logo

Dadaşlar Erzurum’un Kurtuluşunu Muhteşem Bir Şölenle Kutladı

Dadaşlar Erzurum’un Kurtuluşunu Muhteşem Bir Şölenle Kutladı

İstanbul Kağıthane Erzurumlular Derneği, 12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümünde Kağıthane’de muhteşem bir şölen düzenledi. Gültepe Kültür Merkezinde düzenlenen geceye dadaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kağıthane Erzurumlular Derneği, Kağıthane’de son yılların en can alıcı programlarından birine imza attı. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümü için günler öncesinden hazırlıklara başlayan Kağıthane Erzurumlular Derneği yönetimi, Dadaşlara yakışan bir gece düzenledi. 12 Mart’ta düzenlenecek olan gece, olumsuz hava koşullarından dolayı 27 Mart Pazar günü Saat: 19.30’da Gültepe Kültür Merkezinde olmasına rağmen oturacak yerin kalmadığı şölene protokol de büyük ilgi gösterdi.

Şölene, “Eski İçişleri Bakanı Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altınok, Kağıthane Kaymakamı Mustafa KOÇ, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Ufuk Dilekçi, Kağıthane Müftüsü Ramazan Tekin, Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erzurumlu Ayetullah Coşkun, ADFED Genel Başkan Yardımcısı Erzurumlu Secaettin DEMLİ, Kağıthane Erzurumlular Derneği Yönetim Kurulu, Erzurumlu İşadamları, Erzurum Dernekleri Başkanları, Şehid Onbaşı Cihat Erat’ın Ailesi, Kağıthane STK Başkanları, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Kağıthane Spor Kulüpleri Başkanları, Muhtarlar, yerel basın ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Eyüp Sultan Camii İmam Hatibi Erzurumlu Erhan Mete, kuran tilaveti icra ettikten sonra tüm şehitlerimiz için dua etti.

Program, Ermeni Zulmünü anlatan ve salondakilere duygulu anlar yaşatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Kağıthane Erzurumlular Derneği Başkanı Mehmet Yüksel Kızıloğlu, katılım gösteren herkese teşekkür ettikten sonra “Anadolu Türk tarihinin, kültür ve medeniyetinin, merkez şehirlerinden olan Erzurum, özellikle son iki yüzyılda, büyük acılar çekti. İşgal ve katliamlara maruz kaldı. Fakat her defasında, yüksek inancı sayesinde, ayağa kalkmasını bildi. Erzurum, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük acılar yaşayıp, ihanetlerle sırtından hançerlendi. 16 Şubat 1916 Rus işgalinin ardından, Rus kuvvetlerinden destek alan Ermeni çetecilerince gerçekleştirilen Müslüman katliamı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Bu meşum Ermeni emelini tarumar etmek üzere harekete geçen asker ve subay mevcudunun büyük bir bölümü, bölge insanından oluşan 3. Orduya bağlı Kazım Karabekir Paşa kumandasındaki 9. Kafkas Kolordusu, sağ kalan mazlumların imdadına yetişti. Bin yıldır Türk vatanının şarktaki göz bebeği olan şehri Erzurum, 12 Mart 1918 tarihinde, zalimlerin zulmünden kurtarıldı. Erzurum, Türk milli varlığının istinat ettiği tarihi bir şehir olması hasebiyle, milletin birlik ve beraberliğini bozmak isteyen, fitne ve fesat peşinde koşan kesimlere daima karşı çıkmıştır. Vatanın, birliği ve dirliği yanında, koşulsuz yer almıştır. Erzurum, devletin yurt dışında yapmaya mecbur bırakıldığı askeri tüm harekâtları desteklediği gibi, milli iradeye el ve dil uzatan, 15 Temmuz hain kalkışma girişimi karşısında da tarihte olduğu gibi, derhal ayağa kalkmış,  hükümete ve devletine sahip çıkmıştır. Bu vesileyle Erzurum’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. yıl dönümünü kutluyor, tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle yâd ediyorum” dedi.

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de tüm Erzurumluları selamlayarak katılımlarından dolayı halkımza teşekkür ediyor Erzurum’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu kutlu olsun dedi.

Kağıthane Kaymakamı Mustafa KOÇ, “Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden olan, sahip olduğu ekonomik, tarihi ve kültürel değerlerinin içinde yer alan Erzurumun’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104.’üncü Yılını gururla kutlamaktayız. Bu önemli gün vesilesiyle vatan topraklarını bizlere canları pahasına armağan eden ecdadımızı rahmetle, minnetle ve hayırla yâd ederken, Kağıthaneli Erzurumlu vatandaşlarımızın Kurtuluş Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Eski İçişleri Bakanı Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altınok ise “Kağıthane Erzurumlular Derneğinin düzenlemiş olduğu bu güzel organizasyona emek veren dernek Başkanı M. Yüksel Kızıloğlu’na, yönetimine ve katılım sağlayan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum” dedi.

Program, konuşmaların ardından Erzurum Bar Oyunu ile devam etti. Bar, dadaşın oyununun adıdır. Erzurum dolaylarında toplu olarak oynanan oyunlara denir. Anadolu’nun Doğu ve Kuzeydoğu bölgelerinde bir çeşit halk dansına denir. Birlikte oynanan oyunlara Doğu’da Bar denir.

Daha sonra Erzurumlu Sanatçı Harun Atmaca’nın söylediği kahramanlık türküleri, vatandaşlara duygulu anlar yaşattı.

Programa katkılarından dolayı Sanatçı Harun Atmaca’ya çiçek takdim edildi.

Kağıthane Erzurumlular Derneği Başkanı Mehmet Yüksel  Kızıloğlu  gecenin son bölümünde; Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne adı verilen Erzurumlu Şehid Onbaşı Cihat Erat’ın babasına ve kardeşine Erzurum Forması hediye etti.

Programa katkılarından dolayı Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’e teşekkür ettikten sonra plaket ve Erzurumspor forması hediye edildi.

Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan Erzurumlu Ufuk Dilekçi’ye de plaket ve Erzurumspor forması hediye edildi.

Program çekilen hatıra fotoğraflarının ardından sona erdi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » »
560 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.