logo

Gürsoy Atlı: İstanbul’da Her “Ticari Taksi Plaka Sahibi” Bir Özal Zenginidir

Gürsoy Atlı: İstanbul’da Her “Ticari Taksi Plaka Sahibi” Bir Özal Zenginidir

Atlı Taksi Sahibi Gürsoy Atlı ile Taksicilik Mesleğini ve 12 Mart 2015 UKOME Kararlarını konuştuk…

Öncelikle kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?

1965 Bayburt doğumluyum. Yaklaşık 35 yıldır İstanbul’da taksi piyasasının içindeyim. Beş sene özel bir şirkette müdürlük yaptım. Son bir yıldır Oto Center l Blok’ta Atlı Taksi’nin sahibiyim. Plaka alım satım ve kiralama işleriyle uğraşıyorum.

Türkiye’de taksiciliğin tarihi nedir?

Eskiden taksicilik babadan oğla geçerdi. Taksi diye bir kavram yoktu, dolmuşçuluk vardı. Rahmetli Özal 1985 yıllarında taksimetreyi ve ticari taksilerin üzerine taksi yazılı levhaları getirdi. O günden sonra taksiler bir kimlik kazandı. 1989’da iki defa ihale yaptı ve taksicilere bugün kullanılan “T” plakalarını verdi. Taksimetre geldi sarı şapka geldi “T” plaka geldi. Bugün biz taksici esnafı olarak taksiciliğin ekmeğini yiyorsak bunun mimarı rahmetli Turgut Özal’dır.

İstanbul’da ticari taksi plakasının şu an piyasa değeri ve aylık getirisi nedir?

İstanbul’da ticari taksi plakasının aylık kira getirisi 6.500 TL civarındadır. İstanbul’da ticari taksi plakasının değeri ise 1.650.000 TL’dir.

Sizce İstanbul’da ticari taksi plakasının bu kadar değerli olmasının sebebi nedir?

İstanbul’da ticari taksinin devamlı prim yapmasının birinci sebebi siyasi istikrardır. AK Parti hükümeti 2002 yılında iktidara geldiğinde ticari taksi plakasının piyasa değeri 200.000 TL seviyesindeydi bugün ise ticari taksi plakasının değeri 1.650.000 TL’dir. Bu AK Parti hükümetinin ekonomik alanda izlemiş olduğu politika ve yapmış olduğu yatırımlardan dolayıdır. AK Parti’nin yapmış olduğu bu yatırımlar İstanbul’u daha da büyüttü plazalar, iş merkezleri ve ticaret alanları gibi… Bu büyüyen ekonomi İstanbul’da 2002’de 10 milyon olan nüfusu, bugün giren çıkan turist ve yabancı yatırımcı sayısı ile 20 milyona ulaştırdı. İstanbul’daki bu ticari büyüme ve nüfus artışı ticari taksi kullanımını arttırdı. Ticari taksi kullanımındaki bu artış yatırımcıya İstanbul’da ticari taksiyi cazip kıldı ve yıllık ortalama %15 % 18 arasında prim yaparak 2002 yılından günümüze kadar getirdi.

Ticari taksi plakasının değerini kim neye göre belirliyor?

İstanbul’da ticari taksi plakasının değerini Oto Center’daki esnaflar belirliyor. Bunu bir iki esnafın belirleme şansı yok. Bu arz talep meselesi Oto Center’ı bir borsa gibi düşün. Talep edildikçe ticari taksi plaka değeri yükseliyor, talep azaldıkça yerinde sayabiliyor. Oto Center ticari taksinin borsasıdır. Yaklaşık 20 senedir bu piyasa böyle belirleniyor. Oto Center’dan önce bu piyasa Lalelideydi. Lakabıyla anarsak orada Kör Durmuş dediğimiz bir amca vardı. Ticari taksi plaka değerini o günün şartlarına göre Kör Durmuş amca belirlerdi. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 12 Mart 2015 tarihinde “Ticari Taksi Plakası (T Plaka) almak isteyen kişilerin şoförlük mesleğini, geçim kaynağı seçmesi ve sürekli bu işi icra etmesi, başka bir işle uğraşmadığına dair de vergi dairesinden belge getirmesi” karar aldı.

Atlı Taksi Sahibi Gürsoy Atlı ile Taksicilik Mesleğini ve 12 Mart 2015 UKOME kararlarını konuştuk Ahmet Albayrak

Sizce bu kararın alınma nedeni nedir? Eski plaka sahiplerini ve piyasayı etkiler mi?

