logo

Hadis Veritabanı Kullanıma Açıldı

Hadis Veritabanı Kullanıma Açıldı

Meridyen Derneği tarafından hazırlanan, Prof. Dr. Yavuz ÜNAL’ın başkanlığında 60 akademisyen 29 araştırma asistanı, 10 mütercim/musahhih, 3 yazılım/tasarım uzmanı ve 2 sekreterya personelinin katkısıyla hazırlanmış olan “HADİS VERİ TABANI” sistemi 25 Mart tarihinden itibaren araştırmacıların istifadesine sunuldu.

Hadis Veri Tabanı; 198 ilmi eser, yaklaşık 280.000 rivayet, 5.000’den fazla konu başlığı, 10.000’i aşkın ravi kimliği arasında; metin, tercüme ve açıklamalarda gelişmiş arama olanağı sunmaktadır.

Ayrıca şu olanaklar da sağlanmaktadır:

–        Konuyla ilgili rivayelerin tamamını görebilme

–        Rivayetleri yeni tercümeleriyle okuyabilme

–        Rivayetlerin bütün ravilerini bir arada görebilme

–        Aranan kavramın geçtiği rivayetleri bir arada görebilme

–        Konuda, kavramlarda, Arapça/Türkçe metinlerde, belirli kaynaklarda, şahıslarda/ravilerde, sıhhat düzeyinde arama yapabilme

–        Bazı rivayetlerde uzmanları tarafından düşülmüş olan açıklamaları okuyabilme

–        Konuyu esas alarak senet şeması çıkarabilme

–        Sıhhat durumuna göre ilgili rivayetleri sıralayabilme

–        Bütün bu alanlarda komplesk ve esnek filtreleme yapabilme

Hadis araması yapılabilecek bir başvuru merkezi açtık

Konu hakkında görüş aldığımız Meridyen Derneği Başkanı Melike Koç, “Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi’ni 2016 yılında kurduk. Akademik sahada ve alana ilgi duyanlarca, dijital platformda hadis araması yapılabilecek bir başvuru merkezi ihtiyacı olduğuna gördük. Hadis adı altında dolaşan rivayetleri görünce sıradan bir kullanıcı bile bir kaynağa başvurmak istiyor. Bu hadis midir? Tamamı nedir? Neye bağlam olarak söylenmiştir? Sıradan kullanıcının hadisi araştırmak adına başvuracağı uzmanlarımızın da akademik çalışmalarında bir başvuru kaynağı olarak kullanabileceği bir platform olmasını hedefledik” dedi.

Hadislerin Sıhhati Sorgulanacak

Projenin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Yavuz Ünal ise “Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle beraber, hadis iddiasıyla dolaşıma giren rivayetlerin sıhhatini sorgulamaya, son zamanlarda dozu giderek artan hadis odaklı tartışmaların yol açtığı zihin karışıklığının giderilmesine hizmet edecek bir veri tabanına duyulan ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Biz de bu ihtiyacı karşılamaya çalıştık” dedi.

HADİS VERİ TABANI Sitesine aşağıdaki linkten üye olarak kullanabilme imkanına sahip olacaksınız

https://www.hadisveritabani.info

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » »
258 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.