logo

Endüstriyel Kenevir

Endüstriyel Kenevir

Endüstriyel Kenevir

19 Ocak 2019 tarihinde Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar abimin daveti üzerine 2.Kenevir Çalıştayı’na katıldım. Daha önce gerek Sayın Abdurrahman Dilipak beyin gerekse Sayın Soner Yalçın’ın köşe makalelerinde bu konuyu okumuştum. Ancak konuyu bir türlü anlayamamıştım. Çünkü kenevir denince aklımıza sadece esrar gelmekte idi. Oysa kenevirin endüstriyel bir ürün olduğunu bir kez bile düşünmemiştim. Bu Çalıştay’da Yalçın Koçak abimizin başkanlığında 120 kişilik bir ekip müthiş bir çalışma sergileyerek, bir yılda tüm ülkede farkındalık yaratmayı başarmışlardır. Çalıştaydan üç gün önce Sayın Başkan Erdoğan’ın kenevir konusuna tam destek verdiğini ilan etmesi ile hamdolsun birinci etap başarı ile geçilmiştir.

Şimdi biraz keneviri tanıyalım;

5 bin yıl önce yazılan Sümer tabletlerinde kenevirin Tanrı katından bir hediye olduğu yazılmıştır. Kenevir insanlık tarihi ve özellikle Türk tarihi ile yakından ilgilidir.

Türkiye’nin tarım alanlarının % 15 ine kenevir eksek ve sanayi kurup işlesek ülkemizin ısınma, aydınlanma, akaryakıt ve enerji ihtiyacımızın tamamını karşılayabiliriz.

İbni Sina’nın ilaç sanayi için kullandığı ve reçete ile kullanıma sunduğu kenevir artık bilinmektedir. Ayrıca kanser tedavisi için kenevir yağından ilaç elde edilmiş ve klinik çalışmaları da devam etmektedir.

Doğaya katkısı gerçek bir mucize. Orman içinde bir ağaç 25 yılda yetişirken, kenevir 5 ayda yetişiyor. Ağacın ürettiği oksijenden yüzlerce misli fazla oksijen üretiyor. Kağıt sanayi içinde ağaçtan çok daha fazla kıymetli. Ağaçtan üretilen kağıt sadece 2 kez geri dönüşüm yapılırken kenevirden elde edilen kağıt tam 8 kez geri dönüşümde kullanılabiliyor. Ayrıca savunma sanayi, tekstil, inşaat, otomotiv vb. onlarca alanda da kenevir kullanılabilmektedir.

29842 sayılı kanun ile 29 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 19 ilimizde kenevir ekimi serbest bırakılmıştır. Çalıştay’da bu illere en az 20 ilimiz daha ilave edilmeli talebi yetkililere iletildi.  

Ayrıca bu konu tüm devlet kurumlarınca birlikte eşgüdüm içerisinde yürütülmelidir. Hukuki, mali, sosyolojik, psikolojik, finansal vb. gibi toplum ve devletin tüm alanlarını kapsayacak bir akıl oluşturulması gerekmektedir. Bu aklın yol haritası sabırla ve dikkatlice uygulanmalıdır.

Ekim ve hasatlar bireysel değil, Kooperatifler halinde olmalıdır. Bu proje köye geri dönüş için çok büyük bir fırsattır. Tam faaliyet yapıldığında 160 milyar dolarlık bir mali değer üretebilmek mümkün görünmektedir.

Endüstriyel keneviri bizlere tanıtan anlatan ve yeni bir fırsat ve umut kapısını aralayan çok değerli insanlara saygılar sunuyor ve dua ediyorum.

Allah (c.c) sizden razı olsun.

Necati Yüzüak

Etiketler: » » » » » » » » »
3011 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.