logo

DOLAR ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE OYNANAN OYUNLAR

DOLAR ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE OYNANAN OYUNLAR

Türkiye’ye USD üzerinden nasıl planlı oyun oynanıyor? Vurgun nasıl yapılıyor? Örnek vererek anlatalım:

1) 1 milyar USD nakit Türkiye’ye getirilir, 8 TL den bozdurulur, 8 Milyar TL, Türk bankasında Repo’ya yatırılır.

2) USD endeksi 7 TL’ye indirilir, 8 Milyar TL ile 1.142 milyon USD satın alınır, buna ek olarak yaklaşık 84 milyon TL repo faizi alınır, o da 12 milyon USD eder toplamda 1.154 milyon TL ülke dışına nakit olarak çıkarılır.

Evet, bu basit ve planlı oyun, ülkemize karşı İngiltere üzerinden sürekli yapılıyor, yani USD artsa da inse de kur farkından dışarıdan sıcak para getirenler kazanıyor, azda olsa iç “yatırımcı”…

Bakmayın yatırımcı dediğimize para ile para kazanmaya aslında yatırım denilemez, olsa olsa bunun adı sömürü olur, diğer bir değiş ile haksız kazanç. Sıcak para dedikleri aslında getiren için sıcak, fakat bizim için aksine o kadar soğuk. Peki, bu yeni keşfedilmiş bir yöntem mi? Hayır! Asla!

Osmanlı dönemi maliye kanunlarını incelerken bu yöntemi engellemek için çok güzel kanunlar başarı ile uygulanmış.

Yine basit şekilde örnek verip canlandıralım;

Dış ülkeden gelen bir tüccar “yatırımcı” gümrükten girerken yanında ne kadar altın (para) ve ticari mal var ise gümrüğe bildiriyor, vergi yok…

Bu tüccar Osmanlı topraklarında getirdiği ticari malı satıyor, kazandığı altınları öyle hemen dışarı götüremez buna müsaade yok, o kazancı ile Osmanlı topraklarından kendi ülkesinde olmayan ticari ürün satın almak zorunda, isterse yanında getirdiği ek altın (para) ile de fazlaca ticari mal satın alabilir.

Bu tüccar ülkesine geri giderken gümrükte getirdiği altın ve götürdüğü altın miktarına bakılıyor ve asla Getirdiğinden fazla altın ile dönmesine müsaade edilmiyor, fakat getirdiği ticari maldan fazlası ile dönüşüne izin veriliyor.

Osmanlı bu kanunla;

1) Asla Cari açık (İthalat-ihracat farkı) vermiyor
2) Ülkedeki altın (para) eksilmediği hatta artış gösterdiği için enflasyon ve kur farkı ortadan kalkıyordu.

En azından ülkemize sıcak para diye getirilen dövizler için bu sistem uygulanabilir, ülkeme 1 milyar USD getirdiysen yine en fazla 1 milyar USD götürebilirsin ya da ticari mal satın alıp ülkene götürebilirsin diye bir kanun hükmü uygulansa bugün her döviz hareketinde Kur farkı kâbusumuz olmazdı, ekonomide yüksek faiz kaybolur, enflasyon sıfır olurdu.

Ekonomi sistemimizi yeniden  çok iyi şekilde planlayıp acil tedbir kanunları uygulamalıyız, getirdiği 1 milyar USD sıcak parayı dışarı daha fazla şekilde geri götüreceksen yüksek oranda vergi uygulanabilir, sonuçta Osmanlı devleti yüz yıllar boyunca bu sistemi işletti ve başarılı oldu.

Ha sonra nemi oldu? Osmanlı bazı devletlere kapitülasyonlar (ayrıcalık) hakları vermeye başlayınca olanlar oldu, yaklaşık 150 yıldır aynı döngü ile onlara sıcak bize soğuk olan döviz girdi-çıktıları ile faiz ve enflasyon aldı başını gitti.

Sözün özü; ekonomi sistemimizin tarih, ekonomi, hukuk ve yazılım uzmanları eşliğinde yeniden yapılandırılması gerekmektedir.

Sağlıcakla kalın, hoşça kalın

Selim ASAF

938 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.