logo

İskender Pala: Fatih, İstanbul’u Kurtarmadı!

İskender Pala: Fatih, İstanbul’u Kurtarmadı!

İskender Pala: Fatih, İstanbul’u Kurtarmadı!

iskender pala sehrin sultanı fatih ve fetih

Gültepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Şehrin Sultanı Fatih ve Fetih” söyleşisinde Prof. Dr. İskender Pala, Fatih Sultan Mehmet’i anlattı.

Davetlilere Fatih Sultan Mehmet’in eğitimini ve donanımını örnek gösteren Pala, “Ben bugün size 21 yaşında bir delikanlıdan bahsedeceğim. 21 yaşındaki dedenizin idealleri, yapmak istedikleri, bugün sizin üzerinize düşen ve yapmak zorunda olduğunuz görevlerin kendisidir. Bu salonda bulunan 21 yaşının altında olan arkadaşlarımızdan 3 dil bilen var mı? Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında 5 dil biliyordu. Eğer 21 yaşınıza 5 yıl var ise demek ki 5 dil için her sene bir dil öğrenmek zorundasınız” dedi.

iskender pala gültepe kültür merkezi iskender pala kagithane

29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fetheden ve 3 Mayıs 1481 yılında vefat eden Fatih Sultan Mehmet’in eğitimi, stratejik zekası, araştırmaları ve dünya liderlerinin Fatih Sultan Mehmet hakkındaki sözlerini Kağıthanelilerle paylaşan Pala, “Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği yerler, kurtulmuş şehirler haline geldi. İstanbul’u aldığında burayı fethetmedi. İstanbul’u da kurtarmadı. İstanbul şehri kendini kurtardı” şeklinde konuştu.

gültepe kültür merkezi iskender pala iskender pala fetih ruhu

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi öncesi yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Pala, “Akşam karanlığından sabahın aydınlığına kadar geçen süreçte Fatih Sultan Mehmet’in yaklaşık 10 saati vardı. Bunu dakika olarak hesaplarsak, 600 dakikası vardı. Bu süre içerisinde Fatih, tam 84 gemiyi Haliç’e indirdi. Gemi başına yaklaşık 7 dakika yapar. Nasıl oldu bu? En önemlisi, yukarıya doğru tepeye bir gemiyi çıkarmaktı. Bu iş aslında saatlerini aldı. Ancak ondan sonra icat ettiği makara sistemiyle geri kalan 83 gemiyi Tophane’den çıkarıp karadan yürüterek kısa sürede Haliç’e indirmiştir. Fetih sırasında “topu” kendi icat etmiştir. Fatih Sultan Mehmet, yalnızca bir Padişah değil, aynı zamanda dönemin en önemli bilim insanlarından ve önemli bir mühendislerindendir dedi.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşında olduğunu söyleyen Pala, tarih kitaplarında yer alan fotoğraflarının yaşlılık dönemine ait olduğunu sözlerine ekledi. Pala, “Tarih kitaplarında, Fatih Sultan Mehmet’in gençlik yıllarına ait fotoğraflarına daha çok yer verilmeli. Çünkü İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşındaydı” dedi.

mevlüt öztekin-iskender pala iskender pala kitap imzalama

Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüt Öztekin’in teşekkür konuşması, çiçek ve plaket takdimi ile devam eden program Prof. Dr. İskender Pala’nın kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

Etiketler: » » » » » » » » » »
1892 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.