logo

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

kurban-bayraminda-saglikli-beslenme-nasil-olmali

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Semanur KÜLLAÇ Kurban Bayramı nedeniyle bir açıklama yaparak bayramda sağlıklı beslenme, sağlıklı et tüketimi ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Bayramların en güzel yanı ailemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı ziyaret etmemiz ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri sohbetler eşliğinde tüketmemizdir. Yemekle yapılan sohbetler çok güzeldir ancak sofrada kaldığımız zamanın uzun olması nedeniyle ne yediğimizi ve ne kadar tükettiğimizi fark etmeyebiliriz. Bayramda sağlıklı beslenmeye, porsiyon kontrolüne, besin çeşitliliğine özen göstermeliyiz.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta kurbanlık hayvanların veteriner kontrolünde ve sağlıklı koşullarda kesilmelidir. Kurban Bayramında besinlerin tüketilmesi ve pişirilme yöntemleri önemlidir. Bayram günü kesilen kurban eti, genellikle bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmektedir. Fakat yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem sindirimde zorluklar meydana getirmektedir. Bu nedenle kurban etleri, 24 saat bekletildikten sonra tüketilmemelidir. Ayrıca pişirme yöntemi olarak dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır:

Haşlama, fırında, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşımaktadır.

Kurban bayramının geleneksel yemeği kavurma; kendi suyunda, kısık ateşte ve yağ ilave etmeden yapılmalıdır.

Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında başka yiyecek malzemesi kesilmemelidir. Sebze ve et tahtalarının ayrı olması gerekmektedir.

Kurban Bayramında saklanacak etler; küçük parçalar halinde kıyma, kuşbaşı şeklinde, tek kullanımlık buzdolabı poşetleriyle buzdolabının buzluk kısmında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilir. Pişirmek için buzdolabından çıkarılan etler buzdolabında çözdürülmeli, çözünmüş etler tekrar dondurulmamalıdır.

Diyabet, kalp, yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalığı olanların bayram süresince de diyetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Günde 1,5- 2 litre su içmeye özen göstermeli, tatlı ikramlarında şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edilmelidir.

Sağlık Bakanlığının “Sağlıklı ve Hareketli Yaşam” hedef ve stratejileri doğrultusunda fiziksel aktivitelere özen göstermeliyiz. Bayram ziyaretlerimize de yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilir. Böylece fiziksel aktiviteler de ihmal edilmemiş olur.

Diyetisyen Semanur KÜLLAÇ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3306 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.