logo

Makder Faaliyetler

Makder Faaliyetler

Özgür-Der genel başkanı Rıdvan KAYA ile Sur Restaurant’ta bir araya geldi.

rıdvan kaya

MAKDER söyleşilerine Mart ayında Özgür-Der genel başkanı Rıdvan KAYA ile başladı. Kaya; Kuzey Afrika’da başlayan ve kısa bir sürede domino etkisiyle dalga dalga tüm Ortadoğu’ya yayılan Arap Baharından yola çıkarak İslam coğrafyasındaki uyanış hareketlerine yönelik genel bir durum değerlendirmesi yaptı.Tunus’ta En-Nahda hareketi lideri Gannuşi ve arkadaşlarının yaşadığı sıkıntılar ve sabırla sebat etmeleri neticesinde elde ettikleri başarılar, Mısır’da İhvan hareketinin kurucusu Hasan El-Benna yaşamından kesitler ve hareketin geldiği son noktaya değinen KAYA, arap ülkelerinde halkların dikta rejimlerine karşı koymalarını ümmetin uyanışının başlangıcı olarak değerlendirdi. Fas,Tunus,Libya,Mısır ve Suriye ile devam eden bu uyanışın oldukça sancılı bir süreçten geçeceğini, bu süreçte her türlü olumsuzluklara hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Kaya, bu ülke halklarının özgürlüklerini  ve ülkelerinin bağımsızlıklarını eninde sonunda elde edeceklerine inandığını söyledi.Program esnasında Özgür-Der’in dünya çapındaki faaliyetlerine değinen Kaya, özellikle Filistin ve Gazze Şeridi’nde yaşanan sıkıntılar üzerinde hassas olunması gerektiğini belirtti.

KAYA ; Arap Baharı ümmetin uyanış sürecinde gelinen ciddi bir aşamadır,bu süreç sancılı olacaktır,her karanlığın sonunda doğan güneş bir gün İslam Ümmetinin üzerine de doğacaktır.

Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Mehmet Baransu’yu Konuk etti.

mehmet baransu

MAKDER gazeteci yazar Mehmet Baransu ile Sur Restaurant’ta Türkiye’de  darbeler ve darbe planları konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi. BARANSU Türkiye’de  daha önce yapılan 1960 -1980 askeri darbeleri ve 28 şubat post modern darbesinin hazırlık aşamasında medya, sermaye grupları ve askeri bürokrasi ilişkilerine değindi. Askeri darbelerin ülkeye verdiği ekonomik,sosyal ve siyasal zararlardan bahseden BARANSU, bu önemli üç sac ayağı hakkında önemli çok önemli iddialarda bulundu. Ergenekon yapılanmasından yola çıkarak, bu illegal yapının her türlü şer faaliyetlerinin, darbe girişimleri olan Ayışığı, Yakamoz, Sauna, Balyoz vb. isimler adı altında demokratik sivil yönetimleri yok etme planlarının bir kısmının, çalıştığı Taraf Gazetesi aracılığıyla deşifre olmasında büyük bir rolü olan BARANSU, katılımcılara bu hain planları deşifre ederken yaşadığı ve hala yaşamakta olduğu sıkıntıları aktardı. Katılımcıların bir çok konuda sorularına cesur ve samimi cevaplar veren BARANSU ülkemizde darbe girişimlerinin başarıya ulaşmasının eskisi kadar kolay olamayacağını ama hiçbir zaman da son bulmayacağını, aynı talihsiz hadiselerin yaşanmaması için çok köklü reformlar  yapılması gerektiğini ve  maalesef siyasi iradenin bu konuda yeterince hızlı hareket etmediğini söyledi.

BARANSU: Türkiye’de birtakım önyargılar kırılmadığı ve gerekli hukuki altyapı hazırlanmadığı müddetçe darbe planlarının son bulduğunu söylemek ahmaklıktır.

Gazeteci- yazar Cevat ÖZKAYA ile Kağıthane Beyaz Cafe’de bir araya geldi.

