logo

Bu Yılbaşı Bana Biraz Yardımcı Olabilir misiniz?

Bu Yılbaşı Bana Biraz Yardımcı Olabilir misiniz?

Yılbaşı yaklaşıyor herkeste bir telaş…
Onların telaşı bu yıl beni de sardı…
Şimdi bir sürü eğlence tercihi çıkacak karşıma ben hangisini seçeceğim…

Sevgili okuyucular, lütfen biraz yardımcı olur musunuz? Üstelik size bir sır vereyim mi? Ben hayatımda hiç yılbaşı kutlamadım. Siz şimdi onun nedenini de merak edersiniz. Üzerinize afiyet ben biraz yobaz bir ailede yetiştim -çağdaşların tanımıyla- hem de kaba softasından…

Bir de yıllardır test ola ola kafamı aşağı yukarı sallamaktan sağa sola çevirmeye fırsat bulamadım. Üstelik öyle 4 şıktan fazla tercihleri olan sorulara da hiç alışık değilim…

Neyse şu tercihlere bir bakalım bu test meselesini başka bir yazıda konuşuruz sizinle.

1. Süslerim evimde çam ağacını, kurarım çilingir soframı; karşımda televizyonum, elimde kumandam zap üstüne zap… Bütün yılbaşı eğlence programlarını izlerim.

2. Bir kaç arkadaşla ailecek bir araya geliriz. Televizyon izlerken ve içkilerimizi yudumlarken eşlerimizle birlikte en güzel sanat müziği şarkılarını birlikte seslendiririz. Ardından sabaha kadar okey oynarız, Sıkılırsak piştiye döneriz.

3. Daha kalabalık bir arkadaş grubu ile özel bir yeri kiralar eğleniriz. Yabancıların ne işi var aramızda. Dans eder şarkılar söyleriz. Ondan geriye doğru sayarken şapkaları birlikte havaya atar çılgınca şarkılar söyleriz. Bir kaçımız Noel Baba kılığına girer hoh hoh hooo diyerek karşımızdakileri eğlendiririz.

4. Arkadaşlarla birlikte bir gece kulübüne gider hazır eğlenceye ortak oluruz. Biraz tuzlu olur ama olsun sonuçta senede bir gün.

5. Taksim meydanına gider, sarhoşların arasına karışır sokaklarda şarkılar söyleriz. Ayrıca orası kesin kalabalık olur karışırız kalabalığın içine çılgınca bağırır eğleniriz. Ayrıca ellerde biralarımız gecenin soğuğuna meydan okuyarak Noel Baba kılıklı insanların kollarına girer dans ederiz İstiklâl Caddesinde.

6. Paris’e de gidebiliriz nasılsa orada da hemen hemen aynı eğlenceler var. Hiç değilse Paris’te kutlamış oluruz. 

7. Yok yok ne gerek var Paris’e, Marmaris’e gideriz oradaki eğlencelerde kadın erkek karışık köpük banyosu da varmış. Hem Yunan dostlarımız da gelir Sirtaki bile yaparız.

8. İçkinin, kumarın, dansözün, dinin hükümlerini hiçe sayan tv eğlencelerinin dışında bir eğlence de yapabiliriz. Sadece kuruyemiş, kola, soda bulunur masamızda böyle de eğlenebiliriz.

9. Hiçbiri.

Kafam karıştı, gel de çık şimdi işin içinden. Ne dersiniz sizce hangisini seçeyim?

Ben bunlar arasında seçim yapmakta zaten yeterince zorlanıyorum bir de yılbaşı kutlamayın diyen bir kesim var ki onlar hepten kafamı karıştırıyor. Benim eğlencemin kime ne zararı olabilir ki? Onca sıkıntının derdin arasında felekten bir gece çalmamın kime ne zararı var? Yani böyle güzel bir gece de eğlenmeme ne mani olabilir ki? Mesela Kuran’daki şu ayetler mi?

Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. (Maide,90)

İçki ile kumarda Şeytan sırf aranıza düşmanlık ve kin düşürmeyi ve sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymayı ister, artık vazgeçiyorsunuz değil mi? (Maide, 91) 

Sen onların dinlerine uymadıkça, Yahudi ve Hristiyanlar senden kesinlikle hoşnut olacak değillerdir. De ki: “Şüphesiz doğru yol, Allah’ın (gösterdiği) yoludur” Eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların arzularına uyacak olursan, senin için Allah’tan ne bir dost vardır, ne de bir yardımcı. (Bakara, 120)

Dinlerini bir oyun ve eğlence edinenleri ve dünya hayatı kendilerini mağrur kılanları bırak. Onunla (Kur’an’la) hatırlat ki, bir nefis, kendi kazandıklarıyla helake düşmesin; (böylesinin) Allah’tan başka ne bir velisi, ne bir şefaatçisi vardır; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. İşte onlar, kazandıkları nedeniyle helake uğrayanlardır; küfre saptıklarından dolayı onlar için çılgınca kaynar sular ve acıklı bir azap vardır. (En’am,70)

Ya da o ülkeler halkı, kuşluk vakti eğlenceye dalmışken, onlara zorlu-azabımızın gelmeyeceğinden güvende miydiler? (Araf, 98)

Ne dersiniz sevgili okuyucular ilk yedi şıkkı bu ayetler eler mi? Sizce cevabı bilemem ama bence eler.

Öyleyse doğru şıkkı buldum sekizinci şık olabilir, hemen kodlayayım değil mi?

Olmaz diyenler mi var içinizde? Nasıl yani, bu da mı olmaz? 
Ne var ki bunda hiçbir haramı işlemeden eğleneceğim? 
Anlayamadım siz Erzurumlu okuyucum, niye bir gün önce veya bir gün sonra yapmadığımı mı sordunuz? Hristiyanlarla onların kutsal saydığı bir günde eğlenmemde mahsur mu var? Öyle mi nedir mahsuru?
Nasıl, bu konuda hadisler mi var? 
Nedir bu hadisler?

“Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır” (Ahmed: 2/50-92, 7/142, Ebu Davud Libas: 4031)

“Şüphesiz helâl de apaçık bellidir, haram da apaçık bellidir. Ama ikisinin arasında benzeşen bazı hususlar vardır ki, insanların birçoğu bunları bilmezler. Her kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dini ve ırzı lehine korunmuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur. Tıpkı yasak bölge çevresinde (koyunlarını) otlatan çobanın o yasak bölgede güttüklerinin otlayarak sınıra yaklaşması gibi. Şunu bilin ki, her bir hükümdarın bir yasak bölgesi vardır. Yine şunu bilin ki, Allah’ın yasak bölgesi de O’nun haram kıldığı şeylerdir. Şunu da bilin ki, insan vücudunda bir lokmacık et parçası vardır. O düzelirse, bedenin tümü düzelir, bozulursa bedenin tümü bozulur. Bilin ki o, kalptir. (Buhari,Müslim)

Kırk yılın başında bir yılbaşı kutlayacaktım onu da engellediniz. Tamam tamam madem Müslüman’ım öyleyse ayet ve hadislere nasıl karşı çıkabilirim.

9. Şıkkı (HİÇBİRİ) işaretliyorum.

Oldu mu rahatladınız mı?

İlhan Kurt

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
4129 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.