logo

İstanbul’un Yeni Cazibe Merkezi Kağıthane

İstanbul’un Yeni Cazibe Merkezi Kağıthane

İstanbul’un Yeni Cazibe Merkezi Kağıthane

Fazlı Kılıç-Mevlüt Öztekin-Ayetullah Coşkun

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ile Kağıthane’yi ve hizmetlerini konuştuk…

Ramazan Ayında ne gibi hizmetlerde bulundunuz?

Ramazan ayı özel bir ay, içinde bin aydan daha hayırlı kadir gecesinin olduğu rahmet ve bereket ayı. Biz belediye olarak ramazan ayı girmeden önce hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sosyal İşler Müdürlüğümüzün sürekli takip ettiği ve dayanışma içerisinde olduğumuz ailelerin, kuru gıda ihtiyaçlarını/kumanyalarını ramazan ayından bir ay önce veriyoruz. Yine bu ailelerin çocuklarını Ramazan ayında Sosyal Mağazamızdan giydiriyoruz. Çocuklarımızı bayrama yeni kıyafetleriyle hazırlamış oluyoruz.

Ramazan ayında her sene olduğu gibi etkinliklerimiz devam ediyor. Kağıthane Merkez’de Ramazan boyunca İftar çadırımız hizmet veriyor. Yolda kalan, iftara, evine yetişemeyen ya da kalabalık bir şekilde iftarını açmak isteyen komşularımız bu iftar çadırlarından istifade ediyor.

İftar çadırı dışında her gün bir mahallemizde; mahalle halkının, esnafının,  öğretmeninin, imamının, mahallenin ileri gelenlerinin ve hatta bebeklerinin katıldığı mahalle iftarları yapıyoruz. İftardan önce de çocuklarımızı eğlendiren programlar sunuyoruz.

İftardan sonrada çocuklarımızı Hasbahçe etkinlik alanında hem eğlendiren hem eğiten programlarımız oluyor. Hasbahçe’de teravih namazından sonra tanınmış simalardan şiir dinletisi ve söyleşiler oluyor. Böylece çocuklarımızın unutamayacakları bir ramazan paylaşımı yapmış oluyoruz.

Çağlayan Mahallemizde, çocuklarımıza özel bir sokak iftarı verdik. Sadece çocuklarımızın katıldığı bir iftar oldu. Tabi bu iftarın menüsü daha farklı oldu. Onların eğleneceği, daha keyifli yiyebilecekleri bir menü oluşturduk.

Ramazan ayını, Ramazanın manevi ruhuna, dayanışma ruhuna uygun şekilde Ramazan ayını dolu dolu geçiriyoruz. Gerçekten en uzun ramazan günlerini yaşıyoruz. Hava da sıcak ama gerçekten ramazan ayı çok bereketli bir şekilde geçiyor. İnşallah sağlık sıhhat içerisinde kadir gecesine ve bayrama hep beraber ulaşırız.

Fazlı Kılıç Ayetullah Coşkun Röportaj

Yaz döneminde gençlere ve çocuklara yönelik faaliyetleriniz nelerdir?

Çeşitli STK’lar ve eğitim kurumlarımızla beraber yürüttüğümüz manevi değerler eğitimlerimiz ve yaz spor okullarımız var. 10 bin öğrencimiz 20 ayrı branşta yaz spor okulumuzdan hizmet alacaklar. Böylece çocuklarımız okuldan sonra yaz dönemini düzenli bir şekilde sürdürmüş olacak. Bu branşların hepsinde çok değerli hocalarımız var. Çocuklarımız hem spor yapacak, hem spor eğitimi almış olacak, hem de Kağıthane’mizin spor salonlarını kullanarak yaz dönemlerini daha verimli geçirmiş olacaklar.

Belediyenizin orta ve uzun vadede hedefleri nelerdir?

