logo

Eğitimin Markası Kağıthane Anadolu Lisesi

Eğitimin Markası Kağıthane Anadolu Lisesi

Eğitimin Markası Kağıthane Anadolu Lisesi



Kağıthane Anadolu Lisesi’nin başarılı müdürü Kadir Bolat ile eğitimi ve projelerini konuştuk…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1976 Kayseri doğumluyum. İlköğrenimimi bir köy okulunda, ortaokul ve lise öğrenimimi Yahyalı’da tamamladım. Adnan Menderes Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı, Marmara Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler okuyarak iki ayrı lisans eğitimi aldım. Gelişim Üniversitesi’nde İşletme alanında yüksek lisans yaptım. Ortaokul ve liselerde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı, bir dönem de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı dersi verdim. 2014 Aralık ayında Kağıthane Anadolu Lisesinde göreve başladım. Farklı sivil toplum örgütlerinde de yöneticilik yapmaktayım.

Kağıthane Anadolu Lisesi hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitimde MARKA BİR OKUL olmaya aday olan Kağıthane Anadolu Lisesi 1995/96 Eğitim Öğretim yılında İngilizce ve Almanca olmak üzere iki bölümde açılmış olup, TEOG sınavı sonuçlarına göre %5,6,7’lik dilimden öğrenci kabul etmektedir. Okulumuzda 850 öğrenci eğitim/öğretim görmekte olup 24 derslik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar laboratuvarları yanında Resim ve Müzik Atölyeleri, Çok Amaçlı -sinema/tiyatro/konferans- salonumuz bulunmaktadır. İstanbullun en eski ve seçkin Anadolu Liselerinden biri olan okulumuz Yabancı dil alanında Türkiye 4.cülüğü, Türkiye 13.cülüğü, Sayısal alanda Türkiye 44.cülüğü, sözel alanda Türkiye 39.luğu elde etmiştir. Bunun yanı sıra her sene öğrenci seçme sınavında ilk 1000’de öğrencimiz yer almaktadır. Sosyal faaliyet olarak, öğrenci kulüplerinin dışında, öğretim yılı içinde Tiyatro çalışmaları, Münazara, Bilgi yarışmaları, Şiir dinletileri, Eğitim ve Kültür Konferans/Seminerleri gibi faaliyetlerimiz bir de yıl içinde devam etmektedir. Kapalı spor salonumuzda eğitim yapan spor kulübümüz Kağıthane ve İstanbul’da çok güzel başarılar elde etmektedir. Resim ve Müzik atölyelerimizde yetenek avcılığı yapılmakta, Kağıthane’nin en yetenekli öğrencilerine alanında usta eğitimciler tarafından eğitim verilmektedir. Ayrıca okul kantinimize de burada mutlaka değinmeliyim. Her gün itinayla hazırlanan “Anne Yemeğinden” bir kez tadan öğrencilerimizin annelerinin şikâyetleri, oğlum/kızım artık benim yemeğimi beğenmez oldu, bizi ziyadesiyle mutlu etmekte.

Kağıthane Anadolu Lisesi’nin misyon ve vizyonu nedir?

Okulumuzun misyonu; değişen dünya şartlarında bilgi toplumunun insanını yetiştirmeyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını, demokrasi ve barış anlayışını benimsemiş ve analitik düşünce gücüne sahip, kendine ve insanlığa karşı sorumluluklarını bilen, hem ailesine hem ülkesine hem de dünyaya faydalı bireyler yetiştirmektir. Okulumuzun vizyonu ise Anadolu Liseleri arasında fark yaratan, yeniliklere ve değişime açık, yaptığı eğitim ve projelerle adından söz edilen, öncü, model, tercih edilen saygın bir okul olmaktır.

Okulunuzda ne gibi projeler yaptınız? Gelecekteki projeleriniz nelerdir?