Cevat Özkaya

MAKDER Nisan ayı söyleşisinde gazeteci-yazar Cevat ÖZKAYA’yı davet etti. Gündemde bulunan siyasal ve sosyal gelişmelerin değerlendirildiği programda özellikle Arap baharı ve etkileri, Suriye’deki iç savaş ve ülkemizde başlatılan çözüm süreci hakkında önemli bilgiler aktaran ÖZKAYA müteakiben katılımcılar ile sorulu cevaplı interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi. Çözüm sürecinde barışın önemine değinen ÖZKAYA Türkiye’de bu sürece her kesimin sonuna kadar sahip çıkması ve bu konunun muhataplarına destek verilmesi gerektiğini söyledi. Çözüm sürecinde arzulanan başarının elde edilmesi durumunda artık ülkede kardeş kanı dökülmeyeceğini, halihazırda ivme kazanan ülke ekonomisinin şaha kalkacağına değindi.Batı dünyasının ve diğer bazı ülkelerin bu barış ve kardeşlik projesini akamete uğratmak için ellerinden gelen her çabayı  sarf edeceklerini,özellikle şer odaklarına sınırsız destek vereceklerini belirten ÖZKAYA,  her türlü oyuna karşı uyanık olmamız gerektiğini ve bu sürecin sonunda kazananın tüm ülke insanı olacağını belirtti.Suriye’de halkın iradesine dayalı bağımsız ve özgür bir devletin kurulumunun engellenmesi için İran ve Rusya gibi ülkelerin doğrudan devreye girdiğini hatırlatan ÖZKAYA , aynı şekilde çözüm sürecinde de dış aktörlerin boş durmayacağını ve çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Moderötör eşliğinde katılımcıların sorularına tek tek cevap veren ÖZKAYA’nın sunumu 3 saat süren akıcı bir  programın sonunda hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

ÖZKAYA; Çözüm sürecinde şer odaklarına karşı uyanık olunmalı, süreç sonuna kadar desteklenmeli , bu milli kardeşlik projesi sonucunda kazanan tüm ülke olacaktır.

Haziran Ayı Toplantısını GENAR Müdürü Mustafa Şen ile gerçekleştirdi.

mustafa şen

Marmara İlim Fikir Ve Kültür Derneği mutad hale getirdiği söyleşilerine haziran ayında da Kağıthane Beyaz Cafe’de düzenlemiş olduğu programla devam etti. MAKDER başkanı Hüseyin AKGÜL’ün açılış konuşmasıyla başlayan programın konuğu Genar araştırma şirketi genel müdürü Mustafa ŞEN oldu. Sabah kahvaltısıyla başlayan program oldukça samimi bir ortamda yapıldı.Konuşmacı Şen, Milli Gençlik Vakfı başkanlığı yaptığı yıllarda,özellikle 28 Şubat sürecinde yaşadığı tecrübelerinden yola çıkarak sivil toplum kuruluşlarının önemine ithafen, genç neslin bu konuda çok daha aktif bir çalışma içinde olması gerektiğine vurgu yaptı.

Karşılıklı soru cevap şeklinde akıcı bir şekilde devam eden programda dinleyiciler de özellikle güncel konulara değinerek ülke sorunlarının çözümlerine dair düşüncelerini dile getirdiler. Taksim  gezi parkı gösterilerinin de geniş bir şekilde konuşulduğu programda ŞEN ilk etapta çevreye ve yeşile duyarlılık kisvesi altında alevlenen bu gösterilerin çok önceden planlanmış organize bir hükümet darbesi girişimi olduğunu ve hedefteki isminde açık bir şekilde Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN olduğunu ifade etti. Son on yıl içinde birkaç kez bu tarz girişimler olduğunu söyleyen Şen, halkımızın geçmişe oranla çok daha bilinçli olduğunu ve başbakanı asla yedirmemekte kararlı olduğunu söyledi.

