logo

Kentsel dönüşümü imar artışıyla teşvik ediyoruz

Kentsel dönüşümü imar artışıyla teşvik ediyoruz

 Sayın Başkanım Hasbahçe Gazetesi okurları için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Öncelikle gazeteniz hayırlı olsun. İnşallah Kâğıthane’mizdeki duyuru hususunda ve iletişim alanında bir ihtiyacı kapatmış olursunuz. Biz 1960’dan beri yani 53 senedir Kâğıthane’de yaşıyoruz. Çocukluğumuz, gençliğimiz her şeyimiz burada geçti. Kâğıthane bizim her şeyimiz. Kâğıthane’de 500 bin kişilik bir aileyiz. Aile mensubiyeti duygusu içerisinde ve Kağıthanelilerle birlikte ilçemize hizmet etmekten kıvanç duyuyoruz.

2004 seçimlerinde, nasıl bir belediye tablosuyla karşılaştınız? O günkü belediye ile bu günkü belediyeyi karşılaştırır mısınız?

2004 den bu yana, bir kere anlayış olarak bu gün çok ileri noktalara gelindi. Sosyal Belediyecilik kültürel etkinlikler daha öne çıkmaya başladı. Tespit ettiğimiz en önemli sorun; yönetim ile halk arasındaki diyalog kopukluğuydu. Bu anlamda Kâğıthane de çok önemli mesafeler alındı.  Yönetimle halk arasında diyalog kurularak, halkla yönetimin birbirine olan sevgisi, saygısı pekiştirildi. Bizler sevgi ve saygı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Siyasete yönelme noktasında üzerinizde etkisi olan hususlar neler olmuştur?

Siyasete, hizmet etmek düşüncesi ile başladık. Siyasetin aşağı yukarı bütün kademelerinde de hizmet ettik. Şu anda da Kağıthanelilerin bize hizmet etmek için vermiş olduğu görevi yerine getiriyoruz.

Belediyenizin orta ve uzun vadeli hedefleri ve bu hedefleri gerçekleştirmek için uygulamakta olduğunuz faaliyetlerden bahseder misiniz?

2004’te Belediyeyi aldığımızda şunu gördük. Kağıthane’miz aslında tarihi bir yerleşim yeri olmasına rağmen 30- 40 yıl içerisinde kurulmuş bir gecekondu bölgesi gibi şehrin merkezi uzağında bir yerleşim merkezi algısı vardı. Süratle bu yanlış algıyı değiştirmeye çalıştık.  Kağıthane’nin antik devirden bu yana Roma, Bizans ve Osmanlı yerleşim merkezi olduğunu hem Kağıthanelilere, hem de İstanbullulara anlatabilmek için önemli çalışmalar başlattık. Tarihi eserlerimizin restore çalışmalarıyla, ilçemizin tarihi bir bölge olduğunu öne çıkarttık. Kağıthane’nin hem tarihi yönünü öne çıkararak, hem de modern bir kent olarak, geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bu anlamda da Kağıthane’nin % 29 unu yeniledik ve dönüştürdük. Kağıthane Sanayi alanlarından, eğitim kültür alanlarına doğru, hızlı bir şekilde yöneldi. Şekillenen ve kendini geleceğe yönelik hazırlayan Kağıthane de; burada yaşayan herkesin ihtiyaçlarını bulabileceği bir ilçe olarak yıllarca Kağıthanelilere hizmet edecektir. Bu süreçte, eksikliklerimizi dokuz buçuk yıl içerisinde tamamladık. Tüm bu eksikliklerin tamamlanmasıyla, Kağıthane de artık herkes, mutluyum diyebiliyor.

Belediyenizin şuan ki mali tablosu nedir? Türkiye’de belediyelerin genel mali sorunları nelerdir? Bu sorunların aşılması için alınması gereken önlemler ve politikalar neler olmalıdır?

Göreve geldiğimizde, mali yönden tüm belediyelerde olduğu gibi bizim belediyemizde de zorluklar vardı. Yerel yönetimlerle ilgili birçok düzenlemeler yapıldı. Belediyeler bu düzenlemelerle daha da güçlendirildi. Bizim mali tablonun düzelmesi, tasarrufa büyük önem vermemizdir. En önemli kaynağın tasarruflarla oluşacağını düşündük. Göreve gelir gelmez harcamaları kılı kırk yararak ve tasarruf ederek mali yönden çok sağlam bir yapıyı oluşturduk. Çalışanlarımızın maaşlarını, ikramiyelerini, tüm sosyal haklarını günü gününe daha çalışanlarımız bizden talep etmeden yerine getirdik. Bizimle iş yapan tüm kuruluşların hak edişlerini günü gününe bankadaki hesaplarına yatırdık. Sağlıklı ve tasarrufa dayalı bir yapı ile güzel bir ekonomi oluşturduk.

