logo

II. Abdülhamid Han Reformları

II. Abdülhamid Han Reformları

Ecdadımızın reformları, zamana göre sürekliliği olması ve toplumun faydasına sunulması açısından özen ve önemle seçilmiştir. II. Abdülhamid Han’ın zamanında bilahare kendilerinin takip ettiği birçok yenilikler vardır. Bu yenilikler Turizm, Siyasal, Ekonomik, Enerji, Tarım ve Kültürel alanlarda çok büyük öneme sahiptir.

Osmanlı Devleti, ilk defa 1851 yılında Londra’da fuara katılmıştır. Bunu 1855’te Paris, 1863’te İstanbul, 1867’de Paris, 1873’te Viyana, 1893’te Chicago ve 1900’de Paris fuarları takip etmiştir. Lakin Amerika’nın Christophe Colomb tarafından keşfinin 400. yıldönümü sebebiyle düzenlenen 1893 Chicago Fuarının ayrı bir önemi vardır. Bu fuara, ABD hükümeti, Osmanlı’yı II. Abdülhamid’e özel bir heyet göndererek davet etmiştir. Osmanlı Devleti de Hakkı Paşa heyetiyle fuara katılmıştır.

Birçok yenikliklerin öncüsü II. Abdülhamid Han, Bursa’da İpekböcekçiliği Okulu, Dilsiz ve Körler Okulu, Bağcılık ve Aşıcılık Okulu, Orman Madencilik Okulu, Polis Okulu, Çoban Okulu, Aşiret Mektebi, Hamidiye Ticaret Mektebi, Sanay-i Nefise Mektebi, Deniz Ticaret Okulu, Maliye-i Mekteb-i Ali Okulu, Yüksek Adalet Okulu, Yüksek Mühendis Okulu, Mekteb-i Hukuk, Ziraat ve Baytar Okulu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Askeri Baytar Okulu, Kurmay Okulu, Harp Okulları, Kuleli Askeri Okulu, Askeri Tıp Okulu, Deniz Mühendisliği Okulu, Darülfünun Dişçilik Okulu, 109 yeni Lise Kabataş Erkek Lisesi gibi okullar, 619 Rüşdiye Ortaokulu, 29.130 İlkokul, 32 Kız Öğretmen Okulu açmıştır.

Dünyanın ilk torpido atan denizaltısını Taş Kızak Tersanesi’nde yaptıran, Posta ve Telgraf teşkilatını kurduran, kendisine Allah’ın belası diyen Namık Kemal’i Rodos ve Sakız Adası Valiliklerine atayan parasını cebinden ödediği yerde kabir yaptıran, Şişli Etfal Çocuk Hastanesi’ni yaptırtan, Darülaceze’yi yaptırıp içerisine Sinagog, Kilise ve Cami koyduran, İstanbul boğazı için iki köprü çizdiren, ABD’nin Erzurum’da konsolosluk açmasını reddeden, İzmir limanına izinsiz girmeye kalkan ABD savaş gemisini top ateşine tutturan, İslam’a ve Osmanlı ya hakaret içeren oyunları kaldırtan (Fransa, İngiltere, Roma, ABD) bir piyes için bile Alman İmportya koymuştur, Vatikan da kilise yapılmasına dahi yardım eden, Telefonu Avrupa’dan beş yıl sonra ülkemize getiren, Yeni gemiler alınıp hatta ki Çanakkale’de kullanılmıştır. Beş vakit namazını aksatmadan kılan ve yatağının dibinde teyemmüm tuğlası bulunduran II. Abdülhamid Han’dır.

Doğu Türkistan’a gönderdiği askeri yardım ile Çinlilere karşı onları örgütleyen, Pekin’de Hamidiye Üniversitesi kurduran, Kendisine yapılan bombalı suikastta 26 kişinin ölmesine 58 kişinin yaralanmasına rağmen Ermeni katilini affedip Avrupa’da hafiyelik yapmaya gönderen, Kendi elleriyle yaptığı marangozluk eşyalarını hediye eden, Yalova Termal Kaplıcaları’nı kurdurtup Terkos sularını İstanbul’a taşıtan ve de bir çok çeşme yaptırtan, Latin Amerika Ülkeleriyle diplomasiyi başlatan, Hindistan, Cava, Afganistan, Çin, Malezya, Endonezya Açe, Zengibar, Orta Asya ve Japonyaya elçiler ve din adamları gönderten, İstanbul, İzmir vs. illere Saat kulelerini yaptırtan, Isparta’daki gül yetiştiriciliğini başlatan, her yıl 30.000 saksı alıp çiçek ektiren, yabancı bilim adamı ve ayazarlara nişanlar veren, modern matbaa makinelerini getirten, 6.000 kitabın çevrilmesini sağlayan, Beyazıt Kütüphanesi’ni kurup 30.000 kitap bağışlayan, Biriktirdiği parasından bir kısmını her sene borç sebebiyle hapse düşenleri kurtarmaya tahsis eden, Ermeni Onnik’in mektubu üzerine kendi parasından takma bacak yaptırtan, Halkına kendi cebinden kömür dağıtan, öğrencilere kitap hediye eden, yaz aylarında toplu sünnetler düzenleyen, Beykoz’da Yıldız Çini Fabrikası ve Kağıthane’de Kağıt Fabrikalarını kuran, Ziraat Bankası’nı kuran, Ticaret Sanayii ve Ziraat Odalarını açtıran, Hereke Bez Fabrikasını kuran, Feshaneyi kuran, Midilli Adasını eşi Fatma Pesend Hanım’ın şahsi mülkünden ısrarla verdiği para ile Fransızlardan geri alan, Teselya Savaşı esnasında çamaşır diktirip sarayın bahçesinde hizmet ettiren, Azerbaycan okullarında Türkçe yasağını kaldıran, Paris’te İslam Külliyesi’ni kuran, Polisiye romanların ülkemize girmesini sağlayan, İstanbul Darü’l-Kelb Tedavihanesi Kuduz Hastanesi açan, İstanbul’un binlerce fotoğrafını çektiren, Arkeoloji müzeciliğini başlatan, Kudüs-Yafa, Ankara-İstanbul ve Hicaz demir yollarını yaptıran, Haydarpaşa Tren İstasyonu yapan, Dünya’nın ilk metrolarından birini Karaköy-Taksim arası olup 2. metroyu kurduran, Atlı ve Elektrikli tranwayları kurdurtan, İlk otomobili getirten, İlk defa elektriği, gazı getiren, ilk defa eczaneyi açtıran II. Abdülhamid Han’dır.

II. Abdülhamid Han gibi reformlarını saymakla bitiremeyeceğimiz devlet adamlarımızın sayılarının artması dileğiyle.

Volkan Yaşar Berber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1817 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.