logo

Kanal İstanbul İçin Bir Çözüm Önerim Var!

Kanal İstanbul İçin Bir Çözüm Önerim Var!

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle ifade ediyor “İsteseniz de istemeseniz de bu kanal yapılacak.” Şimdi lütfen biraz düşünün halka rağmen bu olur mu?

Benim bir fikrim var.

Sayın Erdoğan, siyaseten zor da olabilir. Borç aldığı küresel sermaye bu konu da dayatma yapıyor olabilir ki bana göre öyle.

Bunun ekolojik riski, askeri riski, ekonomik riski ve siyasi riski gibi birçok riskleri içinde barındırıyor.

Çünkü bu kanalı kimler yapacak? Statüsü ne olacak? Ne kadar süreli olacak? Millete faydası nedir? Finansman kimler sağlayacak? Karşılığında ne verilecek? Gibi çok fazla sorun içeriyor.

Ben kişisel olarak karşıyım.

Oldu da devlet bizim bilmediğimizi biliyor! İse bu bilmediğimiz nedir? Konu uzar da uzar.

Benim bir çözüm önerim var!

1- Toplumsal konsensüs sağlanması adına referanduma götürülmeli. Diyelim ki bunun sonucu Evet çıktı o zaman yapılacak. Ama Hayır çıkarsa zaten yapılmamalıdır.

2- Referandumdan Evet çıkarsa, bir tedbir almak adına çözüm önerim şudur:

İhale şartnamesinde şöyle bir tedbir alınmalıdır: İnşası bittikten sonra, yönetimi devlette olmak şartı ile inşa miktarının %51 halka arz edilmeli. İhale alan şirkete %49 kalmalı. Harcadığını %51 halka arzdan elde edilen gelir ile geri almalı. Kalan 49 içinde elde edilen kârdan geri aldıktan sonra bu oran %20’yi geçmemeli.

3- Halka arzda birinci şart T.C. vatandaşı olmalı. Miktarı küçük tutulmalı ki  milyonlarca küçük yatırımcı buradan elde edilen geliri paylaşmalı. Hisse satışları şarta bağlanmalı. Kimsenin hisse toplamasına izin verilmemeli.

Türkiye’deki bankalarda şahsi mevduatta dolar cinsinden 186 milyar dolar var. Bu sistem sonucu insanımız faizden kurtulup, helal bir kazanca yönlendirilecek hem de kaynak sağlamada bir metot olarak ekonomik bir model hayata geçirilmelidir. Hem de yurt dışına bağımlı olmaktan kurtulmanın yeni bir metodudur.

Ben işin adını koydum. Uzmanlar ise bunun metodolojini yazmalıdır.

Eğer siz samimi iseniz, eğer siz milliyim diyorsanız, eğer siz bu ülkenin yarınlarını düşünüyor iseniz. Daha birçok eğer yazılabilir…

Not: Bu konuda ihaleye girecek şirketlere %51 şartı getirdikten sonra ortada şirket kalır mı sizce?

Vesselam

Necati YÜZÜAK

221 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.