logo

Bu Adam Çıldırmış Olmalı! Ağrı Dağı Rekoru Kırdı!

Bu Adam Çıldırmış Olmalı! Ağrı Dağı Rekoru Kırdı!

Bu Adam Çıldırmış Olmalı! Ağrı Dağı Rekoru Kırdı!

81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu Parsı Ünvanı projesi sahibi Erdek Cennet, 7. il olan Ağrı Dağına 5.137 metre yüksekliğe solo tırmanış yaparak, zirvede 3 gün 2 gece kalarak Ağrı Dağı Rekorunu kırdı.

Konu hakkında bilgi aldığımız Erdek CENNET; “yaptığım araştırmalara ve çevremdeki dağcı arkadaşlarımdan öğrendiğime göre Ağrı dağı tarihinde hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesi olan 5.137 metrede 3 gün kamp kurup kalmamıştır. Bu tırmanışım ile Ağrı dağı zirvesinde 3 gün ve 2 gece yüzde 11 olan oksijen miktarında kalan ilk solo alpinist olarak büyük bir derece elde ettim.

29.07.2020 ile 05 08.2020 tarihleri arasında Çevirme köyünden 40 kg’lık kamp yükü ile solo olarak Ağrı dağı zirvesine ulaştım 3 gün ve 2 gece Zirvede kamp kurdum ardından 1 günde zirveden Çevirme Köyüne kamp yükü ile indim oradan da araçla Doğubayazıt ilçesine giderek zirve etkinliğimi tamamladım. Etkinliğim boyunca birikmiş çöplerimi de indirip çöpe attım.

Yaptığım araştırmalara göre Ağrı dağı tarihinde Solo alpinist olarak benim dışımda hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesinde 3 gün kalıp zirvede kamp kurup kalmamıştır. Bu bir rekordur. Yaşam alanlarımızda, havadaki oksijen miktarı genelde yüzde 21’dir. 5000 metrede (16404 fit) yani Ağrı dağında 5.137 mt. İrtifada ve extrem kategorisinde bulunan oksijen miktarı yüzde 11’dir. 3 gün 2 gece boyunca yüzde 11 oksijenli hava soluyarak geçirdim deniz seviyesinde atmosfer basıncı 760 mm/hg iken aşırı sınıflamasında bulunan Ağrı dağının zirvesinde atmosfer basıncı 400 mm/hg ye düşmektedir. Kısmi oksijen basıncı ise şehirde 159 mm/hg iken Ağrı dağının zirvesinde bu basınç ortalama 90 mm/hg değerlerine düşmekte olup uzun yıllar boyunca yüksek irtifadaki zirvelere çıkan solo alpinist olduğum için oksijen konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadım ama sadece hareket kabiliyetinde biraz yavaşlama oldu. Kanımın içinde bulunan oksijen miktarı normalde 95 %Sp02 iken yüksek irtifada yürüyüş esnasında yorulduğum zaman oksimetre ile yaptığım ölçümlerde 30%Sp02 ya düştü. Kalbimin kanı damarlarda pompalama hızı normalde 7 PI% iken zirvede 2 PI% ye düştü.

Ayrıca dijital anonometre kullanarak rüzgârın hızı, hava sıcaklığını ve havadaki nem oranlarını ölçebiliyordum. Altimetre kullanarak yükseklik, borometrik basınç ve hava durumunu takip edebiliyordum.

Kalp atış hızım, vücudumun stres oranını, uyuduğum ve hareket halinde olduğum süreleri, harcadığım kalorileri ve vücudumdaki su oranı değerlerini takip etmeye çalıştım.

Ben 80 kiloyum. 25 km. yürüdüğümde her adımım 75 cm. olursa toplamda 33.000 adım atmış olurum. Toplam ayaklarıma yüklenen ağırlık 2.640 ton her bir ayağa 1.320 tonluk ağırlık binmektedir. Her adımda kullandığımız batonlara 5 kg.’lık yük transferi yapıldığını düşünürsek, 165.000 kg.’lık bir yük (165 ton) bacaklardan kol ve omuza transfer edilmiş olur. Bu da bacak adalelerinizde büyük rahatlama yaratır. O nedenle de mutlaka antişoklu baton kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Antişoklu Baton: 33.000 adımda 5 kg.’lık yükü alır ise toplamda 160 ton yükü ayaklarımızdan alır. İnişlerde batonların bacaklar üzerindeki basıncı % 25 oranında azaltır.

Dağda çadırımızın polleri kırılır, çadırımız yırtılır veya batonlarımıza yüksek eğimlerde yüklendiğimiz zaman baton da kırılır. Ben bu sorunların çözümünü buldum. Çevirme köyünden zirveye ortalama 20 km’lik mesafe var. Çevirme köyünden 3200 irtifadaki kamp alanına 10 km., 3200 kampından 4200 irtifadaki kamp alanıma 5 km, 4200 irtifadaki kamp alanından zirveye 5 km mesafe var. Bu süreçte ortalama olarak 4000 kcal kalori yaktım ve ortalama olarak attığım adım sayısı  66.800 civarındadır.

Türkiye’nin en yüksek zirvesi ve çatısı olan Ağrı Dağı 5.137 metre irtifası olan sönmüş bir volkanik dağda 3 gün ve 2 gece yaşamak, usulca güneşin doğuşunda ve batışındaki  renk armonisini izlemek ufuk çizgisinden dünyayı izlemek bulutları izleyip içinde kaybolmak ve o bulutları içine çekmenin verdiği mutluluk ve hazzı kelimelerle tarif etmek imkânsız.

Küçük Ağrı dağını saran ve etrafında dönen bulutların muhteşem bir görünüşü ve örtü buzulunda zirvenin güneyinde çadırda olmak, yıldızları izlemek ve bunları  hissederek görerek yaşamak çok güzel” dedi.

Hasbahçe Gazetesi olarak Ağrı Dağı rekoru kıran Erdek Cennet’i tebrik ediyor, gazetemize vermiş oldukları röportaj için teşekkür ediyoruz. İnşallah 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış yaparak nice rekorlar kırar ve projesi biran evvel hayata geçer.

Bu vesile ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sesleniyoruz! Erdek Cennetin projesini hayata geçirin ve Anadolu Parsı Ünvanı’nı bu zirvelere çıkan sporculara veriniz. Türkiye için bundan daha güzel reklam olamaz.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

2294 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.