logo

Erzurum’un 1001 Hatim Geleneği Kağıthane’de Dualarla Hayat Buldu

Erzurum’un 1001 Hatim Geleneği Kağıthane’de Dualarla Hayat Buldu

Erzurum’da, yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olan ve İslam âlimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan “1001 Hatim” geleneği kapsamında Kağıthane’de okunan hatmi şeriflerin duası 12 Ocak Cuma gecesi Kağıthane Erzurumlular Derneğinde yapıldı.

Programa; Kağıthane İlçe Müftüsü Adem Karadeniz, Kağıthane Belediye Başkan Yardımcısı Nedret Apaydın, Kağıthane Erzurumlular Derneği Başkanı Mehmet Yüksel Kızıloğlu ve yönetimi, AK Parti Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri, STK Başkanları, Kağıthane Muhtarlar Derneği ve Gültepe Mahallesi Muhtarı Bilal Daş, Merkez Mahallesi Muhtarı Süleyman Bölük, Hürriyet Mahallesi Muhtarı Hasan Yaldız, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Muhtarı Ali Osman Tunç, yerel basından Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun ve Kağıthaneliler katıldı.

Program Kağıthane Erzurumlular Derneği Başkanı Mehmet Yüksel Kızıloğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Kızıloğlu, “1001 Hatim geleneğinden bahsederek okunan hatimlerin Erzurum İl Müftülüğüne bildirildiğini ayrıca bugün burada kuran okuyup dualar edip her sene gelenek haline getireceklerini dile getirerek katılım gösteren herkese teşekkür etti.

Çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen program Çeliktepe Aydınlar Camii Müezzini Halim Barış, Seyrantepe Cumhuriyet Camii Müezzini Emre Çakmak, Çağlayan Çarşı Camii Müezzini İsrafil Dağ, Kavacık Tekke Camii İmam Hatibi Abdüllatif Efe ve Maltepe Varnalı Galip Bey Camii Müezzini Burak Yıldız tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve ilahiler ile devam etti.

Kağıthane Erzurumlular Derneği 1001 Hatim Komisyon Başkanı Ayetullah Coşkun ise “Kağıthane Erzurumlular Derneğimizin ev sahipliğinde Kağıthane’de başlatılan 1001 Hatim Geleneği kapsamında dağıtılan hatimler ve cüzler; yönetim kurulu üyelerimiz, hemşerilerimiz, hafızlarımız ve Kağıthaneliler tarafından okundu. Okunan hatimler Erzurum İl Müftülüğü’ne bildirildi. Seneye inşallah Kağıthane İlçe Müftülüğümüz ile birlikte daha geniş çaplı etkinlik ve program yapmak istiyoruz” dedi.

Daha sonra okunan hatimlerin ve Kur’an’ların duasını Kağıthane İlçe Müftüsü Adem Karadeniz yaptı.

Program yapılan ikramların ardından çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Erzurum’da 67 bin 312 hatm-i şerifin duası yapıldı

Erzurum’da, “1001 Hatim” geleneği kapsamında okunan 67 bin 312 hatm-i şeriflerin duası, 13 Ocak Cuma günü, cuma namazı öncesi Ulu Camii’nde yapıldı. Merkezi sistem sayesinde cuma namazı öncesi ildeki tüm camilerin hoparlörlerinden yayınlanan programda, hafızlardan oluşan koro ilahi söyledi, Kur’an-ı Kerim okudu. Ayasofya-i Kebir Camii Şerif İmam Hatibi Hafız Bünyamin Topçuoğlu’nun da Kur’an okuduğu programda, çevre illerin müftüleri de dua etti.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, sohbetinde, Erzurum’un hafız ve âlimler şehri olduğunu söyledi. Kentin bir kimlik ve duruşunun olduğunu ifade eden Turan, “Erzurum bu özelliğini yıllar geçse de birçok hadiseler yaşansa da kimlik ve özelliğinden taviz vermeden bugüne kadar geldi. Erzurum, adeta ülkemizin dostu olanlara dostluğunu, düşmanlık besleyenlere de korkulu rüya olmayı sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Ardından Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can, kürsüye çıkarak “1001 Hatim” kapsamında okunan 67 bin 312 hatmin duasını yaptı. Müftü Can’ın, vatanın, milletin birlik ve beraberliği, günahların affı, memleketin selameti için yaptığı duaya, cami cemaati de “Amin” dedi.

Can, “Erzurum’dan, diğer illerden ve Yutdışından sure, cüz ve hatim okuyarak katkıda bulunan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor, bir sonraki programda bizleri buluşturmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1222 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.