logo

Karadeniz Gazı Nasıl Çıkarılıp Taşınacak? İşte Detaylar!

Karadeniz Gazı Nasıl Çıkarılıp Taşınacak? İşte Detaylar!

AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz AMAN, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Karadeniz gazının nasıl çıkarılıp, taşınacağıyla ilgili çok ilginç bilgiler paylaştı.

Denizin 2200 metre altında enerji üssü kuruluyor!

4200 kişinin durmadan çalıştığı proje için, denizin 2200 metre altına olağanüstü enerji üssü kuruluyor.

Deniz tabanına 65 tonluk 10 adet Kuyubaşı vanası yerleştirilecek. Deniz tabanına yerleştirilecek olan kontrol ünitesi ise 260 ton. Gaz, deniz tabanının 2000 metre daha aşağısından çıkartılacak. Yani gazın çakacağım alan, deniz yüzeyinin 4200 metre altında.

Karadan 170 km açıktaki kıyıya gazı taşımak için boruların döşenmesinde de aynı anda 30 gemi çalışacak. Bu boru hattı için Karadeniz’in deniz altındaki engebeli arazisi de düzleştirilecek.

Deniz altındaki uçurumlar tıraşlanacak, boşluklar doldurulacak.

Filyos’ta 1,2 milyon m2 alanda yüzlerce iş makinesi ve vinç çalışıyor. 250 mühendis sahada ve 16 gemi de denizde sürekli çalışıyor.

Karada zemin güçlendirmesi yapılıyor. İnşaatın yüklerini taşıması için yapılan fore kazıkların uzunluğu İzmir ile Ardahan arası kadar.

Çalışanların % 95’i Türk.

Teknik anlamda dünyanın ilklerinden biri olan tesiste günlük 40 milyon metreküp gaz işlenecek. İhtiyaç olması halinde kapasite 120 milyon metreküpe ulaşacak. 2023’ün ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküplük bir gaz üretimi olacak.

Projede 3 sondaj gemimiz var. Fatih, kuyuyu açıyor. Kanuni, kuyunun içinde rezervuarların deliklerini açıyor. Yavuz, dev kontrol vanalarını yerleştiriyor. Gemiler, denizin 2000 metre altına boruyu nereye koyacağını tam olarak biliyor.

Denizde üç boru hattı olacak. Biri gaz getirecek boru, biri antifrizi götürecek boru diğeri de elektrik, fiber optik, hidrolik gibi ihtiyaçları karşılamak için küçük küçük borulardan oluşan bir boru.

Dev projede birçok dünya devi şirket taşeron olarak çalışacak.

Kazık çakmada dünyada 4 tane olan en büyük makinenin 2’si Türkiye’de.

Projenin dijital olarak ikizi de kuruluyor. Yani sistem insansız olacak ve denizde bir gemi beklemeyecek.

Sistem uzaktan kumanda edilecek. 50 bin adet sensör sayesinde, bilgiler bilgisayardan görülecek ve müdahale edilecek. Vanaların açılıp kapanması da buna dâhil.

Karadeniz gazının çıkartılma projesi denizdeki en büyük keşif olarak tarihe geçiyor.

Proje Türkiye’yi, enerji bağımsızlığı açısından birçok ülkenin önüne geçirecek.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » »
277 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.