logo

CİDDİ OLUN DİKKATLİ OLUN

CİDDİ OLUN DİKKATLİ OLUN

İki gündür haberlerde bir haber, ısrarlı bir şekilde servis edilmektedir. Önce sözlü sonra alt yazılı olarak. Haber aynen şöyle: Bir PKK’lı kadın istihbarat görevlisi dün sınırımızda yakalandı. Gelin şimdi bu habere dil bilimi açısından bakalım.

1. PKK bir devlet mi ki istihbarat görevlisi olsun.

2. Siz bir terör örgütünü kavramsal olarak eyalet sorumlusu, eğitim sorumlusu, finans sorumlusu, istihbarat görevlisi vb. haberleri yaparsanız, siz zaten bu örgütü devlet statüsü noktasında görüyorsunuz demektir.

Şehit haberi TV haberlerinde sadece bir kez veya yakın zaman diliminde iki kez verilirken teröristler ile ilgili haberlerin iki güne taşınması ve ısrar edilmesi ne demektir?

Şimdi ona bakalım. PKK’lı kadının haberlere servis ediliş biçiminden benim beynimde bu sabah saatlerinde aynen şu oluştu: PKK bir devlet mi ki istihbarat görevlisi olsun.

Oysa aynı haber, şu şekilde verilebilirdi: PKK’lı bir kadın terörist sınırda yakalandı. Bunun zihinsel algılamada hiç bir sorunu yoktu.

Oysa diğer haberde bir, tanım var “istihbarat görevlisi”. İki, bir görünmeyen kavram var. Kurumsal bir kimlik ve devlet tarifi! İşte burada toplumların algı ile zihinsel olarak bir olguya hazırlaması.

Buna somut bir örnek vereceğim. 80’li ve 90’lı yıllardaki PKK ile Kuzey Irak ve ardından Barzani, Türkiye ve Türk milleti açısından düşman tanımında birinci sırada idi. Doğru mu? Peki, bugün nasıl ve nerede Barzani ve Kuzey Irak?

Türkiye devletinin resmi muhatabı ve protokol de diplomatik sınıfında hatta artık Sarayda ve vip de. Gördünüz mü?

Bakın nasıl unuttuk, unutturuldu!

Dönelim habere ve diğer haberlere.

Türkiye yakın gelecekte Suriye’de PKK ve YPG’yi tanımaya mı hazırlanıyor? Bunun alt yapısını zihinsel algı ile oluşturulan bir propaganda ile yapılıyor diye düşünüyorum.

Bunun bir de siyaset ayağı var.

Seçim bittiği günden bu güne her iktidar yetkilisi bir şey söylüyor. Yeni anayasa. Neden ve niçin?

Bu ülkenin ekonomik, sosyolojik, bir sorunlar yumağı var iken buna dair tek olumlu söz ve icraat yokken, neden anayasa!

Çünkü iktidar ve muhalefet birlikte bir şey söylüyor topluma.

Bugünler iyi günleriniz. Yarın kendi vatanınızda parya olacaksınız.

Muhalefet, bu ülkede hiç olmadı ki!

Sözüm o dur ki dil bilimi açısından Türk milleti yeni bir PKK bölgesel yönetimi tanımaya hazırlanıyor. Çünkü Süleyman Şah türbesi yerinden kaldırıldığı gün bu operasyon başlatıldı.

Herkes şapkasını önüne koysun düşünsün!

Yarınlar kimin?

Necati YÜZÜAK

132 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.