logo

Güven Raşit Büyükbaykal: KIBRIS Milli Davamızdır

Güven Raşit Büyükbaykal: KIBRIS Milli Davamızdır

Demokrat Parti Eski Genel Başkan Yardımcısı ve DYP Eski Genel Başkan Eğitim Danışmanı Güven Raşit Büyükbaykal, Kıbrıs konusunda gündeme dair açıklamalarda bulundu…

KIBRIS Milli Davamızdır

Kıbrıs genel tanımıyla milli bir davamızdır. 1571 yılında aldığımız bir adanın tarihimiz için önemlidir. Lala Mustafa  Paşa’dan itibaren Birinci Cihan Harbi sonuna kadar hep bizim olan bir adadır.

Birinci Cihan Harbinden sonra, İngiltere adayı ilhak etmiş, yönetimini  ele almıştır. 1950’li yıllardan sonra Eoka namıyla bilinen  bir tedhiş örgütü vasıtasıyla  Türklere karşı büyük terör hareketlerine başlamışlardı. Buna karşılık Türkiye Tüm Mukavemet Teşkilatı adıyla meşru müdafaa için, silahlı  karşı koyma teşkilatı kurmuştu.

Bu teşkilatın kuruluşu dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Başbakanı ADNAN MENDERES’in onayı ile oldu.

Mukavemet  teşkilatının başında olan  daha sonra Kıbrıs  Türk toplumunun liderliğini yapan Dr. Fazıl Küçük ve onun yardımcısı genç bit avukat olan Rauf Denktaş ile birlikte bu mücadelenin bayraktarı olmuşlardır.

1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında yapılmış ve burada eşitliğe dayalı iki toplumlu bir Cumhuriyet kurulmuştur.

1974 Temmuz’una gelindiğinde Helen milliyetçilerinin baskıları devam etmiş, Eoka’nın tatikçilerinden biri Nikos Santos’un yaptığı darbe üzerine Türkiye 1960 anlaşmalarından doğan hakkını kullanarak 1974 Kıbrıs Barış Harekatıyla bir güvenlik sistemi oluşturmuştur.

KIBRIS,  Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Ortadoğu bölgeleri ve Türkiye’nin güvenliği açısından çok önemlidir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2045 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.