logo

Kentsel Dönüşümde İmarlar Durmalı

Kentsel Dönüşümde İmarlar Durmalı

Bulut Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Bulut ile Yapı Sektörü, Kentsel Dönüşümü ve Kağıthane ile ilgili projelerini konuştuk…

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1968 Gümüşhane doğumluyum, 1976’da İstanbul’da ikamet etmeye başladım.

1986 yılında İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldum. 23-24 yaşlarımda ticarete atıldım. Memleketimde mevcut yapılar, inşaatlar vardı, bir müddet oralarda çalıştım.

Sonra kısa bir dönem kamyonculuk yaptım. Bu süreçte inşaat sektöründe ağabeylerimiz vardı onları örnek alarak inşaatlara başladım. 24 yıllık inşaat sektöründeyim.

Sektördeki tecrübelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

İnşaat sektörü bana göre çok hain, insanları yakınlaştırmaktan çok uzaklaşmasını sağlıyor. Sektörün, insanların bir araya getirerek sevgi oluşumuna katkıda bulunması gerekir. Şuan tam tersi, insanların kopuk yaşamasına sebep olan yapılanmayla karşı karşıyayız.

İşiniz ile ilgili belli prensipler edindiniz mi?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Mahallemi çok seviyorum. Ağırlıklı olarak kendi oturduğum mahallede inşaat yaptım. Mahallemize bir şeyler katmak için 20 yıl çalıştım. Bir inşaata başlarken insanları severek, toplumu üzmeden, onların isteklerine cevap vererek ve güvenliklerini düşünerek inşaatlara özen gösteririm. Özellikle alt yapıda koruyucu sistemlerime mutlaka önem veririm.

En büyük prensibim en iyi kalite, işçilik ve en güzel görünümlü bina yapmaktır. Bunun yanında yaptığım inşaatı bitirmeden satmıyorum. Müşterime en güzel haliyle sunmaya özen gösteririm. İşimin başındayım, bizzat kendim takip ediyorum. Bir takım fuarlara giderek kendimi yetiştiriyorum.

Kentsel dönüşüm ile ilgili düşüncelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Kentsel dönüşümün alt yapısının oluştuğunu düşünmüyorum. İBB-Kağıthane Belediyesi ve Bayındırlık Bakanlığının bu konuda yeterli çalışması yok, ülke olarak, il ya da ilçe olarak hazır değiliz.

Bana göre kentsel dönüşümde imarlar durmalı. Kağıthane Belediyesi’nden isteğim, kentsel dönüşümde bireysel inşaatların 1 yıl kapatılıp, ada bazında inşaatlara müteahhitlerin teşvik edilmelerini sağlamaktır.

senol bulut4

Kağıthane Belediyesi ile sıkıntımız yok ama ilçe yapılaşmasında maalesef halk bilgiden yoksun. Bir takım konularda tıkanıp, kalıyoruz. Bu konularda belediyemize bir tavsiyem olacak; Şahsen otoparka önem veren bir insanım, bu doğrultuda Sanayi Mahallesine 3 adet otoparklı bina yaptım. Kentsel dönüşümde de yeşil alanların korunması ve otopark olması esastır. Fakat bu kriterlere ulaşabilmek için, ada bazında inşaat yapılması gerekir. Bir ada bazen 10 parsel 15 parsel olabiliyor. Bunları bitirmek zor oluyor. Bunları 1000’er m2 gibi ayırarak veya 3 parseli birleştirerek ya da % 20 artırarak çözümler üretebiliriz. Biz ancak bu tarz yerlerde bazı standartlara ulaşabiliriz. Bu bizim için önemli bir konu.

Ben yine belediyemize şunu da belirtmek istiyorum; biraz önce de dediğim gibi halk yeterli bilgiye sahip değil, dolayısıyla %30 artırımı insanlarımız parselin tamamı gibi algılıyorlar.  Bu durum bizleri de çıkmaza sokuyor. %30 artırımı tek bir kat artırımına denk gelir ama insanlar 13-14 kat yer olacağını sanıyorlar. Bunun bilincini insanlara yaymak lazım.

