logo

ÇANAKKALE NEDİR?

ÇANAKKALE NEDİR?

Çanakkale, 106 yıl önce Hint ve Pakistan’dan İslam’ın son kalesini korumak için gelen mücahitlerin yattığı yerdir. Yemen’den yere düşen İslam sancağına sahip çıkmak için gelen çöl aslanlarının ruhlarını teslim ettiği yerdir. Sudan’dan Halifenin çağrısına bizzat katılan, Afrikanın yiğit Sultanı Ali Dinar ve askerlerinin can verdiği yurttur. Şam’dan yüz kişi ile yola çıkan Musul’dan Kerkük’ten, Halep’ten, Afrinden geri dönmemek üzere katılan 5 bin yiğidin yattığı yerdir. 
Avusturalya’da yaşayan Maraşlı Abdullah ile Tarakçı Mehmet’in Anzaklara Sindey’de ilk savaşı açıp 56 saat düşman ile çarpışıp şehit olan yiğitleridir. Sultan Abdülhamid zamanında imal edilen ve Nusret gemisi ile gece ölümü göze alarak eldeki 26 deniz mayınını “Karanlık liman harekatı” ile denize döşeyen Yüzbaşı Çarkçı Ali Yaşar ve askerlerinin keskin zekasını kullandığı yerdir. Havranlı Seyit Onbaşı’nın 215 kilo ağırlığındaki topu 3 kez namluya sürüp ingiliz ağır zırhlısı oceanı denize gömen kahramanın ayak bastığı yerdir. 

Ordunun ihtiyaçları için zorunluluk halinde  aslının aynısı sahte banknot yaparak “Bedeli Çanakkale ödendi” ibaresini yazan ve ihtiyacı temin eden Asteğmen Mehmet Muzaffer’in ayak bastığı topraktır. her cephesinde bizzat savaşmış kahraman Nezahat Onbaşının cesaret gösterdiği yurttur. Anafartalar cephesinde er gibi çarpışan mücahide Hatice Hanım’ın gazi olduğu yerdir. Yazıları ile cepheye destek sağlayan Halide Edip Adıvar’ın onurudur. 

Dönmeye değil ölmeye giden 25 subay 1817 erin şehit olup üstüne vatan toprağı örttüğü 57. alaydır. 78 bin şühedanın, 100 bin üzeri gazinin kanları ile suladığı vatan toprağıdır. 

Tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ile yad ediyorum. 

Yavuz ARSLAN

580 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.