logo

DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENME

DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENME

Çağdaş eğitim sisteminde insanın içindekini keşfederek gün yüzüne çıkartma yer alır ki yeni yeni henüz uygulamaya başlatılmıştır. Desteklediğim daima eğitimci öğrenciyi eğiten değil, gizli cevherlerini ortaya çıkarandır. Bireylerin en çok yanıldıkları maalesef öğrendiklerini usulünce gelecek kuşaklara aktaramamalarıdır. Travmalarımızı iyileştirerek bizden sonrakilere aktarmayı durdurarak nesiller boyu sürecek bilinçsizlikleri be taraf edebilmektir aslolan. Vakit nakittir.

Vicdanının rahat olduğu konuda açıklama gereği duymaksızın inandığın yolda devam edebilme erdemliliğine kavuşmuş olan daim kazançlı çıkacaktır. Bizlere düşen imkânlar derecesinde nasıl faydalı olabiliriz desteklemektir. Cevizi kıramayıp iç dünyasını keşfedemeyenlerce kabul gören eğitimsel yaklaşımlarla maalesef yol kat edememekteyiz. İç dünyanızın farkındalığıyla yaşamınızı biçimlendirmek olsun hedefiniz.

Herkes kendi özgünsel ifadesini keşfederek yeni nöron ağlarını yaşamına katarak alacağı kararlarla daha zengin düşünme kabiliyetine kavuşacaklardır. Gençlerimiz özellikle kendi sağlıklı gelişimleri için elzemdir çünkü eşseçiminden, iş seçiminden, sosyal seçiminden tüm konseptlerde alınacak kararlarda etkili olacaktır. Eğer hayatınızda yeni bir sayfa açmak ve çözüm yolları üretmek istiyorsanız kendi özgünsel iç dünyanızı keşfetmek başlamalısınızdır.

İnsan gelecekte taşıyacağı zihinsel ve tasarımsal kararlarında etkileyici rol model olan yaşamsallığını zenginleştirmek istiyorsa enerjisini doğru akılcı yönde kullanabilmeyi öğrenmesi gerekir. Şu an uygulanan skolastik öğretimle yani öğretici araştırmacı değil naklederek uygulatıcıdır. Önceden belirlenmiş müfredatlarla olur ki öğretmenin kişiliği ön planda olmaksızın eğitime tabiidir. Mamafih bilgiyi veren saygı görmeyerek itibarsızlaştırılmaktadır oysaki yanında araştırmaya yönelik projelerinde yer aldığı hatta yoğunlaştırıldığı eğitim sistemlerinde yetişen ergenlerin ileride imtiyazlı karakterlere kavuştuğunu görmekteyizdir.

Düşünmeyi öğrenme ve öğretmenin eğitimi aileden başlar sonrasında okul eğitimi ve çevre rol model olur ki bireyin yaşamı boyunca elde ettiği tüm birikimlerinden istifade edile bilinsin. Var olan ve bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekenlerin masaya yatırılarak enine boyuna tartışmayan topluluklar kalıplaşmış dışına çıkılmasına müsaade edilmeyenlerdir. Geçmişten gelen dayatılmış ananelerle süregelmesi zengin beyinlerin gün yüzüne çıkmasını engellemektedir.

Öğretim soyut düzeyde değil de gerçekçiliğe dayanılarak sürdürebilirliği halen tartışılabilinilsin. Sürekliliği olan vatanına, milletine, halkına, insanlığa faydası olacak projelerde küçük yaşlarda yer alması desteklenerek yürüyen toplumlarda ileri derece teknolojik keşifleri görmekteyiz. Saklı kalmış zihinlere sahip çıkmaya yeni başlamış olsak da geç kalmış sayılmayız. Hayat devam ediyor dünya dönüyor.

Volkan Yaşar BERBER

Etiketler: » »
270 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.