logo

Hamilelikten Önce Folik Asit Kullan, Spina Bifida’ya Dur De!

Hamilelikten Önce Folik Asit Kullan, Spina Bifida’ya Dur De!

Hamilelikten Önce Folik Asit Kullan

Spina Bifida’ya Dur De!

Spina Bifida, ayrık veya açık omurga anlamına gelmekle birlikte gebeliğin 3. haftasında oluşmaktadır ve bebek genelde sırtında bir yara ile doğmaktadır. Gebelik öncesi dönemde en az 3 ay alınan Folik Asit vitamini ile bu hastalığın önemli ölçüde önlenebileceği bilinmektedir.

Spina bifida, Occulta, Meningocele, Myelomeningocele olmak üzere üç çeşittir.

Folik Asit Nedir? Anne adaylarının gebe kalmadan önce başlaması gereken B grubuna ait bir vitamindir. Bebeğin hücre ve sinir sisteminin gelişmesi için oldukça önem teşkil eden bu vitamin, her anne adayının alması gereken bir takviyedir.

Spina Bifida’da sırttaki açıklık ne kadar yukarıda ise daha çok sayıda sinir etkilenmiş ve daha ağır bir felç durumu var demektir. Spina Bifida ile doğan bebeklerde Hidrosefali (beyinde aşırı sıvı birikmesi), aşırı aktif mesane, nörojen mesane, skolyoz, kifoz, Tethered Cord Sendromu (gergin omurilik sendromu) gibi sorunlar görülmektedir. Spina Bifidası olan bir kişi sağlıklı bir kişi gibi hayatını devam ettirebileceği gibi medikal bir cihaz (değnek, afo, kafo, tekerlekli sandalye vb.) yardımı ile de hayatına devam edebilir.

Konu hakkında görüş aldığımız Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Mustafa Koçoğlu, “Hayati öneme sahip olan bu sağlık sorunu hala birçok kesim tarafından bilinmemektedir. Daha çok kişinin bu konuda bilinçlenmesi için Spina Bifida konusunun MEB Müfredatına eklenip Biyoloji ve Fen Bilgisi Ders Kitaplarında yer verilmesini ayrıca Spina Bifida’nın üniversite ders kitaplarında da yer almasını ve 25 Ekim Dünya Spina Bifida Günü’nün Belirli Gün Haftalar listesine eklenmesini arz ve rica ediyorum. Unutmayın her insan bir engelli adayıdır” dedi.

Koçoğlu, “Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi’nin, başta İstanbul’da ikamet eden Spina Bifidalı’lar olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde üyesi bulunmakta olup, düzenlediği faaliyetler ile Spina Bifida’lı kişiler ve aileler için önemli bir yere sahiptir” dedi.

Koçoğlu, “Farkındalık oluşturmak ve Spina Bifidalı doğumları azaltmayı amaçlayan animasyon filmi hazırladık. Filimde, animasyon karakterlerine Spina Bifidalı kişiler hayat verirken, hem kendi hayatlarından bahsediyorlar hem de Vitamin B grubundan olan Folik Asidin Spina Bifida üzerindeki önleyici etkisine vurgu yapıyorlar. En o önemlisi de annelere gebelik öncesi Folik Asit kullanmalarını öneriyorlar” dedi.

Spina Bifida hastalığı ile ilgili farkındalık Filmi

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
4790 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.