Kapanış konuşmasında tekrar sözü alan MAKDER Başkanı Hüseyin AKGÜL önümüzdeki aylarda da en güncel konu ve konuklarıyla programlarına devam edeceklerini söyleyerek tüm katılımcılara teşekkür etti. Baştan sona oldukça canlı bir atmosferde devam eden program katılımcıların toplu halde fotoğraf çekimiyle son buldu.

ŞEN; GEZİ  PARKI  EYLEMLERİ  HÜKÜMETE KARŞI YAPILMIŞ ORGANİZE  BİR DARBE GİRİŞİMİDİR.

Makder Gazeteci Yazar Adem Özköse ile Ortadoğu Devrimleri Konulu Sahur Programı Gerçekleştirdi

adem özköse

İstanbul ve çevresinde yapmış olduğu faaliyetleriyle adından sıkça söz ettiren MAKDER (Marmara İlim Fikir ve Kültür Derneği) söyleşilerine devam ediyor.

Yaptığı söyleşilerle gündemi yakalayan MAKDER mutad hale getirdiği söyleşilerine  Ağustos ayında da devam etti. Çeşitli STK temsilcilerinin de iştirakiyle oldukça yoğun katılıma sahne olan ve Ortadoğu uzmanı gazeteci-yazar Adem Özköse’nin konuk olarak katıldığı programda Taksim gezi parkı olaylarından yola çıkarak ülkemizde son on yılda Müslümanların kazanımlarını koruma ve geliştirmenin İslam dünyasının  geleceği için önemi vurgusuyla  genel durum masaya yatırıldı. İslam dünyasına ilişkin geniş bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olan, yakın zaman önce Suriye’de gözaltına alınıp yaklaşık iki ay cezaevinde kalan gazeteci yazar Adem Özköse’nin sunumu sahur vakti olmasına rağmen adeta soluksuz dinlendi.

Gazeteci yazar Adem Özköse konuşmasında İslam dünyasının içinden geçtiği durumu, müslümanların edindiği tecrübeleri, hangi imkan ve zaaflara sahip olduklarını umutlarını, beklentilerini, İslam coğrafyasının gelecek perspektifini ve ümmetin genel olarak Türkiye’ye nasıl baktığını aktardı.

Gecenin sonunda Makder tarafından verilen sahur yemeğiyle  program başka bir hava kazandı. Gece Adem Özköse’nin Ümmet Coğrafyası ve Söz Direnişçilerde isimli kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

ÖZKÖSE; Tüm dünya müslüman halklarının gözü Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı üzerinde, bu ülkenin müslümanları  olarak bir olmalı ve islam coğrafyasına öncülük etmeliyiz. 

MAKDER Söyleşileri Kasım Ayında Prof.Dr.Mümtaz’er Türköne ile devam etti.

Foto-M.Türköne 2

Son zamanlarda gündemi kalbinden yakalayan zevkli söyleşileri ve insan hakları hususunda yaptığı sıradışı eylemleriyle bilinen MAKDER yine uzun süre konuşulacak bir programa imza attı. Yaptığı programlarda insan hakları, özgür birey ve toplum, reform hareketleri, ülkemizde ve yakın coğrafyamızda milli iradeye saygı temalarını vurgulayarak temel hak ve özgürlükleri ön plana çıkaran MAKDER kasım ayında yazılı ve görsel medyadan tanıdığımız Prof.Dr. Müztaz’er TÜRKÖNE ‘ yi davet etti. Siyasal düşünce yapısı, sivil anayasa, derin devlet, demokratikleşme hareketleri ve açılım politikaları hususunda farklı düşünceleri ve ezber bozan yorumlarıyla bilinen Mümtaz’er Hoca, bu konularda yine cesur çıkışları ile uzun süre konuşulacak bir şöyleşi gerçekleştirdi. Kendisininde bir asker çoçuğu olduğunu özellikle vurgulayan Mümtaz’er Hoca, siyasetçilerin ülke yönetiminde pasif rol aldıkları dönemlerde ordunun durumdan kendine vazife çıkararak aktif rol aldığını ve bununda ülkede demokrasileri kesintiye uğrattığını belirtti. Mümtaz’er Hocanın  tanzimat devri sonrasından başlayarak yakın siyasal tarihimizde siyasetçi-asker ilişkilerine yönelik ezberbozan yorumları katılımcıların oldukça ilgisini çekti.

