logo

Eyüp’ün Okuma Azmi

Eyüp’ün Okuma Azmi

Eyüp’ün Okuma Azmi

cam kemik hastasi eyüp2
Muhteşem özverili bir annenin ve canından kıymetli cam kemik hastası olan oğlu Eyüp’ün zorlu yaşam mücadelesi içinde, pozitif yaşam sürecini annesi Hayriye Güzel ile konuştuk.

Kağıthane’de cam kemik hastası olarak doğan Eyüp, Güzel okuma azmi sayesinde 5’nci sınıfa kadar geldi. Milli Eğitim’in evde eğitim hizmetine başvuran Eyüp’e 4 öğretmen haftada 3 gün ders veriyor.

Eyüp’ün hastalığı ilk ne zaman fark edildi?

Bu hastalık Eyüp’ün doğumuna iki hafta kala fark edildi. Doktorlar ultrasonda baktılar ve çocuğumun ayaklarını göremediklerini söylediler. Beni Şişli Etfal Hastanesi’ne yönlendirdiler ve orada renkli ultrason çektiler. O zaman doktorlar ayaklarında kısalık olduğunu ve cam kemik hastası olduğunu söylediler.

Cam kemik hastalığı nasıl bir hastalıktır?

Kalsiyum, fosfor, vitamin D metabolizmasıyla ilgili bozukluklar ve matabolik hastalıklardan birisidir. Kemiklerde kolay ve sık kırılmalar oluyor ve kemik kırıldığında yan yana değil üst üste kaynıyor.

Hamileliğinizin ilk aylarında yapılan testlerde bu hastalığa dair bir şey bulunmadı mı?

Bu hamileliğin son aylarında belli olan bir hastalıkmış. Bundan dolayı daha önce bir belirti ortaya çıkmadı.

Doğum esnasında kemikleriyle ilgili bir sıkıntı yaşandı mı?

Hayır doğumu normal oldu, bir sıkıntı yaşanmadı.

Çocuğunuzun bu hastalığını öğrendiğinizde neler hissettiniz?

Tabi ki çok şaşırmıştım. Çünkü bu hastalığın nasıl bir hastalık olduğunu bilmiyordum. Hatta doğuma kadar belki iyileşir umuduyla bekledim ama sonuç değişmedi. Hastalıkla ilgili bilgi öğrendikçe bu şaşkınlık ve üzüntüm daha da çoğaldı.

Hastalıkla tanıştıktan sonra onunla baş etmek için neler yaptınız?

İlk önce çocuğumu doğru tutmayı ve incitmeden giydirmeyi öğrendim. Çünkü Eyüp diğer çocuklardan farklıydı. Daha sonrasında ise kemiklerinin daha iyi gelişebilmesi için platin taktırdık ve birçok kemik ilacı kullandık. 2-3 sene sonra tekrar platini yenilenecek inşallah.

Çocuğunuzun eğitim hayatı nasıl başladı ve zorlukları nelerdi?

Ben Eyüp’ü 5 sene boyunca her gün okula getirip götürdüm. Onunla beraber  okul çıkış saatine kadar beraberdim. Okul kalabalık olduğundan dikkat etmesi gerekiyordu. Bu yüzden orada olmak zorundaydım. Kucağımda getirip kucağımda götürdüm. Bazen bir yeri kırılıyordu ve bir ay okula gitmiyordu ve derslerden geri kaldığı için çok üzülüyordu.

cam kemik hastasi eyüp4 cam kemik hastasi eyüp1

Eyüp şu an okula devam ediyor mu?

Evet şu an ZUHAL ORTAOKUL‘u birinci sınıf öğrencisi, okula maalesef gidemiyor ve eğitimine evde devam ediyor. Öğretmenleri eve gelerek, ona ders veriyorlar. Allah öğretmenlerimizden ve Kağıthane Milli Eğitim Müdürlüğü’nden razı olsun.

Evde eğitim alması için nerelere başvurdunuz ve neler yaptınız?

Önce Okul Müdürümüz Üzeyir TOSUN’a durumumuzu izah ettik. Üzeyir Bey Kağıthane Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe yazdı. Biz de hastaneden okula gidemeyeceğine dair rapor aldık. Okulda rehber öğretmeniyle görüştük. Eve geldiler Eyüp’le görüşüldü ve daha sonra ders vermek için eve öğretmenler gönderildi.

Eyüp’ ün hayata bakış açısı şimdi nasıl?

Hayata karşı çok pozitif bakıyor ve yaşamayı çok seviyor. Her zaman ”anne yaşam çok güzel ve ben onu çok seviyorum” diyor.

Onun bu durumu kabullenmesi zor oldu mu?

Aslında bizden daha metanetli yaklaşıyor kendine. Daha umut dolu ve kendine güvenen bir yapısı var.

Eyüp büyüyünce ne olmak istiyor?

Okumayı çok seviyor ve bilgisayar mühendisi olmak istiyor.

Son olarak böyle hastalara ve annelere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sabırlı olmalarını tavsiye ederim. Özellikle anne-baba sabrı çocukların morali açısından çok önemli. Sabır olmadan kesinlikle hiçbir şey yapılmıyor. Hem aileye hem çocuğa moral lazım. Bu da ancak sabır sayesinde oluyor. İsyankar olmamak gerekli. Allah sabredenlerle beraberdir. Rabbimize her zaman dua ediyor ve şükrediyoruz.

Haber: Meryem Yıldırım

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
2515 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.