Sizce kentsel dönüşümün mahallemize faydaları ya da dezavantajları neler olur?

Kentsel dönüşüm, mahallemizin değerine %50 artı değer katar. Bunun yanında Sanayi Mahallesinin merkez yerleşim kapasitesi belli. Ana caddemizin genişlemesi mümkün değil, İnşaatlar yaparken ada bazlı çalışmalarda insanların gönlünü yapmak için daire sayılarını artırırken metrekarelerini küçültüyoruz. Zaman zaman 50 metrekarelere düşen daireler yapılıyor. Buna karşıyım, bir dairenin en az 75 m2 olması gerekir.

Ailelerin küçük bir alana sıkıştırılmasını tasvip etmiyorum. İnsanların akrabalık ilişkilerini engelleyen bir proje olarak görüyorum. Bu hoş değil. Ailenin parçalanmaması, bir arada olabilme imkânına sahip olması gerekir. Örnek veriyorum bir adada 100 adet dükkân var, burada bir inşaat yapacaksınız. Vatandaş 1’e 1 istiyor, artırıyoruz 200’e çıkarıyoruz. Yani 100 tane yerleşim varken 200’e nasıl çıkarılıyor bunu merak ediyorum. Bu konuda da daha kanaatkâr, daha çevreci olmalıyız.

Kağıthane ile ilgili sizin projeleriniz var mı?

senol bulut3

Benim sevdam sanayi mahallesi… Burada oturuyorum, yaklaşık 36 yıldır buranın insanıyım.  Sanayi mahallesinde merkez ana halterde bulunan Hacı Osman yolunun mahalle girişinin düzenlenmesi projelerimden bir tanesi. Üst geçit ve alt tünelli giriş çıkış yapılmasından yanayım. 2. olarak bahsedeceğim proje çok büyük bir proje. Belki ilçeyi aşabilir, bu durumda İBB yapabilir. Mahallenin başından merkez camiye kadar 15m’lik yolu 4m kaldırımda dahil komple boşaltılması ve altının otoparka çevrilmesi. Bu çok büyük ihtiyaç, yapılması lazım, 4-5 yerden giriş çıkış verilebilmesi ve rahatlatılması gerekir. Bir sene esnafı zor durumda bırakabilir belki ama sonu iyi olur. Bunu Gümüşhane bölgesinde çarşıda bir alanda yapıldığını, esnafın önünden 2-3 m tahta kaldırımlar yaparak 1 yılık bir sürede bitirdiler. Yapılabileceğine inanıyorum.

Çift şeritli yolun birini kapatıp, diğerini yapmak suretiyle sırayla da yapabilirler. Yaya kaldırım yerlerini de Taksim istiklal gibi ışıklandırıp değerli bir cadde haline getirip, otopark ve trafik sorununun da çözülmesine vesile olacağına inanıyorum.

Diğer projem, mevcut muhtarlık parka alınıp, altını otopark, üstünün de tamamen park kalmasını sağlamak. Bu projenin olamaması halinde alternatif olarak, merkez caminin oradaki ana refüjün kaldırılması gerekir. Alan genişletilmeli. Böylece trafik de rahatlar. Refüjün ilk günden beri trafiği tıkadığını uzun zamandır gözlemlemekteyim. Bu proje zaman alacağından bu göbeğin yine otopark olarak kullanıma açılması da geçici çözüm olabilir.

Bir de ara sokaklarda 20m-30m içeride bulunan küçük binaların istimlâk edilip, park yapılması da önerilerimden bir tanesi.

Sanayi Mahallesi isminden rahatsız olanlar var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İsminden ben memnunum. Oto sanayi diye geçmiyor zaten. Ama şunu yapabiliriz, önüne yeşil, güzel gibi ibareler getirilebilir. Önüne güzel bir kelime bulup fark yaratabiliriz.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Hasbahçe Gazetesine bana bu fırsatı verdiği için teşekkürlerimi sunar, projelerimin hayata geçirilmesi ümidiyle selam ederim.

Hasbahçe Gazetesi Özel Röportaj

Etiketler: » » » » » » » » »
5116 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.