir. Spor eğitimcisinin yanı sıra spor yöneticiliği de çok büyük önem arz etmektedir.

Sporla kalın, sağlıcakla kalın.

İlhan Yıldız

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2698 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.