Biz göreve gelir gelmez olmazsa olmaz dediğimiz birkaç konu vardı. Bunlardan bir tanesi Kağıthane’nin görüntüsüydü. Biz göreve geldiğimizde Kağıthane terk edilen bir ilçe görüntüsündeydi. Sosyal konumu değişen insanlarımızın ilçemizi terk ettiğine şahit oluyorduk. Bizim hedefimiz Kağıthane’nin terk edilen değil tercih edilen bir ilçe olmasıdır. Kağıthane’de yaşayan herkesin, şehir merkezinde aradığı her şeyi bulabilmeli diye düşündük. Tüm çalışmalarımızı buna göre planladık. Cazip bir ilçe haline getirelim dedik. Kağıthane’nin dışında yaşayan insanlar burayı tercih etsinler istedik ve bu hedefe de ulaştık çok şükür. İstanbul’un çeşitli ve prestijli bölgelerinden insanlar artık Kağıthane’ye gelip yerleşiyorlar. Artık Kağıthane’de yaşayan herkes şehrin merkezinde yaşayan birisi olarak aradığı her şeye ulaşabiliyor. Sağlıkta, sporda, eğitimde, kültürde, sanatta, sosyal alanlarda bir şehir merkezinde insanların neye ihtiyacı varsa Kağıthane’de bunların hepsine artık ulaşabiliyor.

Tabi bunları oluştururken Kağıthane’nin tarihi bir ilçe olduğu vurgusunu da öne çıkarmalıyız dedik. Allah’a hamdolsun bunların hepsi oldu. Kağıthane’nin tarihi bir ilçe olduğunu yaptığımız yayınlar ve yaptığımız restorasyonlarla gösterdik. Tarihi ilçe vurgusuna sağlam bir temelle kavuşmuş olduk.

“Kağıthane’yi hızlı bir şekilde hem yeniliyoruz hem dönüştürüyoruz”

Tarihi yapıların hepsini restore ettik ve kullanılır hale getirdik. Zabit Mekteplerini restore ettik şuan Kaymakamlık olarak kullanılıyor. Sübyan Mekteplerini restore ettik şuan Şehir Müzesi olarak kullanılıyor. Karakolumuzu restore ettik yine karakol olarak hizmet veriyor. Çeşmelerimizi ve iki tane tarihi camimizi restore ettik. Köprülerimizi ve tüm tarihi yapıları da restore edince tarihimizde ortaya çıktı. Bunların hepsi mezbelelikti, görünmez şekildeydi. Şimdi tarihi ve modern bir kent olarak geleceğe hazırlıyoruz. Modern bir kent olarak geleceğe hazırlarken planlarımızı oluşturduk, oluşturduğumuz planlar çerçevesinde Kağıthane’yi hızlı bir şekilde hem yeniliyoruz hem dönüştürüyoruz.

Kağıthane’nin sanayi alanı olan bölgeleri dönüştürüyoruz. Sanayi alanlarının ve gecekondu alanlarının dönüşüm planlarını yaptık. Merkez mahallemizde uygulama planlarını yaptık. Tüm bunları oluşturunca hızlı bir dönüşüm oluşmaya başladı.  İlçedeki yapı stoğunun yüzde 52’si yenilendi. Dönüşümle birlikte çok önemli hususlar ortaya çıktı. Öncelikle çürük binalar yerine sağlam binalar yapılıyor. İkincisi dönüşüm sırasında kamunun ihtiyacı olan yeşil alanlar yapıyoruz. Yol alanlarını, sağlık alanlarını, okul alanlarını ve dere koruma bantlarını yapıyoruz. Yine kamunun ihtiyacı olan otopark alanlarını yapıyoruz. Ada ölçekli dönüşümlü tüm adanın otopark ihtiyacını çözecek şekilde dönüşümler yapıyoruz. Bunların hepsini modern bir kent olarak Kağıthane’yi hazırlarken yapmış olduğumuz dönüşüm çalışmalarıyla, sanayinin kaldırılmasıyla ve kalitesiz yakıt kullanılmasının önüne geçilmesiyle havası en temiz ilçe haline geldik.  Kağıthane AB startları üstünde temiz bir havaya sahiptir diyebiliriz.

