logo

İlim, Ahlak ve Siyaset

İlim, Ahlak ve Siyaset

İlim, Ahlak ve Siyaset

ilim ahlak ve siyaset

İlim, ne kadar söz söylense ne kadar yazı yazılsa anlatılması çok zor uçsuz bucaksız Okyanusların mürekkep olsa dahi yazmaya yetmeyeceği… Ancak yunus kendini bil yeter diyor, kolay mı kendini bilmek, nedir kendini bilmek. İnsan ruhunda ilahi Bir nefes yok mu? İlim ve insan ruhu ikisi de ilahi terimler, birbirleriyle münasebetli.

Her insanın içinde bir hazreti insan olduğuna göre, bunu uyandırmaya çalışmakta Yüce bir görev olduğuna göre, ilimsiz olur mu ? Olmaz.

Ahlak, insanın içerisindeki hazretliği ortaya çıkarmaktır desek; yaratılışına uygun, aslına döndürmeye çalışmak olsa gerek. Çünkü insan, özünde saf günahsız ve de meleklerin secde ettiği yüce varlıktır. İnsan ol yeter demek ahlaklı ol demek değimli özde?

Yaratılışta temiz olanı günahsız olanı sonradan bozmuyor muyuz; aslından uzaklaştırmıyor muyuz? İnsanın yaratılıştan sahip olduğu huy, seciye ruhsal-zihinsel halleri ahlak olduğuna göre insan özünde çok temizdir görevi ağırdır dünyanın yükünü sırtlamıştır.

Bir filin kocaman gövdesi olmasına rağmen insan gibi ağır bir vazifesi yoktur…

Geldik zor olan kelimeye, anlaşılamayan, istismar edilen, içi boşaltılmış, öcü gibi gösterilen siyaset kelimesine. Kimilerine göre kesinkes uzak durulması gereken şeytani bir uğraş, kimilerine göre ibadet… Aynı insan gibi… Meleklerin secde ettiği… Sefillerin sefili…

Evet biz kendimize göre ne olduğunu elbet kültürümüzden örneklerle anlatabiliriz. İnsanı

toplumu sevk ve idare etme sanatıdır. İnsanlığın numunesi yüce insan toplumu insanları idare etmemiş mi? Hz. Peygamberin vefatında Ensar’ın halife seçtiğini duyan Hz. Ebubekir ile Hz. Ömer Ensar’ın yanına giderek bu yaptığınız yanlış. Biz Hz. Peygamberin Ensar’dan halife değil vezir olur dediğini işittik. Siz bu seçimden geri dönün, Müslümanlar size tabii olmaz ve bölünür…

Demek ki Müslümanların birliği Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir için çok önemli… Hz. Peygamberin cenazesi dururken halife seçimine bakmak siyaset değil mi? Halifelerin yaptığı işe ne ad vereceğiz. İnsan olanın çevresindeki olaylara duyarsız kalması irade ortaya koymaması şeytanlığın dik alası değil de ne… Görülen yanlışlık karşısında elinle dilinle irade ortaya koymak gerektiğini emreder kültürümüz; buda pekala siyasettir… Hee insanların çevresinde olup bitene karışma diye söyleyenler ya gafil yada…

Gelelim sadede bu üç yüce kavram birbiriyle kucaklaşmadan el ele vermeden kaynaşmadan ancak şu anda olduğu gibi kaos olur bundan da düşman sevinir. Kaostan nemalananda farkında olmadan ülkeye kötülük etmiş olur… Bir bakalım çevremize hangi alanda ilim ve ahlak rehberimiz ? Ticarette mi? siyasette mi? Nerdeee… Bugün idarecilerimizde gerçekten ahlak olsa ilmi kılavuz edinseler; bu durumda mı oluruz. Aynı mürayi taife çember gibi bir yöneticiden çıkıyor yerine geçenin etrafını sarıveriyor. İlim erbabı nerede. Gelmeyecek mi gerçek ilim erbabı? Işığı gözümüze değil de önümüze tutsun. Yok mu ilmi, ahlakı rehber edinecek siyasiler? Sarılsın ahlaka, ilme. Uçuralım ülkemizi eski azametine…

Hülasa siyaset, ahlak ve ilim el ele vermeliii…

Etiketler: » » » » » »
1652 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.