logo

Hayırlı Olsun TÜRKİYE!

Hayırlı Olsun TÜRKİYE!

Hayırlı Olsun TÜRKİYE!

HASBAHCE 12

Dünyanın En Geniş Köprüsü

İstanbul Boğazına inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla hizmete açıldı.

Tüm Engellemelere Rağmen Açıldı

Mesele Milli olunca işe dört elle sarılacaksın. Geniş geniş yollar, kavşaklar, viyadükler, tüneller bir de üstüne muhteşem bu köprü. Bize de bu yakışır. Şükür kavuşturana. Helal olsun vesile olanlara. Yavuz Sultan Selim köprüsü hayırlı olsun.

Usta İşi Eser-Türkiye’ye Değer

Usta İşi Eser, Türkiye’ye Değer

Dünyada eşi benzeri olmayan, İstanbul’un yeni gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla 26 Ağustos Cuma günü Saat:16.00’da Garipçe’de yapılan bir törenle hizmete açıldı.

Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim okunmasıyla devam etti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Açılış töreninde kürsüye ilk olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geldi. Ardından Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasında, “Bugün İstanbul için büyük bir gün, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü, Sultan Alparslan’ın ruhu şad olsun. Sultan Fatih Sultan Mehmet Han’ın ruhu şad olsun. 15 Temmuz’da Türkiye’nin geleceği için demokrasinin yaşaması için hayatlarını veren şehitlerin ruhu şad olsun. Gazilerimize Allah şifalar versin” dedi. Yıldırım, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecekler” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konukları selamlayarak, açılışı yapılan köprünün ve otoyolun İstanbul’a, ülkeye, millete, Avrupa ve Asya kıtalarına, tüm insanlığa hayırlı olsun” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Dua

Toplu duanın ardından açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından konukları sahneye davet edildi. İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü”, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçiş ücretsiz olacak” dedi. Köprüden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile konuklar, Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış öncesinde köprüye adı verilen Yavuz Sultan Selim Han’ın türbesini ziyaret etti ve tören alanına helikopterle geldi.

Köprü Geçiş Ücreti

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” ve Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma özelliği taşıyor.

Köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Yeni köprü 20’ye yakın bağlantı yolu ile 2 yakayı kucaklıyor. Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan İstanbul’un 3’üncü Boğaz Köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 39 ayda tamamlandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Fazlı Kılıç

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun önemli bir proje olduğuna değinen Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, yapımda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kağıthane Belediyesi Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Avrupa ile Asya yakasının üçüncü kez bir araya geleceğine dikkati çeken Başkan Kılıç, köprünün başlangıçta öngörülen 36 ay yerine 27 ayda bitirilmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, “Önemli bir proje. İstanbul’un trafik yoğunluğunu büyük oranda azaltacak. Muazzam bir yapı olmuş. Köprünün üzerinde de incelemelerde bulunduk. Köprünün yapılmasında büyük emekleri olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1634 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.