logo

Kitaplar Üzerine

Kitaplar Üzerine

Kitaplar Üzerine

Mayıs ayı içerisinde “Kek Yapıyoruz” adlı okul öncesi dönem çocuklar için hikâye kitabım satışa çıktı. Değerler eğitiminin benimsendiği bu kitap ile çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Kitabı okuduktan sonra çocuğunuzla kek yapabileceğiniz gibi kitabın sonunda bulunan sayfalara çocuğunuz en sevdiği keki tasarlayabilir. Aslında bu kitabın okul öncesi dönem çocukları için hazırlanan kitaplara yeni bir bakış açısı getiriyor. Çocuklara bir şey öğretme çabasında olmayan bu kitap ile çocuklar yazı ve fikre boğulmuyor. Çocuklar resimler ve akışlar ile farklı bir kitap algısına kavuşuyor.

Kendi kitabımızı tanıttıktan sonra okul öncesi dönem çocuklar için neden kitap okumamız gerektiği ile ilgili de birkaç cümle sarf etmek istiyorum. Bu dönemde çocuklarınıza ne kadar erken kitap okumaya başlarsanız çocuğunuzun dil gelişimine o kadar katkı sağlamış olursunuz. Tabi bu süreçte çocuğunuzun kitaptan anlamadığını, onunla ilgilenmediğini düşünebilirsiniz. Anca bu tam anlamıyla gerçeği yansıtmaz. Çocuklar dikkatlerini çeken kitaplara diğer yaş guruplarına göre daha fazla ilgi gösterirler.

Bu dönem çocuklar için seçtiğiniz kitapların resimlerinin bol ve canlı olmasına dikkat edin. Özellikle resimlerini incelemenizi öneririm. Resimlerin kalitesi ve özellikleri çocuklarınızın sanatsal zevklerinin oluşmasında çok etkilidir. Öğretisini de muhakkak okumanızı öneririm. Çoğu anne-baba aldığı kitabı çocuğa okurken kendisi de okur. Yani daha önce hikâyeyi okumamış olur. Bu da hikâye okurken çeşitli sorunlara yol açabilir. Ya da yazar yazdıysa bir hikmeti vardır diyerek okumaya devam eder. Oysaki o kitabı yazan da bir insandır. Çoğu yazarın çocuk gelişimi ile ilgili eğitimi veya bilgisi yoktur. Maalesef birçok kitapta istemediğimiz öğretiler olmakta ve bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir. Özellikle korkular üzerine yazılmış öyküleri okuyan çocukların korku düzeylerinin yükseldiğini çıplak gözle siz de görebilirsiniz.

Tabi ki çok güzel kitaplar da var. Çocuğun eline alıp bırakamadığı kitaplar… Hatta bazı çocuk kitaplarını ben de çok seviyorum. “Eyvah! Kalbim kırıldı”, “Annemin Çantası” ve “Kütüphanedeki Aslan” kitaplarını okumaktan ben de çok zevk duyuyorum. Sizler de çocuğunuzun ve kendinizin zevkleri doğrultusunda bu kitap sayısını çoğaltabilirsiniz. Umarım “Kek Yapıyoruz” kitabı da bu listenin baş sıralarında olur.

Kitap Paylaşırdık

Çocukluğumda en çok şikâyet ettiğim konu belki de kitap bulamamaktı. O zamanlar en çok yaptığımız işi sevdiğimiz kitapları arkadaşlarımızla paylaşmaktı. Birbirimizle kitap paylaşmaktan duyduğumuz hazzı anlatamam. Herkes kitabı okuduktan sonra, o kitap hakkında sohbet ederdik. Herkes kendi karakterini kitaptan seçerdi. Şimdilerde ise çocuklar dizi karakterleri ile kendilerini eşleştiriyor, hangi karakter oldukları konusunda sosyal ağlardan paylaşımlarda bulunuyorlar. Belki de kitaplara ulaşabilir olmamız büyüdükçe kitaplardan uzaklaşmamıza sebep oldu. Bu konu hakkında bilim insanları çalışma yapmalı. Ama kitap okumaktan vazgeçilmemeli.

Hangi bayram daha kıymetli

Kıymetli okuyucularımız, önümüzde Ramazan bayramı var. Bayram için çocuklarınıza yeni kıyafetler almış, çocukluğunun güzel anılarından birini yaşatmak için bayram sabahını beklemektesiniz. Çocuklarımızın bize ait bayramları daha fazla coşkuyla kutlayabilmesi elbette ki biz anne ve babaların görevi… Anneler günü, babalar günü, yılbaşı eğer bizlerin bayramlarında daha kalıcı iz bırakıyorsa bu konuya da eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Bayram da ne yapsak?

Eski bayramların yaşatılabilmesi için en önemli unsur da tatil olmasa gerek. Bayram günlerini tatil edası ile değil de başka bir türlü geçirmeliyiz. Akraba ziyaretleri, kutsal mekânların ziyaretleri, yardımlaşma ve daha birçok bize ait öğeler. Tatil için daha çok vaktimiz var. Sadece üç güncük bayramımız var. O zaman bayramımız en değerli şekilde geçirmeliyiz.

Bayramınızı en kalbi duygularla kutluyorum.

Esen kalın.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2055 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.