Kağıthane kendini fark ettiren bir ilçe olunca birçok yatırımcıda gelmeye başladı. Bunu da 2004’ten beri yaptığımız yatırımlarla ortaya koyduk. Birçok özel girişimci büyük yatırımlar yaptı. Bununla birlikte İstanbul ulaşım aksının tam merkezi ilçemizde oluşmaya başladı. İstanbul’a yapılan büyük yatırımlar Kağıthane’yi de çok olumlu yönde etkiledi. Mesela 3. Havalimanın şehir merkezine ilk çıkışı Hasdal’dan olacak. Bu önemli çıkış sebebiyle yeni bir ihtiyaç hasıl oldu. Hasdal-Ümraniye arasında 3. bir tüp geçit yapılacak. Bu tünel ciddi anlamda Kağıthane’yi etkileyecek. Mahmutbey’den Kağıthane’ye gelecek metro çok önemli Mahmutbey Kağıthane-Mecidiyeköy-Dolmabahçe metrosu inşallah 2017 yılında hizmete girecek şimdi bu metroyu daha da güçlendirecek bir metro aksı daha çalışılıyor. İstinye ve Seyrentepe’den Kağıthane merkeze inecek yeni bir hat üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu hatla birlikte Kağıthane’nin her hangi bir mahallesinde oturan bir kardeşimiz İstanbul’un her yerine metroya binerek başka vasıta kullanmadan ulaşmış olacak.

Kağıthane’nin geleceği açısından önemli iki çalışma daha var. Bir tanesi Kağıthane Deresi’nin çevresi sanayi alanları olduğu için kullanılmayan alanlardı. Hatta insanların yaklaşmaya çekindiği alanlardı. Şimdi ise Kağıthane Deresi’nin çevresi yaşam alanı haline geldi. Haliç’ten Hasdal Viyadüğü’ne kadar derenin etrafını kullanabiliyoruz. Şimdi ise yeni yapılacak çalışma ile artık derenin içine de yaşam alanı haline getiriyoruz. Derenin içine çok temiz ve kullanılabilir su vererek, derenin ortasına düşük debi oluşturarak suya sirkülasyon vermiş olacağız ve insanlar rahatlıkla artık derenin içine girebilecek. İkincisi ise Kağıthane’nin tarihi demiryolu projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili aksı oluşturduk, planları işledik. En son Büyükşehir Belediyesi Meclisinde tekrar bu proje ile ilgili düzenleme yapıldı. Demiryolu ve dereyle ilgili önümüzdeki günlerde yeni çalışmalar ve ihalesi yapılabilecek noktaya geldi.

Fazlı Kılıç-Mevlüt Öztekin-Ayetullah Coşkun

Belediyenizin şu anki mali tablosu nedir?

Dengeli bir mali tabloya sahibiz. Bir yıl öncesinden gelirlerimizi tahmini yapıyoruz ve ona göre giderlerimizi programlıyoruz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Hatta daha sonra oluşabileceğini düşündüğümüz -ön hazırlıkları uzun yıllar süren- birtakım projelerimiz oluyor, bu projelerimizin kaynaklarını bile önceden hazır hale getiriyoruz. Mesela yeni bir kültür merkezi yapacağız onun bile kaynağı şimdiden hazır. Mali yapıdan herhangi bir borcu olmayan tek belediyeyiz.

Eğitim alanında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Eğitimde çok ciddi mesafe aldık. Kağıthane’deki okullarımızın tamamına yakını yıkılıp yenilendi. Tabi bu yenilenmelerde derslik sayılarında ciddi artışlar oldu. Ayrıca belediye olarak okul öncesi eğitim kurumları oluşturduk. 65 derslik çeşitli bölgelere eğitim öncesi eğitim kurumları oluşturduk. Tabi bu çalışmalarla birlikte sınıflardaki öğrenci sayısı 70’lerden 30’lara indi buda eğitimdeki kaliteyi çok arttırdı.