fazlı kılıç

Kağıthane’nin en büyük sorunlarından birisi de kentsel dönüşüm. Temel altyapı ve bu husustaki Kağıthane’nin sorunları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Kağıthane’yi çok uzun zamandan beri tanıyoruz. 50 yılı aşkın bir süredir bizde bu ilçede yaşıyoruz. 2004 yılında göreve başladığımızda, altyapı eksikliği ve yağmur suyu kanallarının olmadığını görmekteydik. Her yağmur yağdığında içim cız ederdi. Hangi evleri, hangi sokakları ve caddeleri su basacak diye düşünürdük. 60 km. yakın yağmur suyu kanalları yaptık. Kağıthane meydanda, Cendere caddesinde, İnönü caddesinde, Sultan Selim caddesinde ve tüm ana caddelerimizde ve mahalle içlerinde yapmış olduğumuz yağmur suyu kanalları ile artık yağmur yağdığında bu gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz.

Doğal afet olarak İstanbul’da en çok konuşulan depremdir.  Onunla ilgili de alınması gereken en önemli önlem çürük yapıların yenilenmesi güçlü yapılara dönüştürülmesidir. Tabi bu kolay bir şey değil. Bu konuda da çok çok önemli inanılmaz bir mesafe aldık. Bu güne kadar Kağıthane’nin yüzde 29’unu yeniledik. Buda yaklaşık konut ve ofis olarak 52 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Türkiye’de şuan da birçok il merkezinin yaşadığı alandan daha büyük bir alana tekabül ediyor. Bunların hepsi, yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar ve emeklerin sonucudur. Öncelikle planlarda yapmış olduğumuz çalışmalar, arkasından da kamu ve özel sektörün çok önemli yapmış olduğu yatırımlarla Kağıthane cazibe merkezi haline geldi. Gönüllülük esasına dayanarak, vatandaşın kendiliğinden gelip istemesi ile hızlı bir kentsel dönüşüm süreci yaşıyoruz. Böylece doğal afet, sel ve deprem gibi durumlara karşı Kağıthane’mizi güvenli bir konuma getirdik. Tabi biz hiçbir zaman hiçbir yerde doğal afet olmasını istemeyiz o ayrı bir konu ama bu yıl itibariyle akıllı ve mantıklı bir şekilde bütün önlemleri aldık.

fazlı kılıç röportaj

Kentsel dönüşümde halka hitap etme adına bir projeniz var mı?

Öncelikle Kâğıthane için çok önemli olan sanayinin dönüşümünü planladık. 1950’li yıllardan bu yana sanayi kurulmuştu çevreye; gürültü, hava kirliliği vs. olumsuzlukları vardı.  Sanayinin dönüşümünü gerçekleştirdik. İkincisi dört bölgede gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. Bu alanlarda dönüşümü gerçekleştirdik. Üçüncüsü mahalle içlerinde ada bazlı dönüşümleri teşvik ettik. Ada bazlı planlarda mahalle içlerinde komşuların bir araya gelmesi için yüzde 30 imar teşviki oluşturduk. Bunların hepsini toplayacak olursak gecekonduların dönüşmesi, sanayi alanlarının dönüşmesi, mahalle içlerindeki komşuların bir araya gelerek ada bazlı dönüşmesidir. Kâğıthane’de Parsel bazlı dönüşme dört ayrı açıdan, hızla devam ediyor. Tabi bu dönüşümlerle beraber Kâğıthane’nin sosyal kültürel ihtiyaçlarını da çözüyoruz. Ada bazlı dönüşümde o adanın otopark ve yeşil alan sorununu çözmüş oluyoruz. Tüm bunları yaparken Kâğıthane’nin ihtiyacı olan okul alanlarını üretebiliyoruz. 5 tane yeni okul alanı üretme imkânına sahip olduk. 50 yılda yapılan park sayısının 4 katını biz 10 yılda yaptık. Kâğıthane’nin 15’te 1’ini yeşil alan haline dönüştürdük. İstanbul’un en güzel mesire alanı Hasbahçe, Sadabad alanı ve Merkezden Seyrantepe’ye ordan da  Hasdal’a kadar derenin iki yönünü park bahçe ve mesire alanı olarak düzenliyoruz. Tüm Kâğıthanelerin istedikleri zaman yeşil alanda dinlenebilecekleri ve rahat edebilecekleri çok rahat ve güvenli bir şekilde ailece kullanabilecekleri sosyal alanları oluşturduk. Spor alanları oluşturduk. Kültür merkezlerimiz tiyatro ve sinemasıyla hizmet vermektedir. Bilgi evleri oluşturduk. Sağlık alanında her mahallede 1-2 tane aile sağlık merkezi oluşturduk. Böylece sağlık, eğitim, kültür, spor ve tüm alanlarda Kâğıthanelilerin ihtiyaçlarını giderebileceği alanlar oluşturmuş olduk.

