logo

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Diyetisyen Yusuf ÖZTÜRK, “Kurban bayramında kırmızı et tüketimi artıyor. Önemli gördüğüm noktaları başlıklar halinde açıklamaya çalışacağım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum” dedi.

İYİ KALİTE PROTEİN: Kurban bayramı günlerde normal günlere göre daha fazla kırmızı et tüketilebilir. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.

ETİN YAĞI: Etin görünür ve görünmez yağları vardır. Bu yüzde, pişirme esnasında ekstra yağ eklemeyin. Yağ oranı yüksek etlerin kolesterol içerikleri de yüksektir. Etteki görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu yüzden kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin et tüketimi kontrollü olmalıdır.

24 SAAT BEKLET: Bayram günü kesilen hayvan eti hemen, birkaç saat içinde pişirilerek tüketilirse; hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

AYRI KESME TAHTASI: Et kesme tahtası ile sebze tahtası ayrı olmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

SAĞLIKLI PİŞİRME: Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

TÜKETİRKEN “C Vitamini”: Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

MANGAL: Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır.  Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

AKŞAMI HAFİF GEÇİRİN: Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

AYRAN İÇTİK: Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

SUYU UNUTMA: Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

ŞERBETE HAYIR: Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
4422 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.