logo

HAZAR TÜRK DEVLETİ-1.Bölüm

HAZAR TÜRK DEVLETİ-1.Bölüm

Batıda Charlemagne’ın taç giydiği sıralarda Doğu Avrupa’nın Kafkaslarla Volga arasında kalan bölümü, bir Musevi devleti olan Hazar İmparatorluğu tarafından yönetilmekteydi. 7.asırdan 10.asra kadar süren parlak çağında bu devlet gerek Orta Çağ Avrupa’sının gerek modern Avrupa’nın kaderinde önemli bir rol oynamıştır.

Doğu Roma İmparatoru ve tarihçisi Kostantinos Porfirogen Netos (913-959) Saray Protokolüyle ilgili notlarında Roma’daki Papa’ya ve batı imparatoruna yollanan mektupların altına iki Solid’i değerinde altın mühür koyduklarını oysa Hazar Hanına gönderilenlere üç Solid’i değerinde koyduklarını not ederken bu gerçeği onaylamaktaydı. Aslında bir iltifat değil, gerçekçi bir politikanın ta kendisi idi. Bury’e göre incelediğimiz çağlarda; Hazarların Hanı ile Büyük Charles ve ardılları arasında önem bakımından pek de büyük bir fark yoktu diyordu.

Batılı tarihçi ve düşünürler Hazar Türk devletine böylesi bir atıfta bulunur ve hakkını teslim ederken Türkiye’de Hazarlar ve devleti için bir tek söz edilmiyor. Uzun zamandır okuyup araştırınca bu konuyu yazmaya karar verdim. Yazı serisi bitince ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Dilerim başarılı olurum. Allah (c.c.) bana ve sizlere yardım etsin inşallah. Amin!

Hazarlar tamamıyla Türk’tü. Ülkeleri Karadeniz’le Hazar Denizi arasında önemli geçit niteliğinde stratejik kilit öneme haiz bir noktada bulunmaktaydı. Bu devlet Doğu Roma’yı yüzyıllar boyunca kuzey steplerden gelen Bulgarların, Macarların, Peçeneklerin daha sonra Vikingler’in ve Rus’ların saldırılarından koruyan bir tampon durumundadır. Bunun yanında gerek Doğu Roma diplomasisi, gerek Avrupa tarihi açısından daha önemli bir başka nokta ise Hazar ordularının Arapların Avrupa’ya doğru çığ gibi ilerlemesini engellemesi ve Arapları başlangıç noktasında durdurması ve Doğu Avrupa’nın Müslümanlar tarafından alınmasına engel olmuşlardır.

Böylesi kritik bir misyonu olan Türk devletinin çok daha uzun yıllar önce araştırılması ve üzerine çalışılması gerekmektedir. Çünkü bugünkü Avrupa’nın ulus dizaynı ta o tarihte yapılmıştır. Tarih yine bir Türk devleti eli ile şekillenmiştir.

Hazar tarihinin başta gelen uzmanlarından ve ABD, New York Columbia Üniversitesi’nde profesör olarak Tarih Bölümü’de dersler veren Douglas Morton Dunlop, Hazar Türk Devleti hakkında kesinleşmiş bulunan ama geniş kitlelerce bilinmeyen gerçekleri açıklamıştır.

Bir daha ki bölümde bilinmeyen gerçekleri yazacağız.

Selam ve Dua ile

Necati YÜZÜAK

903 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.