logo

Günümüz Futbolu ve Önemi

Günümüz Futbolu ve Önemi

Günümüz Futbolu ve Önemi

AW404891

Futbol sporunun günümüzde yapılan spor dalları arasındaki önemi ve yeri tartışılmaz. Mil­yon­larca kişi sporcu olarak, çok daha fazla sayıdaki kişi de seyirci olarak futbol sporuna katı­lır­lar. Oynayanları ve seyredenleri yanında, çalıştıranları ve yardımcı elemanları ile çağımız futbolu bir endüstri haline gelmiştir.

Futbol geniş bir oyun alanında, çok sayıda oyuncunun katılımıyla, oyun kuralları gereği belirlenmiş sınırlı bir alanda, sonucun kalelere atılan ya da yenilen gollerle belirlendiği, el harici vücudun her yerinin kullanılarak oynandığı bir spordur.

Hepimizin bildiği gibi futbol dünyada ve ülkemizde siyasetle birlikte en çok rağbet edilen konuların başında geliyor. Her sonuca açık olması, birçok kuralın uygulanması, hemen hemen herkesin az ya da çok bilgi sahibi olması ve kısmen seyir zevkinin olması futbolu cazip hale getiren sebeplerin başlıcalarıdır. Ayrıca kitleleri birleştiren ve insanlar arasında dostluklar oluşmasını sağlayan bir spor branşıdır.

Futbol, dünyada hemen hemen her ülkede cazip olmasına rağmen ekonomik getirisinin yüzde 60’nı 8 ülkenin elde etmesi adaletsiz bir paylaşım olduğunun kanıtıdır. Bu ülkelerden İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya; üst düzey futbolcuların transferi, seyir zevkinin artırılması ve dünyada birçok ülkede yayınlanmasını sağlaması neticesinde milyarlarca dolar gelir elde ederek güçlü bir sistem oluşturmuştur. Brezilya ve Arjantin ise yurt dışına ihraç ettiği 4 bin civarındaki futbolcudan elde ettiği milyarlarca dolarla başka bir ekol oluşturmuştur. Portekiz ise özellikle lisan sorunu yaşamadığı Güney Amerika ülkelerinden yetenekli ve genç oyuncuları alıp onların gelişimini sağlayarak üst düzey ülkelere pazarlaması ile başka bir ekol sahibidir.

Yani anlayacağınız ya kaliteli oyuncular yetiştireceksiniz, ya da çok kaliteli oyunculara yatırım yaparak üst düzey seyir zevki olan bir lig oluşturacaksınız. Bu ekol ve sistemler uygulandığına göre Amerika’yı yeniden keşfetmenin bir anlamı yok!

Şimdi gelelim bu pastadan bize düşen payı nasıl artıracak sistem ya da ekolü bulmaya!

Ülkemizin gerek coğrafî konumu gerekse tarihsel ve kültürel zenginlikleri nedeniyle elimizde çok büyük bir fırsat vardır. Özellikle son yıllarda 2 binin üzerinde futbol kulübü devre arası kamp çalışmaları için Akdeniz bölgemizdeki tesisleri kullanmış 2 milyar dolar civarında futbol ekonomimize katkı sağlamıştır. Yine Ege Bölgesi’ne ve Doğu Akdeniz’e doğru yapılacak yeni tesislerle bu katkıyı daha çok arttırabiliriz. Bu altın fırsatı daha ileriye götürmek ve futbol turizminde aslan payını alma yolunda çalışmalar yapılmalıdır.

Sezon başı kamp hazırlıklarından, daha çok kulübün istifade edebilmesi için Karadeniz’in iklim şartlarından da istifade edebiliriz. Güzelim Karadeniz’de yapılacak tesislerle özellikle üst düzey kulüplerinde buralarda kamp yapmalarını sağlayarak gelirlerimizi 4-5 kat daha arttırabiliriz.

Dünya Kupasının 2018’de Rusya, 2022’de de Katar’da düzenlenmesi ve ülkemize yakın olması nedeniylede çok cazip bir ülke konumuna geldiğimiz açıkça ortadadır. Bu nedenle devletimiz ve Futbol Federasyonumuz derhal harekete geçmelidir.

Yapılacak bu tesislerde diğer zamanlarda da halkımızın istifade etmesi sağlanabilir. Ayrıca üst düzey futbolcuların ülkemize gelmesi ile bizim futbolcularımızda yeteneklerini geliştireceklerdir. Kulüp yapılarının ve yönetici profillerinin de değişeceği gibi daha birçok konuda ülkemize fayda sağlayacaktır.

Sporla kalın, sağlıcakla kalın.

İlhan Yıldız
Teknik Direktör

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1990 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.