Bugün İstanbul’da gelen, giden ve yaşayan ortalama 20 milyon insan var. İstanbul’a gelen turist sayısı ortada. İstanbul’da taksi eskiden lükstü fakat şu an ihtiyaç durumundadır. Eskiden taksi müşteri arıyordu, bugün müşteriler taksi arıyor. İstanbul’da taksi tarifesi gerçekten uygun durumda. Bugün iş adamı, sanatçısı, memuru herkes taksiyi tercih ediyor. Bunun çeşitli nedenleri var; kimi park yeri bulamama sorunundan, kimi park ücretinin taksi ücretinden fazla oluşundan, kimi gece hayatından, kimide trafiği, direksiyonda geçirmek istemediğindendir. Bazende ekonomik oluşundandır. Örneğin ortalama 5 km yol gidecek olan 10 TL’ye gidiyor, arabasını kullanmıyor. Yani herkesin İstanbul’da ticari taksiyi tercih etmesinin bir nedeni var…

İstanbul’da artık taksi, lüks değil bir ihtiyaç durumundadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi baktı ki bu ihtiyaç karşılanırken hizmet alma noktasında çeşitli sıkıntılar yaşanıyor ve şikâyetler, müracaatlar v.s oluyor UKOME kararları aldı. İstanbul’a artık; mevcut ortalama 18.400 ticari taksi yetmiyor. Buna Sultanbeyli, Esenyurt, Beylikdüzü’nde hizmet veren kırmızı taksilerde dâhildir. Büyükşehir Belediyemiz tahmin ediyoruz ki piyasadaki ticari taksi sayısını arttıracak ve kırmızı taksiler de dâhil hepsini bir plaka altında, sarı renk olarak toplayacaktır. Yeni bir plaka dağıtımı olursa bir izdiham yaşanabilir. İBB, bu izdihamın önüne geçmek için bu kararları aldığı görüşündeyim. İBB aldığı kararda; “taksi plakası almak isteyen kendi işini yapmış olacak, SGK’sı, Bağkur’u ve maliye kaydı olmayacak” dedi. Yani ticari taksinin üzerinde, sahibi olacak dedi. Buda piyasayı azda olsa etkiledi. Ticari taksi plaka fiyatları şuan geçen sene ile aynı seviyededir. Bu kararlar bundan sonra ticari taksi alacak kişiler için geçerlidir. Önceki ticari taksi sahiplerini etkileyecek bir durum şu an söz konusu değildir.

Sizce zaman içerisinde hizmet noktasında Ticari Taksi’de ne gibi değişiklikler olur?

Eskiden ticari taksilerde araç yaşı aranmazdı. 20 yaşındaki araçlar bile hizmet verebiliyordu. Ama bugün devlet 5 yaş sınırlaması getirdi. Ticari Taksi’de hizmet veren araçlar 5 yaşını aşmış olmayacaktır dedi. Bu, hizmet noktasında atılmış en iyi adımdır. Araç sektörü, teknolojisi ile hızla gelişen ve değişen bir sektör. Bu hem hizmet alanların bu konfor ve teknolojiyi yaşamasını sağladı, hem de otomobil piyasasına hareket getirdi. Bu daha da iyi olacak.  Devlet taksicilerden ÖTV ve KDV alınmayacak sözü verdi. Buda ticari taksilerin Avrupa’daki gibi daha kaliteli araçlarla yapılacağını gösterir.

Sizce Ticari Taksi plaka fiyatları bundan sonra ne olur?

Bunu piyasa belirler ben veya bir başkası, bunun net cevabını veremez, ticari plaka altın gibi döviz gibi borsa gibidir. Örneğin geçen bir söz söylendi dolar bir kaç saat içinde 2.90 dan 3.00 seviyesine çıktı bunu böyle düşünelim bir anda taksi almak isteyen 10 kişi çıkar aynı gün içinde satmak isteyen 10 kişi çıkar piyasa böyle belirlenir. ticari taksi plaka fiyatı istikrara bağlıdır. istikrar olduğu sürece benim görüşüm istanbul’da ticari taksi plaka fiyatları düşmez.

Ticari taksi almak isteyenlere bir mesajınız var mı?

Ticari taksi plakası almak isteyen arkadaşlara öncelikle söylemek istediğim noter satışı olmaksızın alış veriş yapmasınlar. Yok bijon aldım, dörtte bir lastik aldım ya da A4 kağıdı ile aldım sattım yapmasınlar. Zamanında özellikle Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız bu şekilde çok mağdur oldu. Türkiye’ye izne geldiler A4 kağıdı ile alış veriş yaptılar. Gurbetçilere ilk 3­5 ay kira bedelleri ödendi daha sonra kira bedeli ödenmeyince Türkiye’ye geldiler ve bu satışın geçersiz olduğu anlaşılınca mağdur oldular. Bu şekilde mağdur edilen 700 kişi olduğu bilinmektedir. Taksi almak isteyen arkadaşlar bu noktalara dikkat etsinler ve kesinlikle noter satışsız para ödemesinler.

Gürsoy Atlı Hasbahçe Gazetesi Röportaj

Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Bu röportaj için size ve Hasbahçe Gazetesi ekibine teşekkür ediyor, başarılarınızın daim olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu vesile ile tüm Kağıthanelilere sağlık ve esenlikler diliyorum.

Röportaj: Ahmet Albayrak

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
28892 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.