logo

Çeşme-i Nur törenle açıldı

Çeşme-i Nur törenle açıldı

Çeşme-i Nur törenle açıldı

cesmei nur

Kağıthane Deresi’nin yanında, Sadabad Çağlayanı’nın önünde bulunan 3’üncü Ahmet Çeşmesi Çeşme-i Nur, Çeşme-i Pakize ve Çeşme-i Nevpeydâ  isimleriyle de biliniyor.

çeşmei nur çeşme-i nur

1721’ de 1’inci Sadabad Sarayı ile birlikte yapılan ve devrinin bütün özelliklerini taşıyan 3’üncü Ahmet Çeşmesi mermerle kaplanmış ve kesme taştan  iki cepheli olarak yapıldı. Kâğıthane’de Lâle devrinin günümüze kalmış tek eseri olan çeşmede sivri kemerli bir niş ve ayna taşından yarım çanak şeklinde tekne bulunmaktaydı. Çeşmenin aynaları balık sırtı şeklinde dekore edildi.

cesmei_nur cesmei nur çeşme

Başkan Kılıç, modern zamanın yaşam standartlarına uygun dönüşümün yanında tarihi yapılara da önem verdiklerini dile getirdi. Başkan Kılıç, “Tarihi yapılarımıza önem veriyoruz. Çünkü göreve geldiğimizde Kağıthane 30-50 yıl içersinde bölgede bulunan sanayinin etkisiyle oluşmuş bir yerleşim yeri olduğuna ve Kağıthane’nin İstanbul’un merkezine uzak bir ilçe olduğuna yönelik bir algı vardı. Biz bu algının yanlış olduğunu gördük ve bu algının değişmesi için yoğun bir çalışma içine girdik.

3’üncü Ahmet Çeşmesi “Çeşme-i Nur” kurdele kesimiyle hizmete açıldı.

Etiketler: » » » » » »
3359 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.