logo

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU 2020’DE AÇILIYOR

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU 2020’DE AÇILIYOR

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU 2020’DE AÇILIYOR

Yaklaşık üç yıl önce yapımına başlanan Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı metrosunda ışık göründü.

Türkiye’nin en hızlı metrosu olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Havalimanı metrosu saatte 120 kilometreye çıkabilecek, Türkiye’nin en hızlı metrosu olacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yapımı süren Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının Hasdal-İstanbul Havalimanı kesiminde tünel delme işlemlerinin tamamlanması nedeniyle 6 Eylül Cuma günü Havalimanının metro şantiye alanında düzenlenen törene katıldı.

Düzenlenen törende tünel delme makinesinin son kez çalışmasıyla birlikte tünelde ışık göründü.

Törende konuşan Bakan Cahit Turhan, projenin tamamlanmasıyla İstanbul Havalimanı’na ulaşımın yarım saate düşeceğini belirterek, “Bunu sağlamak için tüm metrolarda maksimum hız 80 kilometre iken, havalimanına erişimin hızlı gerçekleşmesi için Türkiye’de ilk kez bir metro 120 kilometre hız yapacak. Kısacası tamamlandığında bu proje Türkiye’nin ilk hızlı metro sistemi olacak” ifadelerini kullandı.

Kağıthane-Havalimanı arası gelecek yıl hizmete girecek

Gayrettepe-Havalimanı metro projesinde Hasdal’dan Havalimanı’na kadar yaklaşık 30 kilometrelik kısımda tünellerin delme işleminin tamamlandığını vurgulayan Bakan Turhan, “Yeni güzergahın TEM otoyolu kuzeyinde kalan kısmı bitmiş oluyor. Tünellerin yüzde 82’si de tamamlanmış oluyor. Yaklaşık 7 ay içerisinde TEM güneyinde D-100 karayoluna kadar olan kesime de kazı makinalarımız varmış olacak. İstanbullu vatandaşlarımızın bu metro hattının en hızlı şekilde tamamlanmasını beklediğinin farkındayız. Bu kapsamda Gayrettepe havalimanı ile birlikte hattın devamı sayılan Havalimanı-Halkalı projesinde tam tamına 4 bin 38 kişi çalışıyor. Projenin en kısa sürede hizmete alınabilmesi için Türkiye’de ilk defa metro projesinde 10 adet kazı makinesini aynı anda kullanıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda sadece Türkiye’nin değil dünyanın en hızlı kazılan metro hattı olacak. Tünellerimizi 6 metre 60 santim çapında kazıyoruz. Kazı hızında dünya rekorunu da kırmış oluyoruz. Günde 64.5 metre, haftada 33 metre, ayda bin 203 metre kazı yapıldı. Şu ana kadar 4 milyon 576 bin metreküp kazı yaptık. Hedefimiz belli. Aralık ayı içerisinde inşallah ilk ray montajını kaynağını yapmak. Kağıthane-Havalimanı arasını ise gelecek yıl hizmete almayı planlıyoruz” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı metro sisteminin tüm şehrin metro sistemi içerisinde bir merkez olacağını vurgulayan Bakan Turhan, “Gayrettepe istasyonunda Yenikapı-Taksim-Hacıosman hattına, metrobüse ve yakın gelecekte inşa edeceğimiz büyük İstanbul Tüneli projesine Gayrettepe mevkiinde bağlanacak. Kağıthane istasyonunda ise Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattına entegre olacak. Havalimanı 1 istasyonunda yüksek hızlı tren hattına, Halkalı istasyonunda da Marmaray ve Halkalı-Kirazlı metrosuna bağlanacak. Halkalı Stadı istasyonunda ise Mahmutbey metrosuna, Olimpiyat Stadı istasyonunda Başakşehir-Kirazlı metrosuna, Kayaşehir istasyonunda Kayaşehir-Başakşehir metrosuna, Fenertepe istasyonunda Vezneciler – Sultangazi metrosuna entegre olacak. İstanbul Havalimanı tüm şehre bu metro sistemi ile bağlanmış olacak” şeklinde konuşu.

Kaynak: Kağıthane Belediyesi

Etiketler: » » » » » » » »
2678 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.