logo

Hayvan Hakları Yasası Çıkarılsın! Hayvana Yönelik Şiddet Durdurulsun!

Hayvan Hakları Yasası Çıkarılsın! Hayvana Yönelik Şiddet Durdurulsun!

Hepimiz hayvan hakları denince içimiz hemen burkulur. Çünkü biz insanlar kendimizi korumak için çok şey geliştirmişiz; Teknolojik imkânlar, makineler, bilgi teknolojileri ve eğitim vs. Ya Hayvanlar için!

Modern dünyamızda hayvan hakları ile ilgili çok şey söylenmekte fakat bu varlıklar için daha çok şey yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Çok şükür derneklerimiz var, sivil örgütlerimiz hatta ulusal ve uluslararası kanunlarımız ve anlaşmalarımız da var.

Asırlar önce Efendimiz (s.a.v.) hayvan hakları ile ilgili olarak tarihte ender rastlanan bir örnek vermiştir; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke’nin fethine giderken yol üzerinde yavrusunu emziren anne köpek görmüş ve ordusunun yolunu değiştirerek rahatsız etmemiş, zarar görmemesi için de Cuayl bin Şuraka’yı (r.a.) nöbetçi bırakmıştır.

Geçen hafta başımdan geçen bir olayı anlatacağım; 29 Ağustos Cumartesi günü evimizin önünde 3-4 aylık kedi yavrusunun yerde hareketsiz yattığını gördük. Kediye sanırım bir araba çarpmıştı. Beykoz Belediyesi’nin Beyaz Masa Telefonu olan 444 66 61’i sabah saat 10-11 gibi aradık. Beykoz Belediyesinden aldığımız cevap “Saat:13.00’e kadar programlarımız doludur” oldu. Biz de işin aciliyetini ve kedi yavrusunun yemek yiyemediğini belirttik. Ne kadar acil gelebilirseniz iyi olur dedik. Bu arada kediye süt-su vb. şeyler verdik. Saat: 13.00’e kadar belediye ekiplerini bekledik gelen olmayınca özel veterinere götürdük. Acil müdahale edildi ama sonuç olarak kedicik öldü. 1 gün sonra Beykoz belediyeden aradıklarını söylediler. Vicdanen rahat edemediklerini söylediler. Hayvancağızın öldüğünü belirttik. Zamanında gelebilselerdi belki de kedi ölmeyecekti.

Ülkemizde hayvan hakları savunucularına, hayvanları seven herkese çok görev düşmektedir!

Hayvan ve hakları ile ilgili;

1-Kurumlarımız ve ilgili herkes, bu konuda ciddi seferber olmalı.

2-Kural ve çalışmalar yeniden belirlenmeli.

3-Çok kolay ulaşılır olmalı.

4-Anında ekip görevlendirilmeli.

5-Bu konuda bir vakıa görenin nasıl davranması gerekirse eğitim vb. verilmeli,

6-Bir gönüllü ordusu kurulmalı.

7-İlköğretimden başlayarak gerekirse bu konuda dersler konulmalı.

8-Sosyal medyada ücretsiz eğitim videoları yayınlanmalı.

9-Dizi ve filmlerde hayvan hakları güzelce her yaşın anlayacağı şekilde anlatılmalı.

10-Muhtarlıklara bağlı belki ilk yardım üniteleri kurulmalı,

11-Hayvan barınakları ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmalı,

12-Biz insanlardan başka canlılara da hayat hakkı olduğu her yerde vurgulanmalı-afiş-billboard-reklamlar vs.

Son birkaç ayda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hayvana yönelik şiddet suçları işlendi. Vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan göstererek bir an önce hayvan hakları yasasının yürürlüğe girmesini talep etti.

Hayvan Hakları Yasası konusunda iktidarın çalışmalar yaptığını biliyoruz, fakat daha hızlı kararlar bekliyoruz. Yeni hayvan ölümleri olmasın. Biz ve bizden sonra gelenler kendimizi ne kadar koruyorsak hayvanlarımızı da koruma altına alsın.

Lütfen duyarlı olalım, Hayvan Hakları Yasası parlamento gündemine gelsin ve kanunlaşsın. Sizlerden de isteğim lütfen hayvanlar için köşe başlarına su ve mamalar koyalım.

Sağlık ve esenlikle kalın.

Allah’a emanet olunuz.

Fethullah FAKIOĞLU

691 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.