logo

İşlevsel Camilerimiz ve Eksiklerimiz

İşlevsel Camilerimiz ve Eksiklerimiz

Çok şükür Müslüman bir ülkede yaşıyoruz, mutluyuz ve huzurluyuz. Senede bir cami haftasında, kandillerde, bayramlarda, cuma ve özel günlerde camilerimiz dolup taşıyor.

Göz ardı ettiğimiz veya yeterince ilgilenemediğimiz konular var; cuma namazı erkeklere farz, hanımlara değil, fakat hanımlar dinlemek isterlerse camilere gelebilir, cemaate iştirak edebilir, hutbeyi dinleyebilir ve namazlarını cemaatle kılabilir. 5 vakit namaz erkeklere de hanımlara da farz olmasına rağmen cemaate genelde erkekler gelmekte, isterlerse hanımlar da cemaate iştirak edebilirler. Sevapları 27 kat daha fazla olur. Bu alışkanlık ecri sevabı nedeniyle arttırılabilir.

Çarşılarımızda erkekler kadar hanım kardeşlerimiz de var. Bazı yerlerde daha çok alışverişe çıkan hanımlar olmaktadır. Hanımların da namazlarını aksatmaması için çarşılarda erkekler kadar camiye ihtiyaçları var.

Hanım olunca işiniz zor. Her cami bu duruma hazır değil maalesef. Birkaç seneden beri camilerimizde bazı yenilemeler, değişiklikler yapılmış olsa da her camide hanımlar kısmı abdest almaya uygun değil. Ya kapalı ya da rahatça abdest alma imkânı yok. Hanımlar için namaz kısmı ya çok küçük, ya dar ya da hiç yok.

Bir toplumu oluşturan erkekler, hanımlar ve çocuklardır. Sadece ataerkil olarak erkekleri ön planda tutarsak o toplumun ihtiyaçlarını gideremeyiz. Aynı zamanda medeniyetimizin başlangıcı olan camilerimizi işlevsel kılamayız.

Diyanet İşleri Başkanlığı hakikaten son yıllarda camilerimize yönelik çok güzel çalışmalar kaydetmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz aynı şekilde yaklaşık bir asırdır geri bırakılan, unutulan, unutturulan, cami ve değerlerimize ciddi katkılar sağlamış ve restorasyon dahil her türlü yardımı yapmış ve yapmaktadır. Fakat henüz yeterli diyemeyiz, camilerimizde eksiklerimiz var, imkânsızlıktan mı sanmıyorum. Birçok camimizde sıcak su var, elektrik sorunu yok. Belediyeler de cami temizliğine yardımcı olmakta.

O zaman eksiklik için;

1- Meseleyi cami bazında ele alarak, her caminin çalışması daha iyi yapılmalıdır.

2- Camilerle kontrol mekanizması arasında bilgi sistematiğinin kurulması gerekir.

3- Cami-cemaat diyaloğunun daha da geliştirilmesi için çalışılmalı.

4- Sadece cami görevlisini kontrolü değil; camilerin, bayan namaz kılma yerlerinin, bayan abdest alma yerlerinin ( bilhassa çarşılarda) kontrol ve raporlanmasının sağlanması gerekir.

5- Çocuklarımızın camiyle bütünleşmesi ve daha çok katılımı için daha çok görsel ve eğitici bilgilere yer verilmesi sağlanmalı.

6- Bazı camilerde veya merkezi sistemle de olsa bayan cemaatin soru ve cevaplarını alabilen bayan görevli olması gerekir.

7- Turistlerin geldiği camilerimizde İngilizce veya Arapça -cemaatin durumuna göre- cuma hutbeleri okunmalıdır.

8- Galiba Dubai’de bir camide seyretmiştim, yabancılara İslam’ı sinevizyondan karşılıklı soru cevaplarla anlatıyorlardı. Türkiye’de de belirli periyodlarla bazı örnek camiler de uygulanabilir.

9-Watsup veya wirofon hattı gibi pratik ulaşılabilir bir hattın dilek ve şikâyetlere cevap verecek şekilde kurulması faydalı olacaktır.

Geçenlerde Yuşa Tepesi’ndeki camiye girdiğimde ayakkabılıkta büyüklerden çok çocuk ayakkabılarının olması yaşanabilecek en güzel bir duyguyu bana yaşattı. Eminim siz de aynı düşünürsünüz. Başka bir yerde bir çocuk 7-8 yaşlarında şadırvanda abdest almış ohhh ne kadar serinledim, rahatladım diyerek içten bir sesleniş ile huzur vermişti. Bu ve bunun gibileri ibretlik hadiseler mutlaka görmüş ve yaşamışsınızdır.

Camilerimizdeki toplumun diğer eksik kısmı bayan ve çocuklarımızın daha iyi istifadesine sunulması; geleceğimizin, medeniyetimizin inşası için faydalı olacaktır.

Camilerimizin ilim, irfan, kültür ve hikmet dolu hazinesinden daha çok faydalanmak, camilerimizden toplum olarak daha çok istifade etmek ve edebilmek ümidiyle,

Selam ve dua ile

Fethullah FAKIOĞLU

Etiketler: » » » » » » » » »
1951 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.