logo

Dünyaya açılan liman kenti SAMSUN

Dünyaya açılan liman kenti SAMSUN

Dünyaya açılan liman kenti SAMSUN

Samsun

Samsun doğu batı ekseni taşımaları için potansiyel bir transit liman noktasıdır. Karadeniz’in Kuzeyindeki ülkeler içinde kuzey güney yönünde yeni gelişen ticaretin odak noktasıdır. Yük ve yolcu taşımacılığında Samsun Türkiye’nin Karadeniz’deki en büyük liman kenti olmayı hedeflemektedir.

Samsun Sahil

Anadolu’nun bu liman kenti kozmopolit yapısıyla, birbirinden güzel ilçeleriyle ve tarihiyle göz dolduruyor. Milli Mücadele’nin ilk adımının atıldığı bu şehirde küçük bir tur atmanın tam zamanı…

Samsun Limanı

Yollar geride kalıp, Havza geçilip, Samsun’a girildiğinde en çok denizi görmek sevindirir çoğu kişiyi. Bahar ve yaz aylarının bulutsuz ve güneşli havalarında adına inat pırıl pırıl ve altın bir tepsi gibi parlar Karadeniz.

Samsun balıkçılık

Samsun kardeştir denizle. Balıkçıların ağlarını bereketle dolduran deniz, limanına gelen gemilerle de kente canlılık katar. Denizin bereketi karada da devam eder Samsun’da. Bu bereketin sırrı doğanın Samsun’a yaptığı bir ayrıcalıkta yatar. Tüm Karadeniz boyunca denize paralel uzanan yalçın dağlar Samsun’a gelirken içlere çekilip denizden uzaklaşır. Dağların terk ettiği bu toprakları verimli Bafra ve Çarşamba ovaları doldurur. Günümüzde Samsun bu bereketiyle Karadeniz’in en önemli cazibe merkezi ve buna bağlı olarak da göç alan bir kent. Yetmişli yıllarda Anadolu’dan İstanbul’a gurbete gelen her yolcunun ümidiyle ve hüznüyle girersiniz Samsun’a. Budur Samsun. Kozmopolit bir şehirdir ama en çok Samsun’dur. Yetmiş iki buçuk millet bir arada yaşar.

Samsun gelinlik kızlar gibi Canik Dağları eteklerinde uzanan bir kenttir. Bir yanda Çarşamba Ovası diğer yanda Bafra Ovası, bolluğun, bereketin ve ırmakların kentidir Samsun. Anadolu’nun derinliklerinden kopup gelen Yeşilırmak salına salına, Kızılırmak kıvrıla kıvrıla, bir başından diğer başına eteği Karadeniz, bir denizkızı yapar Samsun’u. Yazdığı memleket şiirleriyle gönüllere taht kuran Yahya Kemal’in dediği gibi ‘Dağlar ufkunda mehabet, Ova ufkunda huzur, Deniz ufkunda teselli duyulur’ Samsun’un.

Milli Mücadele Kenti Samsun

bandirma-vapuru

Samsun Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizdeki önemli yerini almıştır. Samsun izin vermezse girilmez Anadolu’ya. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun benzeri olarak yapılan Bandırma Müzesi görülmelidir. Gazi’nin Samsun’a çıkışının sembolize edildiği Tütün İskelesi Açık Hava Müzesi görülmezse hatırı kalır Milli Mücadele şehrinin.

Samsun simit

Samsun pidesi için uygun bir yer aramaya gerek yoktur. Her pideci en lezzetlisini sunar damağınıza. Balık da Samsun’da bolca yenir. Ayrıca Samsun simidi kadar lezzetli bir simit daha var mıdır? Yemeden olmaz! Samsun’da her köşe başında simit tezgâhları vardır ve bu tezgâhlarda akşam simit kalmışsa camekânın kapısı açık tutulur. Artan simitler fakir fukara içindir.

Samsun Canik

Toptepe’de (Canik’te) akşam semaver çayı içmeye gitmek akıllıcadır. Günbatımı izlemek için doğru bir yerdir Toptepe. Şehrin bir başından diğer başına uzun bir sahil yolu. Yürümekten yorgun insanlar, sahilde sıra sıra dizili kafelerde yorgunluk çayı içmedeler. Siz de katılın efendim. Çocuğunuz Hayvanat Bahçesini, ihtiyar aslanı, delikanlı zürafayı nasıl da çabucak fark etti. ‘Bu kent benim kentim sizin ne işiniz var burada’ dercesine bakan sevimli zürafaya bir parça ekmek unutulmamalı, bir parça ekmek her canlının hakkı ne de olsa.

Helenistik dönemden Roma İmparatorluğu’na, Bizans İmparatorluğundan İlhanlılar’a, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan köklü bir tarih ve kültürle yoğrulmuş olan Samsun , Karadeniz Bölgesinin cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bölgenin sanayi, eğitim, sağlık ve kültür lokomotifi olarak Samsun, gelen konuklarını her daim ağırlamaya hazır. 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
14115 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.