logo

İstanbul’un “Yeni Çılgını” 3KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

İstanbul’un “Yeni Çılgını” 3KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

İstanbul’un “yeni çılgını”
3KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

uc katli buyuk istanbul tuneli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından İstanbul’un yeni mega projesinin tanıtımı, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “Dünyada ilk defa 3 katlı tek bir tünel tasarladık” dedi.

İstanbul’un yeni mega projesi “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli”, hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren, dünyanın ilk üç katlı tüneli olacak.

Tüm ulaşım ağı birbirine entegre olacak

İstanbul’un Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini kısaltacak proje sayesinde, İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı’ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı’na ise araçla 14 dakikada geçilecek. Günde 6,5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak.  Tüm ana arterler birbirine bağlanmış olacak.

3-katli-buyuk-istanbul-tuneli-projesi

Karayolunda ise 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak. 

 İstanbul üç katlı tunel

3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre

Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak. Metro ve karayolunun birlikte olduğu üç katlı kesimin uzunluğu ise 6,5 kilometre olacak.

Tünelin, İncirli-Söğütlüçeşme arasında 31 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi, 9 raylı sistemle entegre olacak. Entegre olduğu raylı sistemleri, günlük 6,5 milyon yolcu kullanacak. İncirli-Söğütlüçeşme yolculuk 40 dakikada gerçekleştirilecek.

Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak. Avrupa yakasında 3 katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, 3 katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında 3 katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak. Hasdal-Çamlık Kavşağı arası seyahat 14 dakika gerçekleştirilecek. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi bulunuyor. Şerit sayısı da “2×2” şeklinde olacak.

3 katli tunel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanİstanbul için planlanan yatırımlar, yeni Türkiye yolunda, 2023 hedeflerimizin yakalanmasında somutlaşan önemli adımlardır. Bu tüp geçit projesi, ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve sanayiden kültüre her alanda büyümesine öncü rol oynayan,İstanbul için hayalleri gerçeğe dönüştüren projelerden biri olacaktır. Kıtaları birbirine bağlayan, sanayi ve ticaretin lokomotifi, kültürün başkenti İstanbul’da ulaşımı rahatlatacak, İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak bu yeni projenin en kısa sürede hizmete girmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çevre dostu bu projenin İstanbul’un siluetine zarar vermeyeceğini, yerin üstündeki trafik üzerinden İstanbul’un dokusuna verilecek zararı da ortadan kaldıracağını anlatan Davutoğlu, projeyle sera gazlarının yılda 115 bin ton azalacağını, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacağını, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiğinin rahatlatılacağını kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “Bu ilk, hem Türkiye’nin altyapıda geldiği noktayı ifade eden hem de proje fikri, üretim kapasitemiz ve uygulama kabiliyetimiz açısından sembol değerdedir. Bu proje, Türkiye’ye sevdalı, İstanbul’a aşık milletimizin bir projesidir. Yine bu proje, kültürleri buluşturan, sadece kıtaları değil dünyayı birleştiren İstanbul’un fiziğine dokunup, ruhunu rahatlatacak projedir. Sizlere, dünyada ilk olma özelliği taşıyan, İstanbul’un trafiğini rahatlatıp, toplu ulaşımına neşter vuran, ulaşım ve toplu ulaşımı bir omurgaya oturtan, metro hatları ve karayolu akslarını birleştiren 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ni sunuyoruz” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3011 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.