logo

GIDA FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

GIDA FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

GIDA FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

Bir devlet düşünün ki, son aylarda yaşanan olağanüstü süreçte ne ile meşgul. Gıda fiyatları nasıl oluyor da böylesi zamlandı! Peki, yönetenler nerede?

Bir yılı aşkın süredir tüm dünyada ve ülkemizde planlanmış, kurgulanmış, dayatılmış ve insan eli yapılmış yapay pandemi neyi ifade ediyor. Devletler eli ile insanlığın süreklendiği bu çıkmaz sokakta T.C. devletini yönetenlerin olaylara nasıl baktığını gördükçe bu sahte pandeminin nasıl bir sonla sonlanacağını gıda üzerinden sizlere anlatmak istiyorum.

Milyonlarca insan ya işini kaybetmiş ya da işyerini kaybetmiş. Pandemi sonrası böylesi bir belirsizlik var iken, insanların temel gıda fiyatları nasıl oluyor da böylesi zamlarla karşımıza çıkıyor. Bu acımasız zamları uygulayanlara karşı devlet nerede. DENET’i olmayan, YASA’sı olmayan, HESAP sormayan devlet sizce neyi ifade ediyor.

Çünkü bu planlı ve sahte pandemi, tüm dünyada ve bizde gıdanın ARZ’ı konusunu birinci plana koymuştur. Hatta KOYMALIDIR. İsteyenin istediği gibi bir fiyatlama olabilir mi? Güya yürütmenin nasıl bir tutum takındığı çok önemlidir.

Yıllardır söylediğim bir konu var. Devlet temel gıda maddelerinde her daim vaziyet almalı ve kimsenin bu alanda oyun oynamasına izin vermemelidir. Tüm ürünlerin kooperatifler altında toplanması gerekir.

Örneğin: Et kooperatifi, Süt kooperatifi, Buğday kooperatifi, Elma kooperatifi, Domates kooperatifi gibi tüm ürünlerin ayrı ayrı bir birlik altında toplanmalıdır.

Bu yapının içinde, üreticilerin temsilcisi, kamunun temsilcileri, ihracatçı temsilcileri vb. ilgili kişiler bir araya gelmelidir.

Öncelikli olarak herhangi bir ürünün yıllık ülkedeki ihtiyaç miktarı tespit edilmeli ve fiyatı da belirlenmelidir. Ardından tüm ülke genelinde üreticilere üretecekleri miktar bildirilmelidir.

Lütfen dikkat edin!

Üreten neyi, ne kadar üreteceğini bilecek. Sezon sonu cebine girecek parayı bilecek. Dolayısı ile sezon sonunda bir sürpriz ile karşılaşmayacak.

Hani bir senaryo var ya. Ürün az ise çok para kazanma veya çok ürün olur ise zarar etme. Gibi gerek üreticiyi, gerekse halkı tümden etkileyecek bir senaryoya izin vermeyin.

Buraya kadar anlaştık mı?

Gelelim bunun finansmanına.

Bankalar kredi verir iken neye bakar, verdiğim para bana nasıl döner veya ne kadarı döner ve bundan ne kazanırım?

Şimdi hayal edin!

Bir kurum var. Tüm ülkedeki üreticileri ürün bazında kooperatifleştirmiş, planlamış ve tüm üretilecek ürünü de alma garantisi vermiş. Yani aradaki komisyoncu ve stokçu artık yok edilmiş. Üreten ve tüketen karşı karşıya olacak. Devlet ise sadece denetleme yapıyor. Tüm ürünlerin bir plan ve sistem üzerinden tüm ülkeye dağılması söz konusu.

Bu sistemde; Bir: Çok büyük bir gıda devi ortaya çıkıyor. İki: Büyük bir lojistik devi ortaya çıkıyor. Üç: Satış için istenirse devlet eli ile veya anlaşmalı market veya bakkal devi ortaya çıkıyor.

Üreten (arz eden) ile tüketen belli oldu mu?

Kazançlara bakalım.

İSRAF YOK.

MAĞDUR ÜRETİCİ YOK.

İFLAS EDEN YOK.

TÜKETİCİ İSE MÜTHİŞ MEMNUN.

DEVLETİN İSE VERGİ KAZANCI EN AZ 10 KATI ARTACAK.

(Çünkü her şey kayıt altında)

Bir fikrim daha var!

Yukarıda bahsettiğim devlet kurumunu yarı profesyonel yaparak bir BİRLİKLER ŞİRKETİ haline getirirseniz ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER ORTAYA ÇIKARIRSINIZ. Ve bu şirket üzerinden halka arz ederek büyük bir finans kaynağı yaratırsınız. (birinci yılından itibaren faizsiz kendi öz kaynağınız ile tüm üreticileri finans edersiniz.)

Sonuç: Tüm gıda fiyatları bugünkü fiyatlarından en az yarı yarıya düşer. Bu ise ülkeye enflasyon düşüşü olarak yansır. Ardından faizler düşer ve ülkede insan onuru ve hayat hakkı görünür bir şekilde korunur olur.

Bu şirket 5 yıl içerisinde en az 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşır. (Gönül ister ki rakamsal değeri Türk lirası üzerinden vereyim, veremiyorum. Çünkü hala bağımsız değiliz.) Sanırım ki bu hacim her geçen sene artarak devam eder.

Son olarak şu hatırlatma ile bu konuyu sonlandırayım.

Dünyanın en büyük karteli İLAÇ kartelidir. Bunun yan ve en önemli aparatları da GIDA dır. Bu ikilinin ilişkisini hiç unutmayın.

Selam ve dua ile

Necati YÜZÜAK

771 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.