“Kağıthane Anadolu Lisesi, Eğitimin Markası” sloganıyla yola çıkan öğretmeni, öğrencisi, velisi, idaresi ile kocaman bir aileyiz biz. Bizim en büyük projemiz Yeniden Büyük Türkiye’nin lokomotifi olacak her alanda öncü şahsiyetler yetiştirmek. Bunu okulda, eğitimin gerçek adresinde yapmaktır. 2016’da ulusal ve uluslararası tiyatro festivallerinde İstanbul’u okulumuz temsil etmiş ve birçok kategoride birinci olmuştur. Yine İstanbul Genelinde Keşfet Projesi’nde İstanbul üçüncüsü olmuş ve Google öğrencilerimize klip çekmiştir. Basketbol, futbol, masa tenisi, voleybol alanlarında hatırı sayılır dereceler elde etmiştir. Bu da okulumuzu “eğitimin markası” yapmaktadır.

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için neler yapmaktasınız?

Okulumuzda gerçekleştirilen Üniversite Hazırlık Kurslarıyla öğrencilerimiz, dışarıdan herhangi bir destek almaya ihtiyaç duymadan üniversiteye hazırlanmaktalar. Fazla mütevazı olacak(!) ama Üniversite Hazırlık Programında bizden daha iyisi varsa öğrencilerimizi oraya gönderebiliriz. Üniversite için KAL…

Eğitim müfredatı hakkında neler söylemek istersiniz, sizce değişiklik olmalı mı?

Müfredat insanı her yönüyle kuşatmalı, beslemelidir. Evvela yerli ve milli olmalıdır. İnsanın aklı kadar ruhunu, ruhu kadar da bedenini beslemelidir. Bu zaviyeden baktığımızda müfredatı milli, ilmi, manevi ve akademik yönden gözden geçirmek ve ete kemiğe büründürmek elzemdir. Ancak bu aceleye getirilecek bir konu değildir.

Öğrenciler sizin için ne ifade ediyor?

Öğrenci yarındır, yarınlar da teneffüs edeceğimiz havadır. Hâsıl-ı Kelam öğrenci CANdır.

Eğer Milli Eğitim Bakanı olsaydınız, yapacağınız ilk proje ne olurdu?

Öğretmen, öğretmen olarak yapacağı projenin; öğrenci, öğrenci olarak yapacağı projenin; müdür de müdür olarak yapacağı projenin hesabını yapmalı, sancısını çekmeli, rüyasını görmeli. Bırakalım bakan da kendi projesinin rüyasını görsün.

Sizce başarının anahtarı nedir?

Anahtardan murad, kapıyı açmaksa “Başarı sana hangi kapıları açmalı?” sorusunda gizlidir aradığımız cevap. Makam sahibi olmak mı, mal sahibi olmak mı, itibar, saygınlık mı? Nedir başarıdan kasıt? Mutlu olmak mı mutlu etmek mi? Âdem olmak mı, insan-ı kâmil olmak mı? Cevap Yunus’a göre olursa başarının sırrı “Kendin Bilmektir.”

Okula ilk müdür olduğunuzda eksiklikleri nelerdi? O zamandan bu zamana neler gerçekleştirdiniz?

Okulumuzda göreve başladığımdan beri eksik arama derdinde değil de hep ne yapabilirimin gayreti içinde oldum. Okul müdürlüğü bir bayrak yarışıdır. Herkes bayrağı devraldığı noktadan daha ileriye taşıma gayretinde olmalı. Ancak şunu belirtmek istiyorum. 500.000 nüfuslu bir ilçenin en iyi okulu olarak bulunduğumuz noktayı hiçbir zaman yeterli bulmadım. Hatta %6,7,8’lik dilimden öğrenci almak biraz zoruma gidiyor. Kağıthane Anadolu Lisesi, Kağıthane’nin en iyi lisesi ise Kağıthane’nin en iyi öğrencilerinin %1,2’lik dilimden öğrencilerinin ilk tercihi biz olmalıyız, olacağız da inşallah. Kağıthane Anadolu Lisesi her alanda sosyal, kültürel ve akademik alanda “MARKA” bir okul olacaktır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bizim okulda yaptığımız doğruları çevrenin, ailenin ve sokağın bozmaması gerekiyor. Bu konuda da hem velilerimizin, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem duyarlı herkesin seferber olması gerekiyor. Ben bu röportaj için size ve Hasbahçe Gazetesi ekibine teşekkür ediyor, başarılarınızın daim olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Herkese sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum.

Röportaj: Burak Mustafa Ada

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
6124 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.