logo

Kağıthane’de Sadabad Yaz Etkinlikleri Hıdırellez’le Başladı

Kağıthane’de Sadabad Yaz Etkinlikleri Hıdırellez’le Başladı

Kağıthane’de Sadabad Yaz Etkinlikleri Hıdırellez’le Başladı

Akın Varıcıer Hıdırellez Atesi

2015 yılı Sadabad Yaz Etkinlikleri’ni başlatan “Şed Kuşanma” ve “Hıdırellez Şenlikleri” vatandaşların yoğun bir katılımla gerçekleşti.  Çocuklara yönelik eğlenceler, şarkılar ve oyun havalarıyla renkli görüntülere sahne olan program, vatandaşlara festival tadında bir gün yaşattı.

Sadabad Yaz Etkinlikleri Protokol Sadabad Yaz Etkinlikleri Hasbahce Mesire Alanı

Kağıthane’de geleneksel hale gelen Sadabad Yaz Etkinlikleri, Hasbahçe Mesire Alanı’nda düzenlendi. Etkinliğine Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, İlçe Emniyet Müdürü Ekrem Gülen, Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, AK Parti İlçe Başkanı Faruk Gökkuş, Kağıthane’nin Oda Başkanları Ömer Osmanoğlu, Kemal Sarı, Belediye Başkan Yardımcıları, siyasiler, STK başkanları ve üyeleri, muhtarlar, basın mensupları ve Kağıthaneliler katıldı.

Fazlı Kılıç Sadabad Yaz Etkinlikleri

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Tarihe saygı düşüncesi ve vefa duygusuyla Sadabad Yaz Etkinlikleri programını her yıl 6 Mayıs’ta Hıdırellezle birlikte bu etkinliklerimizi başlatıyoruz. Yine geleneksel hale getirdiğimiz Şed Kuşanma törenlerini de yine burada, hep birlikte bu etkinlikle aynı günde tertip ediyoruz. Etkinliğimizi bugün itibariyle başlatmış olduk.” dedi.

Sadabad Yaz Etkinlikleri Şed Kuşanma Kağıthane Esnaf Odaları

Bir esnaf geleneği; Şed Kuşanma.

Ahilik geleneğinde kalfalıktan ustalığa geçiş törenini sembolize eden Şed Kuşanma Etkinliği ile başlayan programda Ahilik töreni teatral olarak anlatıldı. Esnaflık, usta ve çırak ilişkisinin anlatıldığı törende temsili olarak şed kuşanıldı.

Sadabad Yaz Etkinlikleri Folklor Ekibi

Halk oyunları ile devam eden programda minik folklor ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı.

Fazlı Kılıç Hıdırellez Atesi

Başkan Kılıç Hıdırellez ateşi üzerinden atladı.

Baharın gelişini müjdelemek için bir gelenek olarak yakılan hıdrellez ateşini vatandaşlar sevinçle karşıladı. Hıdırellez ateşinin  üzerinden atlamak için sıraya giren ve eğlenceli anlar yaşayan vatandaşlara eşlik eden Başkan Kılıç, protokol üyeleri ile birlikte Kağıthanelilerin bahar sevincine eşlik etti.

kuzu cevirme kağıthane

Ateşte çevrilen kuzular vatandaşlara ikram edildi

Hıdırellez kutlamalarının ardından, yakılan ateşlerde pişirilen kuzu etleri ayran ile birlikte vatandaşlara ikram edildi.

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellez ya da Hıdrellez; Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1841 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.