logo

Doğu Türkistan Uygur Türklerinindir

Doğu Türkistan Uygur Türklerinindir

12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü kutlu olsun!

Bu günü “Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti”nin yıl dönümü olarak kutluyoruz.

Doğu Türkistan Türkleri, 12 Kasım 1933 ve 12 Kasım 1944’te iki kez bağımsız bir devlet ilan etmişti. Bu nedenle, iki Cumhuriyet’in yıl dönümü #DoğuTürkistanMilliGünü olarak kutlanıyor ve Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Türk toplulukları için 12 Kasım tarihi büyük bir önem taşımaktadır.

Türk Ocakları Malatya Şubesi yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Mustafa Canbolat Doğu Türkistan devletinin 90. kuruluş yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Canbolat şunları söyledi:

“Ne yazık ki uzunca bir zamandır evlerimizde canlı yayınla bir halkın yok edilişini çaresizce izliyoruz. Bir vatanları olsun diye yıllardır mücadele veren Filistin halkı küresel güç odaklarını arkasına alarak pervasızlaşan İsrail devletinin zulmü altında inim inim inliyor. Yüce Allah yar ve yardımcıları olsun.

İnim inim zalimin zulmü altında inleyen bir halk da HEM SOYDAŞIMIZ HEM DİNDAŞIMIZ OLAN DOĞU TÜRKİSTAN HALKIDIR.

Bir takım siyasi mülahazalarla gündemde yeterince yer bulamasa da çok ciddi bir baskı altındalar. Yıllardır dört duvar arasında çığlıklarını kimsenin duymadığı kardeşlerimiz post modern bir soykırıma tabi tutulmaktadırlar.

BUGÜN DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ’NİN 90. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

Bugün Doğu Türkistan dinî, millî ve kültürel köklerinden kopartılmak istenen bir tutsaklar ülkesi halinde dönmüş durumdadır. İlim irfanımızın beslendiği, atalarımızın at koşturduğu, medeniyetimizin beşiği o topraklardan mazlumların iniltileri yükseliyor arşa. Çinliler tarafından işgal edilerek “yeni toprak” anlamına gelen ŞİNCAN adı verilen bu ata topraklarında milyonlarca Doğu Türkistanlı soydaşımız katledilmiştir bugüne kadar.

Çin devleti tarafından uygun görülmezlerse annelerinin karınlarından çıkartılıp öldürülen kardeşlerimiz, Kuran okuduklarında dayakla karşılaşıyor, Kuran öğrenmek istediklerinde ise hapsi boyluyorlar. Kendi dillerini, tarihlerini öğrenmelerine izin verilmiyor. İstedikleri eğitimi almayı, istedikleri işe girmeyi hayal bile edemiyorlar. Hayatlarının her anı sorguyla geçiyor. Erkekler toplama kamplarında hesapsızca işkence görüp ölüme terkedilirken, geride kalan ailesi ise “Her Eve Çinli Bir Erkek Projesi” kapsamında bir Çinli erkekle aynı evde yaşamaya zorlanmaktalar. Doğu Türkistanlı çocuklar ise evlerinden zorla kopartılıp yatılı okullara gönderilmektedir. Erkekler hapis hayatından ve işkenceden evlerine dönebilirlerse de bir daha asla normal hayatlarına dönemiyorlar.

Bizler Malatya Türk Ocağı olarak Uygur kardeşlerimizin var olma mücadelelerini ve direnişlerini destekliyoruz. Gök bayrağın Doğu Türkistan semalarında bağımsızca sonsuza dek dalgalanacağı günler yakındır” dedi.

Hasbahçe Gazetesi olarak Doğu Türkistan’da 12 Kasım 1933 ve 1944’te ilan edilen iki İslam cumhuriyetinin kuruluş yıldönümünde, bu mücadelenin tüm kahramanlarını saygı ve özlemle anıyoruz.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği ise şu açıklamalarda bulundu: “79. ve 90. yıl dönümlerinde 12 Kasım 1933 ve 12 Kasım 1944 Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetlerinin kuruluş gününü kutluyor, vatanımızın istiklaline bir gün tekrar kavuşacağına ve bu yolda mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Doğu Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesinde şehit düşen kahraman askerlerimizin ruhu şad, mekânı cennet olsun” dedi.

Eğer İslam dünyası Müslüman arıyorsa Doğu Türkistan Müslümandır…

Eğer Türk Dünyası Türk arıyorsa Doğu Türkistan Türk’tür!

Eğer insanlık insan arıyorsa, Doğu Türkistan’da katledilen İnsanlıktır!

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

398 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.