Mürteza Türköne Sabah Kalhvaltısı

TÜRKÖNE ; ASKER YA EMİR ALIR YA DA EMİR VERİR; EMİR ALMAZSA DURUMDAN KENDİNE VAZİFE ÇIKARIR VE SİYASAL AKTÖR DURUMUNA GELİR . 

MAKDER Kurban Bayramında İHH ile ortaklaşa yardım kampanyası yaptı.

Pankart-Kurban Bayramı

Ümmet olma şuuruna erişmek için bir vesile olan bu tür yardım kampanyalarına  destek veren Marmara İlim Fikir ve Kültür Derneği , bilhassa İslam coğrafyasının kanayan hemen her noktasında yaptığı çalışmalarla bilinen İHH ile ortak bir kurban kampanyasına öncülük etti. İstanbul genelinde yaptığı pankart çalışması ile paylaşarak kardeşlik bilincini artırmanın önemine vurgu yapan MAK-DER ve İHH’nın bu ortak çağrısı tüm İstanbul halkına yönelik örnek bir çalışma oldu.

Makder Milli İradeye saygı temalı pankart çalışması yaptı.

Pankart-Milli İrade

Taksim gezi parkı olaylarıyla ilgili gerçekler ortaya çıktıkça sivil toplumun Başbakana ve hükümete olan desteği de hızla arttı. Marmara İlim Fikir ve Kültür Derneği bu konudaki duyarlılığını  anlamlı bir pankartla deklare etti. Dernek Başkanı Hüseyin AKGÜL öncülüğünde tüm İstanbul sathında asılan pankartlarla ‘Lütfen Milli İradeye Saygı’ sloganıyla ülkenin seçilmiş hükümetine duyulması gereken saygıya dikkat çekildi.

Makder Mısır’daki Askeri Darbeyi Saraçhane’de rotesto etti.

Foto-Mısır Protesto  Foto-Milli irade protesto

Mısır’da askeri cunta tarafından yapılan ve halkın iradesine kelepçe vuran askeri darbenin ardından tüm dünyada vicdan sahibi yüzbinlerce insan yapılan bu haksızlığı, zorbalığı, hukuksuzluğu protesto etmek için meydanları doldurdu. Mısır halkının özgür iradesiyle kullanılan oylar neticesinde seçilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbe sonucu görevden uzaklaştırılması sonucunda yapılan demokratik gösteriler esnasında cunta ordusu  tarafından göstericilerin üzerine ateş açılmış , binlerce Mısırlı kardeşimiz şehit olurken onbinlercesi de yaralanmıştı.Suriye’de devam eden iç savaşta ise katliam haberleri neredeyse günlük rutin haber haline geldi.Ülkemizde bu katliamları ve askeri darbeyi protesto etmek için birçok ilimizde gösteri ve yürüyüşler düzenlendi. Bu kapsamda da Fatih Cami’nde ve Saraçhane Meydanında düzenlenen  gösterilere Marmara İlim Fikir ve Kültür Derneği  de ‘’Herkes Sussa da Biz Susmayacağız ’’  ve milli iradeye destek için ‘’Lütfen Milli İradeye Saygı’’ temalı pankartlarla  destek verdi. Hala da gösterilerin ve buna paralel olarak da cinayetlerin devam ettiği Mısır’da askeri cunta bu kez üniversiteleri ve öğrencileri hedef almış durumda. Suriye’de ise herkesin malumu durum anlatılamayacak kadar içler acısı.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2963 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.