logo

Camiler Ne İşe Yarar

Camiler Ne İşe Yarar

Camiler Ne İşe Yarar

Namaz bittikten sonra camiye gittiğinizde hemen hemen bütün cami kapılarının kilitli olduğunu görürsünüz. Özellikle sabah ve yatsı namazları sonrasında camilerin kilitlenmesi sanki bir farizadır ki, görevli Hacı amcalar bu işi huşu içinde yaparlar! Kendini “nafile ibadete” kaptırıp çıkmamakta direnmek nafiledir, hele dinlenmek için uzanmak asla! Israrcı müminleri ilgili hacı amcalar nazikçe uyarırlar! Camiler ne de olsa Allah’ın evidir herkese her saat açık nasılsa; istediğim saatte ibadet için girer, istersem biraz dinlenirim diye öyle kafana göre takılamazsın! Kapalıdır! Olmadı kibarca kapı dışarı edip kilitlerler!

Kafasına göre, huşu içinde ibadet eder, bir miktar huzur bulurum umuduyla zamansız Camiye gidipte mahsur kalan erkek ve hanım tanıdıklarım var nitekim! Camiler ne güzel sessiz, sakin, lâhutî ortamında şöyle tek başıma bir tefekküre dalayım falan yok, unutun!

Yakın zamana kadar son cemaat mahfilleri (cami dışındaki kapalı bölmeler) açıktı, ama şimdi oraları da kilitliyorlar! Neden mi?! Olur ki, darda kalmış bir mahlukat girer diye kilitliyorlar (ilgililerin beyanları aynen bu şekildedir); üşüyen evsiz bir insan, aç bir kedi, sahipsiz bir köpek, hasta bir kuş… Üstelik bunlara mani oldukları oranda sevap kazandıklarını düşünen şaşkın bir zihniyet hâkim camilere!

O zaman soralım; camiler, bu devasa yapılar, şefkat sığınağı bu mabetler namaz kılmak dışında ne işe yarar? İslam’ın “Camiden (toplayan)” muradı nedir, mademki “müminleri topluyor” bu neyi gerektirir? Bir şehirdeki yüzlerce cami vakit namazları dışında neden kapalıdır? Bir günde 5 defa insanları toplamak için çağrı yapılan “camilere” kilit yakışır mı? Haydi, yakıştırdınız diyelim, bu çağrının hikmetini ıskalamış olmaz mısınız?

Tespitim şudur ki, cami cemaatleri; namazdan sonra sadece camileri değil, kendilerini de dış dünyaya kapatıyorlar? Dış dünyaya, yani hayata, yani halkın sorunlarına, yani insan gerçeğine… İyi de İslam’ın emri bu mudur?! Dışardaki hayata, insanların zor yaşamlarına, toplumun sorunlarına bigâne kalmak mıdır?!

Allah adına inşa edilmiş, şefkat ve tevazu mekânı olması gereken camileri halı, avize, lamba, çini, klima vs gibi değerli eşya ile donatmışız. (Tarihi Camiler başlı başına bir değerdir ve korunmalıdır; bu istisnai bir durumdur) Değerli eşyayı korumak adına hırsızın (yazım hatası yoktur), sarhoşun (yazım hatası yoktur), keşin (yazım hatası yoktur), evsizin, yolsuzun girmesine izin verilmeyen camilerin amacı nedir gerçekten? İnsan mı daha değerlidir yoksa halı mı, avize mi, lamba mı, çini mi? Allah’ın evinde İnsanların sorunlarıyla uğraşmak, hırsızlık dahil bırakamadıkları kötü alışkanlıkları için yardımcı olmak mı önemlidir, yoksa kapısına kilit vurarak (soruna) arkayı dönüp gitmek mi?! Bunların hangisi daha İslamîdir, hangisi Kur’anın buyruğuna daha uygundur?!
Dinimizin hizmetle yükümlü kıldığı “insanı”, korumakla yükümlü kıldığı hayvanatı bırakıpta halıya, avizeye, çiniye, binaya değer veren bir hizmet anlayışı İslam’a uyar mı? Belli (problemli) insanlara kapalı olan Camilerin sadece “namaz” için gelen cemaate hizmet etmesi Kuran’ın ruhuna uygun mudur?