Kâğıthane’nin diğer ilçelere göre artısı nedir?

Kâğıthane bize göre İstanbul’un en güzel ilçelerinden birisidir. Bir kere merkezdeyiz. Bu merkezde oluşumumuzu, toplu ulaşım akslarıyla da daha da perçinleştirdik. Arama sitelerine girdiğimizde İstanbul’un merkezi dediğimizde Kağıthane’yi görüyoruz. 2004’te biz göreve geldiğimizde algı şuydu: İstanbul’un merkezine uzak, kenarda kalmış ve ihmal edilmiş bir ilçe. Ama bugün görüyoruz ki merkezdeyiz. Bugün Kağıthane’de yatırım yapanlara bakıyoruz, yatırımlarını bir hafta içerisinde ekonomik değere dönüştürebiliyorlar. Kağıthane’de beş mahallemizden direk metrobüsün geçmesi ve diğer mahallelerimizi de etkilemesi, metronun üç mahallemize daha ulaşmış olması Kağıthane’yi merkezi ve cazip bir yer haline getirdi. Mecidiyeköy-Mahmutpaşa metro projesi Kağıthane’yi daha merkezi bir konum haline getirecektir.

Cendere vadisinin ismini değiştirmeyi düşündünüz mü bu konuda farklı bir fikriniz var mı?

Bölgelerin orijinal isimleri önemlidir. Bir bölgenin geleneksel isimlerini muhafaza etmek lazım, ikincisi bölge insanının düşüncelerine değer vermek lazım. O açıdan bölge insanının herhangi bir talebi olursa bunlar değerlendirilebilir ama bunlar bilinen, yerleşmiş ve oturmuş isimlerdir.

fazlı kılıç2

Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Geldiğimiz ilk günden itibaren sosyal sorumlulukla ilgili bir takım çalışmalar başlattık. Mesela gelir gelmez hemen bir aşevi kurduk. Aşevinde ürettiğimiz yemekleri; gerek sağlık, gerek ekonomik olarak yemek pişiremeyecek olan komşularımıza her gün sıcak yemek götürüyoruz. Sefer taslarıyla sıcak yemekleri bırakıyoruz boş sefer taslarını alıyoruz. Bununla birlikte yoksul çocuklu ailelerin kıyafetlerini, ev eşyalarını temin etmeye çalışıyoruz. Şimdi işi daha da geliştirdik Aile Danışma Merkezi ile komşularımızın psikolojik problemleri varsa bunları da takip ediyoruz. Tüm bunlarla Kağıthane’mizdeki gençlerimizin, sokak çocuklarımızın, madde bağımlısı çocuklarımızın ve ailelerinin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz.  Onlara moral motivasyon olması açısından da bir çok etkinlikler yapıyoruz. Sayın Kaymakamımıza da bu konuda teşekkür ediyorum.  Sayın Kaymakamımızın da çalışmaları, destekleri ve birlikte oluşturduğumuz güç ile hizmet veriyoruz.

İlçemizin dışında ve ülkemizin dışında da üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. Ülkemiz kalkınıyor ve gelişiyor. Dünyada karşılıksız bağış yapan üçüncü ülke durumundayız. Buna paralel olarak bizde yine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birçok Uluslararası sivil Toplum Kuruluşlarına çok teşekkür ediyoruz.  Bu paralellik içerisinde devlet politikası olarak da oluşturulan yurt dışındaki mağduriyeti olan, afet yaşamış olan insanlara Kağıthanelilerin imkanları ile topladığımız yardımları ulaştırıyoruz. Van depreminde göstermiş oldukları duyarlıktan dolayı Türkiye’nin her yerindeki vatandaşlarımıza ve özellikle Kağıthanelilere teşekkür ediyoruz. Van depremi olduğunda bir kampanya başlatıyoruz diye duyuru yaptık, elinde bir ekmek verebilecek parası olan başka da hiçbir imkanı olmayan insanlar, ekmek yemesem de olur diyerek makarna alıp, bu makarnayı da oraya götürün diyerek teslim etti. O açıdan gerçekten insanlarımızı da kutluyoruz. Yine Van’la ilgili Gençlik Meclisimizin okullara kütüphane vs. gibi önemli çalışmaları oldu. Tüm bu çalışmalarımızı Gençlik Meclisimiz, Çocuklar Meclisimiz, Kadınlar Meclisimiz, Sivil Toplum Kuruluşları, Esnaflarımız ve iş adamlarımızla birlikte yapıyoruz. Her birisinin özellikle sosyal sorumluluk alanında çok önemli ve büyük çalışmaları var. Bu kurumlarımıza da yine teşekkür ediyoruz. İşin esası şu 500 bin kişilik bir aileyiz, her zaman birlikte olmalıyız. Güzel günlerde de zor günlerde de birlikte olmalıyız. Bu düşünce ile çevremize sahip çıkmaya çalışıyoruz.

