logo

İlkokuldan Önce Bir Yıl Okul Öncesi Eğitim

İlkokuldan Önce Bir Yıl Okul Öncesi Eğitim

İlkokuldan Önce Bir Yıl Okul Öncesi Eğitim

Okullara kayıt dönemi başladı. Bu yılın geçen yıllardan daha farklı olması beklentisindeyim. Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Vizyon Belgesinde Okul Öncesi Eğitimin 2023 yılına kadar %100 olmasının planlandığını görmek hepimizi mutlu etti. Bu hedefe ulaştırmak için okul öncesi eğitim ile iştigal olan herkesin elini taşın altına koymaya çalıştığını da görüyoruz. Hayırseverler okul açıyor, vakıf ve dernekler okul öncesi eğitimin önemi konusunda çalışmalar yapıyor, okullar yaz okulu açarak okul öncesi eğitimden yararlanamayan çocuklara alternatif programlar uyguluyor.

Malumunuz üzerine 2014 yılı tüm çocukların adres kayıt sistemine göre Milli Eğitim Bakanlığınca bir anasınıfına adres tanımlaması yapıldı. Şimdi iş anne-babalara düşüyor. Hemen E-okul sistemi üzerinden çocuğunuzun kaydolacağı okulu bularak , kayıt işlemini gerçekleştirmekte… Bilim insanları okul öncesi eğitim alarak ilkokula başlayan çocukların akranlarına göre bir adım önde olduğunu söylüyor. Bu noktadan dahi baksak, çocuklarımızı okul öncesi eğitime göndermemiz elzem olduğunu görüyoruz.

Okul öncesi eğitim kurumlarının sayısı arttıkça okul öncesi eğitime katılım yaşı da alt yaşlara doğru iniyor. Şehir hayatı içinde evlerden dışarıya çıkamayan çocukların sosyal-duygusal, bilişsel ve motor gelişimlerinin desteklenmeye ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Üç yaşında bir çocuğun arkadaşı olmadan sosyal ve duygusal gelişiminin nasıl destekleneceğini, dört yaşında bir çocuğun yüz metrekarelik evlerde nasıl hareket gelişiminin destekleneceğini, beş yaşındaki çocuğun akranları ile çatışmadan nasıl problem çözme becerisini gelişeceğini kendimize sormalıyız. İnsanoğlu sosyal bir varlık ise bunun temeli olan çocukluk evresi de bunun hazırlayıcı evresidir. Yetişkinlerle geçirilen zaman ile çocukların çocuklarla geçirdiği zamanı kıyaslamak çok da doğru olmaz. Hele ki “ben çocuğumla arkadaş gibiyim” sözünün söylenmesine dahi tahammül etmek zor.

Eğer kendi çocuğumuz 2014 doğumlu ise hemen okul öncesi eğitime başlaması için hareket geçelim. Bizim çocuğumuz bu yaşta değilse ailemizde bu yaş gurubunda çocuğu olan akrabalarımıza bu durumu anlatalım. Bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığınca denetimleri yapılan kamu ve özel kurumları tercih edelim. Çocuklarımızın gelecekleri için büyük bir adım atalım ve çocuğumuzu okul öncesi eğitim kurumuna gönderelim. Unutmayın her çocuğun ilkokula başlamadan bir yıl okul öncesi eğitim alması gerekmektedir. Gereğini yapalım.

Kitap Okuyor muyuz?

Yaz tatilinin ikinci yarısı ağustos ayı ile birlikte başlıyor. Yaz tatilini tembellik ayları olarak görmediğinize eminim. Bu ayları çocuklarımızın gelişimleri için yararlı kullanmalıyız. Özellikle boş zamanlarını etkili kullanmaları boşa geçen zaman olarak geçirmemeleri için gayret göstermeliyiz. Bu konuda en büyük tavsiyem elbette kitap okumak olacaktır. Kitap günün her saatinde ve her yerde okunabilir. Özellikle küçük çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları, sözcük ve dil gelişimleri için her gün kitap okuması gerekir. Okuyamayanlara da anne-babaları tarafından kitap okunması gerekir. Lütfen çocuklarımızı kitap okuması için teşvik edelim. Gayretinizin neticesine uzun yıllar sonra elde etseniz bile bu gayret etmeye değer.

Bayram

Önümüze kurban bayramı var. Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da çocukları sevindirmeyi unutmayalım. Çocukluk yıllarında yaşanan güzel anılar geleceklerine ışık olacaktır. Eğer biz kendi milli ve dini bayramlarımızı çocuklarımıza gerçek bir bayram havasında yaşatmazsak tüketim kültürü çocuğunuza yeni gün ve bayramlar icat etmekte gecikmeyecektir. Hayat boşluk kabul etmez.

Bayramınızı en kalbi duygularla kutlarım.

Kurbanınızdan yetim, öksüz ve fakir çocukların da nasiplenmesi duası ile.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » »
4395 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.