Cami kapılarına kilit vuran bir anlayış, sorunlu, dertli, bağımlı, hasta insanları, hatta ihtiyacı olan hayvanları görmezden gelerek kendi kalplerine de kilit vurmuş olmuyor mu?! Müminler Allah’tan gerektiği gibi korkmalı; kendi hevâlarını, keyif ve rahatlarını dinin yerine geçirerek camilere ve kalplere kilit vurmaktan vaz geçmelidir!

Ne kadar şatafatlı da olsa içi boş binalara hizmet etmek, kendilerini Allah’a ulaştırmayacak gereksiz eşyaya değer vermek yerine insana değer verilmelidir! Camiler keşe, ayyaşa, sarhoşa, yolsuza, evsize, hulasa ihtiyaç ve dert sahibi garip gurabaya hizmet ile acilen ihya edilmelidir! Muhitin kedisini, köpeğini, kuşunu -özellikle kışın- koruyacak şekilde (ki avluları son derece uygundur) yeniden revize edilmelidir! Tarihi camilerin üzerinde, ecdadımızdan kalan ve medeniyetimizin şefkat sembolleri olan “Kuş Evleri”, belli noktalarda yer alan “Sadaka Taşları” bizim için birer rehber olmalıdır. Bu dönüşüm gerçekleşmezse “Allah için ne yaptın?” sorusuna kimse cevap veremez! Kaldı ki garibana kiliseler de, havralar da, kapitalist kurumlar da bu manada kapalıdır! Müslümanlar olarak onlardan bir farkımız, hem de büyük bir farkımız olmalı değil midir?!

Camiyi dertli, muhtaç, bağımlı, sorunlu, günahkar insanlara kapayan Müslümanlar, iyiliği emretme/kötülükten sakındırma emrini başka türlü nasıl yerine getirecekler?! Bu muazzam kış günlerinde Cami sıcak, palto sıcak, ev sıcak! Peki, evsizleri, sarhoşları, keşleri, garibanları, göçmenleri kim düşünecek! Müminlere vazife değil mi? Yoksa “layıktırlar duçar oldukları bu zillete” diyerek görmezden gelmeye devam mı edelim?!

Sarhoşu, esrarkeşi Yeşilay kurumuna, ihtiyaç sahibini Kızılay’a, aç ve açıkta olanı Belediyeye, aç ve hasta hayvanları hayvan severlere ihale ederek işimizi aşırmış olmuyoruz! Sorumluluğumuzu üzerimizden atmış olmuyoruz! Daha önemlisi iyi Müslümanlar (takva sahibi) olmuyoruz! Böylesine fedakârlık gerektiren olayları, Cami kürsülerinden kurda kuşa şefkat gösteren evliya menkıbeleri anlatarak/dinleyerekte üstümüzden atamayız! Başkasının icraatı ne bize sevap kazandırır, ne bizden sorumluluğumuzu giderir!

Bu kafa ile bırakın kurda, kuşa, böceğe, çiçeğe bile merhameti emreden Yüce İslam Dininin müntesibi olmayı, kimsesizi tedavi eden, açı doyuran, kurda kuşa şefkat gösteren muhteşem medeniyetimize layık varisler bile olamayız!

Eskiden aşeviyle, kuş eviyle, mektebiyle, dergâhıyla birer külliye olan Camiler, yeniden ihya edilmeli, boş ve fonksiyonsuz mabetler olmaktan çıkarılmalıdır!

Sakın ha sakın aman bunlardan bize ne yahut yaptıklarımız yeterlidir diye düşünmeyelim! Rabbimizin emri bu kadar açık ve çıta bir hayli yüksekte iken; “Size ne oluyor ki, “bize katından bir yardımcı yolla” diyen erkekler/kadınlar/çocuklardan zayıf bırakılmışlar için savaşmıyorsunuz?” (Nisa Suresi:75)

Necdet Meşe

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2209 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.