Kağıthane’mizde engellilere yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Öncelikle Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Siyasette gençlerimizin önünü açtığı için, siyasette kadınlara geniş yer verdiği gibi aynı zamanda engellilerimizin önünü de siyasette açtı. Engelli arkadaşlarımız TBMM’de bizlerin temsilcisi olarak görev yapmaya başladı. Tabi bunun çok çok olumlu sonuçlarını gördük. Engellilerle ilgili, engelliler yasası adında ilk defa yasal düzenleme yapıldı. Bizde yine TBMM’de olduğu gibi Kağıthane Belediyemizde de engelli arkadaşlarımızın bulunduğu engelliler komisyonunu oluşturduk. Engelliler komisyonumuz Kağıthane’deki tüm engellilerle ilgili çalışmaları ve programları düzenliyor. Büyükşehir Belediyesinin İSÖM adında bir merkezi var. Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, STK’lar, işadamları ve esnaflarımızla birlikte ve de kendi imkânlarımızla engellilerimizin yanındayız. Binamıza engellilerin rahat giriş çıkışı için engelli rampaları ve engelli asansörlerini oluşturduk. Engellilerin kimsenin yardımına muhtaç olmadan binebilecekleri araçlar temin ettik.

Engellilerin camilerdeki durumuna da değinebilir misiniz?

Bazı kavramların farkına yeni yeni varılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın engellilerle ilgili ciddi çalışmaları var. Hem engellilerin hem de bayanların dini vecibelerini rahatlıkla yerine getirebilmeleri için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalar var. Bizde bu konuda Müftülüğümüzün yine Derneklerimizin, Vakıflarımızın her zaman yanında oluyoruz. Büyük bir mutlulukla görüyoruz ki artık engellilerimiz ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif alanların içerisindedirler.

Kâğıthane’nin en büyük sorunu olan trafik konusunda çalışmalarınız nelerdir?

Kâğıthane’mizde bizim 12 tane yer altı otoparkımız var. Çocuk parklarının altında, meydanların altında 3000 kişilik otoparklar. Bu anlamda çok önemli kaynak ayırıyoruz. Daha önemlisi kentsel dönüşümde sokak aralarında ada bazlı dönüşümleri teşvik ediyoruz. Ada bazlı dönüşümü teşvik etmemizin sebebi oradan kaç daire çıkıyorsa, o kadar araç otoparkının oluşma imkânı oluyor. Onlarca ada bazlı dönüşüm merkezlerinin altında otoparklar yapılmaktadır. Biz kendi imkânlarımızla 12 tane otopark meydanlarımızın altına yaptık. Onlarcasını da vatandaş kendi dairelerinin altına yapma fırsatı buluyor. Trafikle ilgili Kâğıthane İstanbul’da trafik açısından en az sıkıntı yaşanan yerlerden bir ilçe. İstanbul’un her yerinde olduğu gibi Kâğıthane’ye de ulaşımla ilgili kavşaklar, tüneller, altgeçitler, üst geçitler gibi büyük yatırımlar yapıldı. Tabi devam da edecek. Bunların hepsini destekleyen iki çalışmamız oldu.  Üçüncüsü çok daha önemlisi Metrobüsün İstanbul ve Kağıthane trafiğine katkısıdır. Ayrıca yeni metro da Kağıthane trafiğini rahatlatacaktır.

fazlı kılıç3

Siyasi hedefinizde Kağıthane Belediye başkanlığı son nokta mıdır? Başka hedefleriniz var mı?

