logo

Çocuğumu Erken mi Okula Gönderdim?

Çocuğumu Erken mi Okula Gönderdim?

Çocuğumu Erken mi Okula Gönderdim?

Okulların açılması ile birlikte, okul çevrelerinde bekleyen ebeveynleri benim gibi sizlerde görüyorsunuzdur. Hepsinin ortak kaygısı çocuklarının okula alışıp alışamayacağı…

Çocuklarının sınıfta yaşadığı kaygıyı kapının önünde velisi de yaşamakta. Bu süreçte, ebeveynlerin en büyük desteği tabi ki okulların rehberlik servisleri… Her yıl olduğu gibi bu yılda okulların başlamasından bir hafta önce okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde okula uyum programları uygulandı. Çocuğunu ilk kez okula gönderen veliler de bu süreçte kaygılarını azaltma fırsatı elde etti. 

Benim bu ay bahsedeceğim konu; çocukların kaç yaşından itibaren okul öncesi eğitim kurumuna gönderilmesi gerekir ile ilgili olacak. Peki, bu yazının başındaki paragrafla konumuzun ne alakası var diyorsunuz. Açıklayayım; okul öncesi eğitim kurumları 36-66 ay çocukları kabul etmekteler ve bu süreçte okul öncesi eğitim kurumlarının önlerinde en çok da 36-48 ay grubundaki çocukların ebeveynlerini görüyorum. Hepsinin en büyük sıkıntısı; acaba çocuğunu doğru bir iş yaparak okula gönderip göndermediği… İşte tam burada vicdanları ile büyük savaşa giriyorlar. Akıllarda binlerce soru. Bir evin prensi-prensesi olan çocukları okulda ne yapacak? Okulda geçen beş saat boyunca neler yaşayacak? Ya çocuğunun karnı aç kalırsa… Tuvaleti geldiğinde ona kim yardım edecek? Isırılır mı? Düşer mi? Ve daha birçok soru… Ama özünde asıl neden; acaba ben çocuğumu okula göndermekle doğru bir iş yaptım mı?

Bu noktadan sonra benim cevabım her il, ilçe, köy, mahalle, sokak, apartman ve hatta ev için farklı oluyor. Özellikle büyükşehirlerde apartman dairelerinin duvarları arasında televizyon, tablet ve cep telefonuna bağımlı yetişen ve bir türlü sosyalleşemeyen çocukların ne kadar erken okula başlarlarsa o kadar yararlı olacaktır. Bir günde bu süre ne kadar olduğu ile ilgili önerim benim mevcut durumdan farklı. Beş saatlik sürenin 36-48 aylık grup için çok fazla olduğunu düşünüyorum. Ve bu yaş grubundaki çocuklar için sadece oyun temelli eğitimin yapılmasını öneriyorum. Daha büyük yaş gruplarında etkinliklerin çeşitlendirilebileceğini ama bu yaşta sadece oyunun tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belki iki saatlik süre bile bunun için yeterli olur. Bu surenin sınıf ve oyun odalarında değilde doğada geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hava nasıl olursa olsun çocuğun açık alan oyunları oynaması gerektiğini düşünüyorum.

Büyükşehirlerde çocuklarını otuz altı ayda okula gönderen velilere önerim çocuklarınızı okul öncesi öğretmenlerine emanet etmenizde problem yoktur. Çocuğunuzun evde başına gelebileceklerinden daha az okulda başına gelecektir. Ama zor bir süreç sizi bekliyor. Çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimi bu evrede çok önemli basamaklardan geçiyor. Çokça çatışma yaşayacak. Bu da çocuğunuzun problem çözme yeteneğini geliştirecektir. Paylaşmayı, sırasını beklemeyi, kendi başına hareket etmeyi, duygularını uygun şekilde söylemeyi ve başkalarının duygularının farkında olmayı öğrenecektir. Bu sebeple sevgili aileler çocuğunuzu okula göndererek doğru bir iş yaptınız.

Okul öncesi eğitim almadan hiçbir çocuk ilkokula başlamamalıdır. Bunun için, özellikle siz sevgili okuyucularım 2012 doğumlu olup anasınıfına devam etmeyen tüm yakınlarınızı anasınıfına gitmek için ikna ediniz.

Sevgi ve muhabbetle.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » »
5302 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.