logo

Harezmî Eğitim Modeli Eğitime Olumlu Yansıyor

Harezmî Eğitim Modeli Eğitime Olumlu Yansıyor

Harezmî Eğitim Modeli Eğitime Olumlu Yansıyor

Harezmî Eğitim Modeli’nin yeni dönem tanıtımı, Kağıthane Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen bir programla gerçekleştirildi.

Harezmî Eğitim Modeli’nin yeni dönem tanıtım programına; MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Eyüp Tanyıldız, MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Eyüp Böcük, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit ÜNAL, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdürü Vekili Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, Kağıthane Kaymakamı Hasan Göç, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve yardımcıları, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz, İstanbul 39 İlçe Millî Eğitim Müdürleri, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcıları, Harezmî Modelinin uygulandığı 50 okul Müdürleri ve Harezmî Modeli’nin uygulandığı okullardan 258 öğretmen katıldı.

 

Programda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Harezmî Eğitim Modeli’ne ilişkin, “Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler, bir işlerine yaradığını hissetsinler istiyoruz. Bu proje, çok daha farklı bir şey yapıyor. İlkokul çağındaki çocuklar problem tespiti yapıyor” dedi.

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Harezmî Modeli projemizin 5 ana başlıktan oluşan bir zemini var. Özellikle şu üçünün altını çizmek istiyorum; birincisi, disiplinler arası yaklaşım olduğu için aynı anda dört veya beş öğretmenimizin bir sınıfta sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi pratik faydasını sağladı. İkincisi, derslerin teorik bölümünde başarısız olan öğrencilerimiz, pratikte başarılı olduklarını görünce öz güven kazanarak bu dersler onlar için bir sorun olmaktan çıktı ve bu derslerde başarılı olmuş oldular. Üçüncüsü, belki de en önemlisi eğitimin aslında öznesi olan bizim nesneleştirdiğimiz, yanlış yaptığımız çocuklarımızın, bu projede de eğitimin öznesi olarak çocuklarımızla beraber, bir müfredat nasıl yazılırın ortaya konulmuş olduğu bir proje oldu. Dolayısıyla bu anlamda da çok önemli bir yerde duruyor. Biz projeyi geçen yıl bitirdikten sonra üzerinde çalışmalarımızı devam ettirdik. Geçen sene beş pilot okulda uyguladığımız bu projeyi, bu sene inşallah 38 ilçemizde ve 50 pilot okulumuzda uygulayacağız” dedi.

Harezmî Eğitim Modeli’nin amacı nedir?

Harezmî Eğitim Modeli (Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri ve Disiplinlerarası Eğitim Modeli)’nin amacı; Bilgisayar bilimlerinin ülkemizin temel eğitim ve orta öğretim öğrencilerine katkılarının artırılması, çeşitli yaş grupları ve farklı altyapıdaki ortamlarda nasıl öğretileceğinin ilkelerinin belirlenmesi, disiplinler arası bakış açısıyla bilgisayar bilimlerinin matematik, fen, sosyal bilimler gibi diğer alanlarla nasıl bütünleştirilebileceğinin çerçevesinin çizilmesi ile Ülkemiz adına endüstri 4.0 alanında eğitim stratejisinin belirlenmesi için yardımcı olmak ve aynı zamanda Bilgisayar bilimleri dersi ve Müfredatı geliştirmede örnek ders uygulamaları ve planlamalarıyla eğitim sistemimize katkıda bulunmaktır.

Harezmi Eğitim modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci, öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıya sahip bir modeldir.

Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlamak, bunu çözmek üzere algoritma tasarlamak ve adım adım bu problem nasıl çözülürü belirleme ve programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi çözümler üretme sürecidir. Beş zeminden oluşur. Bilgisayar bilimi öğretiminin Sosyal Bilim dalı ile bütünleştirilen, Bilgi İşlemsel Düşünme becerisinin hayata adapte edildiği, Programlama ve Öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, Disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı işbirliğini benimseyen, Robotik ve Oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modeldir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2053 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.