Siyasete bakışımız hizmet etmek düşüncesidir. Siyasete hayırlı işler yapalım diye girdik. Kağıthane’de yaşayan birisi olarak, çocukluğumuzdan bu yana birçok şeyin Kağıthane’de olmasını istedik. Bizim siyasete girmemiz çocukluğumuzda, gençliğimizde, iş hayatımızda Kağıthane ile ilgili olmasını istediğimiz neler varsa bunları gerçekleştirmek için oldu. Siyasetin bütün kademelerinde de görev aldık. Şimdi Kağıthane Belediye Başkanı olarak görev yapışımızı bir fırsat olarak görüyoruz. Kağıthane’nin ne ihtiyacı varsa gece gündüz demeden çalışıyoruz. Eğitim, sağlık, kültür ve tüm alanlarda Kağıthane’nin ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz.

Siyasetteki en önemli hedefimiz Kağıthanelilerimizin bize vermiş olduğu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmektir. Onun dışında siyasetle ilgili, gelecekle ilgili siyasi bir program içerisinde olmadık. Kendimiz için bir program yapmadık. Sadece ve sadece vatandaşın üzerimize yüklediği sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek düşüncesinde olduk.

Son günlerde ki gündemde var olan yolsuzluk ve ayrışma ortamı ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye şuanda gerçekten çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı dünyada itibarlı bir Başbakan. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, dünyada itibarlı bir pasaport haline geldi. Türk ürünleri itibarlı ürünler haline geldi. Türk vatandaşları dünyada saygın vatandaşlar olarak görünüyor. Bunların hepsi güzel şeyler. Türkiye büyüdükçe ve geliştikçe bazı yerleri rahatsız etmeye başladı. Türkiye 3. havalimanı projesinde bir kuruş harcamadan yap, işlet devret modeliyle bunu gerçekleştirecek. Türkiye’ye ekonomik katkı sağladığı için 3.Havaalanı birilerini rahatsız ediyor. Kanal İstanbul yapılacak denildi işte bundan da rahatsız oluyorlar. Nükleer santrallerin anlaşmaları yapılıyor birileri bunlardan da rahatsız oluyor. Şuanda yaşadığımız sıkıntıların esası ve temeli bunlar bu bahsettiğimiz şeylerdir. Bunun dışındakiler işin detaylarıdır. Önemli olan arka plandaki gerçeklerin görülmesidir. Türkiye’nin büyümesi, kalkınması ve dünyada söz sahibi olmaya çalışması bugün yaşadıklarımızın ortaya çıkmasına neden oluyor. Yaşadıklarımızın esası budur.  Bu bir süreçtir Türkiye büyüme ve kalkınmaya devam etmek zorundadır.  Gençlerin geleceği, ülkemizin geleceği için Türkiye’nin kalkınması ve büyümesini sürdürmesi lazımdır.

AK Parti’den Belediye Başkan Aday Adayısınız, Hasbahçe Gazetemiz aracılığıyla ne söylemek istersiniz?

Adaylık için başvurumuzu yaptık ancak partimiz henüz İstanbul’daki adaylarla ilgili çalışmayı sonuçlandırmadı.  Onun sonuçlanmasını bekliyoruz. Önemli olan yine bu süreçte ve yaşamın her aşamasında olduğu gibi hayırlı olmasıdır. Hem Kağıthane’miz, hem İstanbul, hem de Ülkemiz için hayırlı olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Ülkemizin geleceği her şeyden önemlidir. Biz ülkemizin geleceğini düşünüyoruz.

Ben bu ropörtaj için sizlere ve Hasbahçe Gazetesi ekibine teşekkür ediyor. Kâğıthane’mizdeki duyuru hususunda ve iletişim alanında bir ihtiyacı, bir eksikliği, inşallah kapatmış olursunuz…

fazlı kılıç1

Fazlı Kılıç kimdir?

1958’de Erzincan’da doğdu. 1960 yılından itibaren Kağıthane’de ikamet ediyor. İlk ve orta öğretimini Kağıthane’de tamamladı. Beyoğlu Ticaret Lisesi’ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Muhasebe Denetim Uzmanlığı programını tamamladı.

25 yıldır Kağıthane’de siyaset yapan Kılıç, bu süre içende siyasi partilerin bünyesinde mahalle teşkilatından il başkan yardımcılığına kadar bir çok kademede görev aldı.

1994-1999 arası 8. dönem İl Genel Meclis Üyeliği yaptı ve Grup Başkanlığı’nı üstlendi.

AK Parti İl Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi olarak İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Kağıthane Belediye Başkanı seçildi.

29 Mart 2009 seçimlerinde AK Parti’den yeniden Kağıthane Belediye Başkan seçilen Fazlı Kılıç, evli ve dört çocuk babasıdır.

Hasbahçe Gazetesi Özel Röportaj

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
2339 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.