logo

Kentsel Dönüşüm devrim niteliğinde bir çalışma ve planlamadır!

Kentsel Dönüşüm devrim niteliğinde bir çalışma ve planlamadır!

Kentsel Dönüşüm devrim niteliğinde bir çalışma ve planlamadır!

kadir aksoy

Kahan Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Kadir Aksoy ile Yapı Sektörünü, Kentsel Dönüşümü konuştuk…

Kenstsel Dönüşüm ne demektir?

Kentsel dönüşüm, Türkiye’nin tamamından başlayıp bir konutunda oturan vatandaşın konutunu yenileme ihtiyacına kadar olan süreçle alakalı birçok şeyi içerisinde barındırıyor. Kentsel dönüşüm aslında projelendirilmiş ve çevreye yeni bir şekillendirme yeni bir düzenleme getiren bir planlama şekli olmakla beraber aynı zaman da kişilerin aklına gelen eski yapıların yıkılıp, yeni yapıların yapılanmasıdır. Bununla alakalı devletin ve yerel belediyelerin insanlara sunduğu imkânlardır. Bur da insan olarak ifade ettiğimiz proje ile alakalı uğraşan mimarların, mühendislerin, teknik kadrolarımızın aynı zamanda da toprak sahipleri ve toprak malikleri anlamındaki kişilerin algıladığı ve bunların yapıcıları taahhüt anlamda yüklenicileri ve müteahhitleri tarafından algılanması gereken birçok boyutu var.

Arsa sahibi olarak algılanması gereken 99 depremi geçirmiş ve o acıyı tatmış bir ülkenin bireyleri olarak 99 depremi sonrası kentsel dönüşüm; daha güvenilir daha sağlıklı daha nitelikli daha dayanıklı binaların içerisinde eskilerini göz ardı ederek, yıkarak yenileyerek, güncelleyerek veya sağlamlaştırarak binaların yapılanması demektir. Bunun yanı sıra arsa malikleri elbette dairelerini yenilerken, daire sahipleri dairelerini yıktırıp tekrar yenilettiği durumda kendilerine madden bir kazanç sağlamış olacak ve farklı sosyal donatılar ve imkânlarda buna eklenmiş olacaktır. Böylelikle daha nitelikli bir yapılara ve yapılaşmaya sahip olunacaktır.

Kentsel dönüşüm Kağıthane’de layıkıyla yerini buluyor mu?

Türkiye’de çıkmış olan kanunla beraber, yürürlülükte olan kanun neticesinde arsaların yüzde kırkına oturum vermek kaydıyla birlikte arsaların yüzde altmışını sosyal donat alanlara yani yeşil alanlara bırakmakla beraber binanın yükselerek bir şekillenmesine kentsel dönüşüm ifadesi olarak kullanıyoruz. Çevrenin kurtulması aynı zamanda asfaltın, kaldırımın, ağacın, bahçenin korunması, aynı zamanda sürekli talepte bulunulan yeşil alanların, parkların ihtiyacını karşılanması, sorun olan otopark probleminin çözülmesi noktasında önemli bir adım olan kentsel dönüşümü Kağıthane Belediyesi fazlaca teşvik ettiğini, insanlara engel anlamında değil önünü açıcı, çevrenin yapılaşmasına engel olacak nitelikte değil orda teşvik edici nitelikte rolünün olduğunu görüyor ve şahit oluyoruz.

Arsadaki malik ve müteahhitler tarafından çevrenin yenilenmesi ve yapılanması doğrultusunda verilmesi gereken emeklerin verildiğini, adımların atıldığını görüyoruz.

Devletin desteği ve kentsel dönüşüm kanunuyla beraber, harç muafiyetleri, yıkım tebligatlarının bu çerçevede müteahhide yansıması ve aynı zamanda bunun dönüşü arsa sahiplerine de yansımaktadır. Buda devletin kentsel dönüşüme yönlendirmesi teşvikidir. Yerel belediyeler bu çerçevede oluşturulmuş yönetmeliklerle paralel olarak hareket edebildikleri için Kağıthane Belediyesini bu anlamda ufuk açıcı engel olmayıcı ve sürecin hızlanması için elinden geleni yapan bir belediye olarak nitelendirebiliriz.

kahan mimarlık

Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Müteahhitlerimiz 5 daireli 10 daireli veya 20 daireli projeleri yapmak yerine daha nitelikli 50-60 daireli 100-200 daireli projelere yönlenmelidirler. Parça parça yapmaktansa toplu bir şekilde, ada bazında yapılaşmaya gitmelidirler. Böylelikle daha nitelikli, kalite anlamında daha değerli, değer anlamında daha yüksek değerlere ulaşabilecek rayiç değerlere daireleri üretmiş ve satmış olacaklardır. Müteahhitler 8-10 tane ruhsatla, evrakla ve projeyle uğraşmaktansa tek bir çerçeve içersinde bunu çözmesi onların faydasına olacaktır.

Etiketler: » » » » » » » » » »
2951 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.