Yine belediyemizin okul dışında da çocuklarımızın kabiliyetlerini geliştirmek için yaşam beceri atölyeleri var. Geçtiğimiz yıl 9 sınıfta hizmet verdik. Yeni yapılacak çalışmamız ile 18 sınıfa çıkarmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra eğitici tiyatrolarımız var, sinemalarımız var ücretsiz bir şekilde çocuklarımıza buralar hizmet veriyor.

Okullarımıza fiziki olarakta her yıl yatırımlarda bulunuyoruz, boyası badanası gibi periyodik bakımlarını da karşılıyoruz. Okullarımızı çocuklarımıza yaşam alanı olarak sunmalı ve onları okula özendirmeliyiz. Çocuklarımıza okullarda çevre ve kent bilinci eğitimleri yapıyoruz ki çocuklarımızda bu duygular gelişsin diye.

Kâğıthane’nin gelişmesi ve yaşanabilir bir ilçe olması sebebiyle eğitim kurumlarımıza gelen öğretmenlerimiz Kağıthane’de kalıcı olmayı düşünüyorlar ve bu eğitimin kalitesine çok önemli katkı sağlıyor. Geçmişte Kağıthane’deki okullarda görev yapan öğretmenlerimiz en kısa zamanda nasıl Kağıthane’den ayrılırım diye düşünürken artık nasıl olurda Kağıthane’de kalıcı oluruz demeye başladı.

Daha önce Kâğıthane’den öğrenciler başka ilçelere gider orda eğitim alırdı. Artık eğitimde de çok iyi durumdayız. Öğrencilerimiz daha kaliteli hizmet alıyor. Artık Kağıthane’ye dışarıdan öğrenci geliyor. Bizim arzumuz çocuklarımıza daha fazla kültür sanat ve spor alanlarında tutabilmek. Amatör sporlara ödül yönetmeliğimiz var. Bu çalışma Türkiye’de ilktir. 30 kadar amatör takımımız var. Bunları teşvik ediyoruz bu 30 takımın her biri 200 gence sahip çıksa 6000 bin yapar. Yine aynı şekilde ferde Amatör Spor Kulüpleri’ne de teşvikler veriyoruz. Bu teşvikler sonucu Kağıthane’de spor yapan çocuklarımızın hızla uluslararası müsabakalarda başarılar elde ettiklerini görüyoruz.

Fazlı Kılıç Hasbahçe Gazetesi Röportaj

Kağıthane’de yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz var mı?

Hayat devam ettikçe yeni ihtiyaçlar çıkıyor ama biz 2004’te göreve gelirken Kağıthene’de şunları yapacağız diye birtakım öngörülerimiz vardı. Bu öngörülerimizin çok ama çok ötesine geçtik. Tabi bunda Türkiye’nin istikralı büyümesi çok büyük etken oldu. İstanbul çok hızlı gelişiyor ve tabi bunlara bağlı olarak hayat standartları artıyor ve toplumun ihtiyaçları da farklılaşıyor. Biz tüm plan ve projelerimizi halk meclisinde oluşturuyoruz. Önerileri alıyoruz sorunların üzerinde çalışıyoruz.

Fazlı Kılıç ile Röportaj Hasbahçe Gazetesi

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Sizin vasıtanızla tüm Kağıthanelilerin Ramazan-ı Şeriflerini tebrik ediyor. İsteklerini ve önerilerini bize ulaştırmalarını istiyoruz. Benim telefonum sürekli açık ve kendim bakıyorum. Halkımızın önerilerini her zaman bekleriz dilek ve temennilerini bekleriz. Gazeteniz içinde ellerinize sağlık, emeğinize sağlık, başarılar diliyorum.

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
2856 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.